Prijs sojabonen: lage import van China leidt tot bezorgdheid over de vraag

Door:
op Aug 6, 2021
Listen
  • De prijs van sojabonen is aan het herstellen, ook al blijft het sinds half juli in een neerwaartse trend.
  • De lage import uit China heeft geleid tot bezorgdheid over de vraag.
  • Beleggers zijn nu enthousiast over het WASDE rapport van augustus in de komende week.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De prijs van sojabonen zit sinds half juli in een neerwaartse trend. Het is echter teruggekaatst en handelent nu zijwaarts rond 1.345’0 op de CBOT markt.

Sojabonen prijs

Bezorgdheid over de vraag

Copy link to section

De neerwaartse trend van de sojabonen prijs is grotendeels te wijten aan de recente vertraging van de Chinese import van de grondstof uit de Verenigde Staten. China is sinds afgelopen zomer agressief bezig met het inslaan van landbouwgrondstoffen zoals maïs en sojabonen. De verhoogde import werd mogelijk gemaakt door het economische herstel van het land van de coronavirus pandemie. Bovendien zorgde het gestage herstel van de varkensstapel na de uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep in 2018 voor een verdere stijging van de prijzen.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

In het afgelopen jaar kocht China 100,33 miljoen ton landbouwgrondstoffen. Het cijfer vertegenwoordigde een stijging van 56,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name het Middenrijk kocht in juli 2020 6,6 miljoen ton uit de VS. Ter vergelijking: in juli 2021 kocht het 450.000 ton uit de VS.

Zelfs met de huidige bezorgdheid over de vraag blijven investeerders optimistisch dat de groeiende varkensstapel in China de prijs zal helpen opdrijven. Volgens het nationale ministerie van Landbouw is de varkenspopulatie bijna volledig aan het herstellen. Tussen januari en mei steeg de kudde met 24%. China verwerkt doorgaans ongeveer 80% van de geïmporteerde sojabonen tot voer voor de dieren. Vanuit dit perspectief zullen de zorgen over de vraag de komende weken waarschijnlijk afnemen.

In de daaropvolgende sessies zal de nadruk liggen op van augustus WASDE rapport gepland voor 12 augustus. In het vorige rapport verlaagde het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn schattingen van de Chinese invoer voor de seizoenen 2020/21 en 2021/22 met respectievelijk 2 miljoen ton en 1 miljoen ton. Lagere schattingen voor de import van sojabonen in China zal waarschijnlijk verder wegen op de prijzen.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Technische vooruitzichten sojabonen

Copy link to section

De prijs van sojabonen blijft in een neerwaartse trend, die sinds half juli aan de gang is. Op 16 juli raakte het het hoogste punt van de maand van 1,474’2 in de CBOT (Chicago Board of Trade) markt. Sindsdien hebben de fundamentals echter geleid tot een daling van ongeveer 8,95%.

Op het moment van schrijven steeg de zachte grondstof met 0,47% tot 1.342’0. Met name bereikte het dinsdag een laagste punt in 5 weken van 1.312’0. Op dat niveau betrad het het oversoldgebied met een RSI van 25. Sindsdien is het met 2,59% hersteld. Op de 2-uur grafiek handelt het iets boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Op korte termijn zal de sojabonen prijs waarschijnlijk zijwaarts bewegen langs het huidige niveau van ongeveer 1.345’0. Als er meer kopers op de markt komen, zal deze waarschijnlijk stijgen tot 1.360’0 voordat het terugtrekt naar 1.345’0. Aan de andere kant zal een beweging onder 1.333’0 waarschijnlijk de weg vrijmaken naar de lagere niveaus van 1.320’0 en het dieptepunt van de week van 1.312’0.

Sojabonen prijs
Ad

Investeer binnen enkele minute in grondstoffen zoals goud, tarwe, lithium, olie & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro.

10/10
Bezoek site
Maïs Sojabonen Agricultuur Commodities