EUR/USD prognose vooruitlopend op gegevens over het BBP

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on aug 17, 2021
  • De EUR/USD stond deze week onder druk.
  • Maandag wist het een deel van de winst teniet die was gemaakt.
  • Het paar zal vervolgens reageren op de laatste EU BBP en inflatiegegevens.

De EUR/USD heeft de afgelopen dagen onder druk gestaan, omdat beleggers zich concentreren op de acties van de Fed. Ze wachten ook op belangrijke gegevens uit de VS en de eurozone. Het handelt op 1.1770, wat iets lager is dan het hoogste punt van vorige week op 1.1805.

BBP en inflatiegegevens van de eurozone

Na een trage start slaagden de regeringen van de eurozone erin om hun vaccinatiecampagne in het tweede kwartaal op te voeren. Hierdoor gingen meer landen open en konden bedrijven hun activiteiten voortzetten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De impact van deze maatregelen op de economie van de eurozone zal dinsdag blijken wanneer Eurostat de laatste EU BBP cijfers publiceert. De gegevens zullen naar verwachting aantonen dat de economie van de regio in het tweede kwartaal met 2,0% op kwartaalbasis herstelde. Dit leidde op zijn beurt waarschijnlijk tot een stijging op jaarbasis van 13,7%. De impact van deze cijfers op de EUR/USD zal waarschijnlijk beperkt zijn.

Eurostat zal woensdag ook de laatste consumenteninflatiecijfers in de eurozone publiceren. Uit de gegevens blijkt dat de totale CPI in juli daalde tot -0,1%, na een stijging met 0,3% in de voorgaande maand. Dit vertaalt zich in een jaar-op-jaar stijging van 2,2%.

De zogenaamde kern consumentenprijsindex, die de volatiele voedings- en energieproducten onttrekt, zal naar verwachting dalen tot 0,4%. De verwachting is dat deze jaarlijks met 0,7% zal stijgen. Als zodanig zal de totale CPI boven de doelstelling van de ECB van 2,0% liggen.

De belangrijkste drijfveer voor de EUR/USD zal een verklaring zijn van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell. In zijn toespraak op dinsdag zal hij naar verwachting spreken over de toestand van de Amerikaanse economie en enkele van de belangrijkste maatregelen die de bank zal nemen. De toespraak komt op een moment dat sommige analisten binnenkort meer verkrapping inprijzen.

EUR/USD technische analyse

EUR/USD

De uurgrafiek laat zien dat het EUR/USD paar vorige week herstelde en steeg naar 1.1805. Deze sprong vond plaats na de relatief zwakke cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS. Het was ook langs het 50% Fibonacci-retracementniveau.

Sindsdien heeft het paar zich teruggetrokken en bevindt het zich tussen het 23,6% en 38,2% retracementniveau. Het lijkt er ook op dat het een bullish vlagpatroon vormt. Daarom zal het paar waarschijnlijk herstellen, aangezien investeerders zich richten op de 61,8% retracement op 1,1830.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money