Yandex neemt volledige controle over joint venture met Uber

By: Ruchi Gupta
on aug 31, 2021
  • Yandex vergroot zijn belang in zijn joint venture met Uber.
  • De overname van het belang van Uber maakt deel uit van een herstructureringsplan.
  • Yandex heeft aanvullende financiering nodig om de transactie te voltooien.

Yandex NV (NASDAQ: YNDX) heeft aangekondigd dat het het belang van Uber Technology Inc. (NYSE: UBER) in zijn gezamenlijke bezorg-, foodtech- en autonoom rijden bedrijven zal verwerven en ook zijn belang in zijn joint venture voor het delen van ritten zal vergroten in een deal van 1 miljard dollar.

De deal maakt deel uit van de herstructurering van de joint venture voor autodelen en MLU ritten die Yandex omvat. Yandex zal 71% van Yandex.Taxi bezitten, terwijl het belang van Uber zal krimpen van 33,5% naar 29%, volgens Yandex, die ook zei dat het een call-optie van $ 2 miljard heeft uitgevoerd om de rest uit te kopen als het zou besluiten dit te doen.

Yandex verwerft 33,5% indirect belang van Uber in de joint venture

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens de overeenkomst neemt Yandex het indirecte belang van 33,5% van Uber in Yandex.Lavka, Yandex.Delivery en Yandex.Eats en het 18,2% belang van Uber in Yandex Self-Driving Group geeft Yandex effectief 100% belang in alle activiteiten.

Na het rapporteren van solide Q2 resultaten en het herzien van de omzetprognose voor 2021 in juli, verbeterde Yandex zijn investeringsplan voor digitale handel voor 2021 van $ 400-500 miljoen naar $ 650 miljoen. Dit was het gevolg van de groeiende interesse in online diensten die werd gestimuleerd door de COVID-19 pandemie. Dit jaar verwacht het bedrijf een verdrievoudiging van de e-commerce GMV.

Yandex woordvoerder Asya Panoyan zei dat de implementatie van de herstructurering al is goedgekeurd door Uber en dat de raden van bestuur van Yandex zich in twee fasen zullen bevinden. Het bedrijf verwacht dat het proces eind 2021 voltooid zal zijn. De transactie zal met name worden gefinancierd met middelen van het bedrijf.

Door de activaconsolidatie kunnen ze “nader samenwerken met Yandex.Market en elkaar versterken”, aldus Panoyan.

Yandex heeft mogelijk extra financiering nodig om de deal af te ronden

Aan het einde van het tweede kwartaal had Yandex contanten en deposito’s van $ 2,9 miljard, wat volgens BCS analist Maria Sukhanova mogelijk niet voldoende is om de deal te financieren. Sukhanova zei:

“Het heeft misschien wat extra financiering nodig als en wanneer het besluit om de optie voor Uber’s belang in MLU BV uit te oefenen.”

Interessant is dat Yandex van plan is zijn exclusieve rechtenlicentie voor het gebruik van het Uber merk in Rusland, inclusief andere landen, te verlengen tot augustus 2030. Yandex en Uber hebben hun activiteiten in Rusland en omringende landen drie jaar geleden gecombineerd. Vorig jaar, in juni, gaf Yandex aan dat het volledige controle wilde hebben over de toenmalige Yandex.Taxi ride-sharing service en Uber aansprak over het vergroten van zijn meerderheidsbelang.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld