Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex (DXY) nu het een hoofd-en-schouderspatroon vormt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 8, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gestegen.
  • De index stijgt voorafgaand aan het Federal Reserve Beige Book en het ECB besluit.
  • De index reageert ook op de meest recente vacatures in de VS.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg voor de derde dag op rij na de sterke Amerikaanse vacatures gepubliceerd door het Bureau of Labor Statistics. De index steeg naar een intradag hoogste punt van $92,86, wat ongeveer 0,95% boven het laagste niveau van vrijdag was.

Verkrapping op de Amerikaanse arbeidsmarkt

Het belangrijkste thema op de markt deze week was de Amerikaanse arbeidsmarkt. Afgelopen vrijdag toonden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) aan dat de VS in augustus slechts 235.000 banen hebben toegevoegd, terwijl het werkloosheidspercentage daalde tot 5,2%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

En deze week beëindigde de federale regering het gigantische programma voor werkloosheidsuitkeringen dat meer dan 7 miljoen mensen trof. Als gevolg hiervan zijn er zorgen dat de economische groei van het land zal vertragen naarmate de consumentenbestedingen afnemen.

Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse economie een van de hoogste leegstandspercentages ter wereld. Volgens de BLS heeft de economie meer dan 10,98 miljoen vacatures die nog moeten worden ingevuld. Ondanks de zwakke NFP gegevens is het aantal vacatures in augustus inderdaad gestegen ten opzichte van de vorige 10,18 miljoen.

De volgende belangrijke drijfveer voor de Amerikaanse dollarindex is het Fed Beige Book dat woensdag uitkomt. Dit document zal een duidelijker beeld geven van de Amerikaanse economie door belangrijke Fed functionarissen.

De DXY index zal ook reageren op de september Europese Centrale Bank (ECB) rentebesluit gepland voor donderdag. Analisten verwachten dat de bank haar beleid inzake rentetarieven en kwantitatieve versoepeling ongewijzigd zal handhaven. Deze beslissing zal belangrijk zijn voor de dollarindex omdat de euro het grootste bestanddeel is.

Woensdag liet de Bank of Canada haar rentetarief intact op 0,10%. Het handhaafde ook zijn beleid inzake kwantitatieve versoepeling ongewijzigd. En op dinsdag besloot de Reserve Bank of Australia (RBA) haar activa aankopen af te bouwen en de looptijd te verlengen.

Analyse van Amerikaanse dollarindex

US dollar index

Een snelle blik op de 1-dag grafiek laat zien dat de DXY index een hoofd-en-schouderspatroon heeft gevormd. Het hoofd van dit patroon staat op het hoogste punt van vorige maand van $ 93,70, terwijl de schouders $ 93,17 zijn. De halslijn van dit patroon is $ 91,80. In prijsactieanalyse is het hoofd-en-schouderspatroon meestal een bearish signaal. De Relatieve Sterkte Index (RSI) zit in een stijgende lijn. Daarom zal de index waarschijnlijk de neerwaartse trend hervatten, aangezien beleggers zich richten op de belangrijkste ondersteuning op $ 91,50.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld