EUR/USD: mogelijk herstel nu het C&H patroon zich ontwikkelt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 9, 2021
  • Het EUR/USD paar bleef stabiel na het laatste rentebesluit van de ECB.
  • De bank liet de rente ongewijzigd en vertraagde het tempo van aankopen met kwantitatieve versoepeling.
  • Het paar heeft een cup-and-handle patroon gevormd.

De EUR/USD prijs stond donderdag in de schijnwerpers na de sterke Amerikaanse aanvankelijke werkloosheidscijfers en het relatief agressieve rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het pair handelt op 1.1823, wat in dezelfde range ligt als vóór het ECB besluit.

ECB rentebesluit

De ECB sloot haar vergadering van september af en deed wat de meeste analisten verwachtten. De bank liet de rente ongewijzigd en vertraagde het tempo van de aankopen van activa.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Daarbij besloot het over te gaan tot een relatief trager tempo van de aankoop van activa in zijn € 1.85 biljoen Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP). De bank verwerft sinds maart dit jaar maandelijks zo’n 80 miljard euro aan obligaties.

Dit besluit kwam toen er tekenen naar voren kwamen dat de economie van de eurozone een sterk herstel heeft doorgemaakt. Uit gegevens die deze week werden gepubliceerd, bleek dat de economie in het tweede kwartaal sneller groeide dan verwacht. Bovendien onthulden gegevens vorige week dat de inflatie van het blok in augustus steeg tot 3,0%. Deze stijging was beter dan de doelstelling van de ECB van 2,0%.

Daarom bevindt de EUR/USD zich binnen een krap bereik, aangezien investeerders hun focus verleggen naar de Federal Reserve, die later deze maand haar vergadering zal houden. In een toespraak op de virtuele Jackson Hole top beloofde de Fed voorzitter om te beginnen met afbouwen als de economie sterk blijft.

Recente gegevens wijzen erop dat de economie de goede kant opgaat. Uit gegevens die donderdag werden gepubliceerd, bleek dat het aantal Amerikanen dat een eerste aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indiende, daalde tot een postpandemisch dieptepunt van 340k. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten nadat de federale regering een einde heeft gemaakt aan enkele van de verbeterde voordelen.

Ook bleek uit aanvullende cijfers dat de vacatures in het land in augustus bleven stijgen, zelfs toen de aanwervingen vertraagden. Uit de gegevens van vorige week bleek ook dat het werkloosheidspercentage in het land is gedaald tot een dieptepunt van 5,2%. Daarom is er een kans dat de Fed haar toezegging tot verkrapping zal nakomen.

EUR/USD analyse

EUR/USD

De 4-uur grafiek laat zien dat de EUR/USD een cup and handle (C&H) patroon heeft gevormd. Het bovenste deel van dit patroon staat op het hoogste punt van vorige week van 1.1908, terwijl het deze week het handvatgedeelte vormde. Inderdaad, het paar daalde donderdag naar het ongeldige punt van het handle patroon op 1.1805.

Daarom is er alleen op basis van dit patroon een kans dat het paar de komende week de opwaartse trend zal hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld