Voorspelling USD/RUB voorafgaand aan het Russische rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 10, 2021
  • Het USD/RUB paar stond de afgelopen dagen onder druk.
  • Het paar zal in de schijnwerpers staan als de Centrale Bank van Rusland haar beslissing neemt.
  • Analisten verwachten dat de bank de rente zal verhogen.

De USD/RUB zal vrijdag in de schijnwerpers staan, nadat de Centrale Bank van Rusland haar vergadering van september heeft afgesloten. Het paar handelde vrijdagochtend op 72.90, wat deze week ongeveer 0.90% onder het hoogste niveau was.

Preview van het besluit van de Centrale Bank van Rusland

De Russische centrale bank zal de rente voor de tweede achtereenvolgende maand verhogen om de stijgende inflatie te bedwingen. Door Reuters geraadpleegde economen verwachten dat de centrale bank de rente zal verhogen van 6,5% naar 7,0%. Dit zal het een van de meest agressieve centrale banken ter wereld maken. Bovendien heeft het de tarieven van vorig jaar van een historisch dieptepunt van 4,25% verplaatst.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het besluit komt een dag nadat het Russische bureau voor de statistiek relatief sterke gegevens over de consumenteninflatie heeft gepubliceerd. De totale consumenteninflatie steeg van 6,46% in juli tot 6,68% in augustus. Dit was de sterkste stijging sinds augustus 2016. De gegevens kwamen boven de gemiddelde schatting van 6,6% uit. De inflatiedoelstelling van de Russische centrale bank ligt op 4%.

Het meest opvallende is dat de kern-CPI, die vluchtige voedingsmiddelen en energieproducten uitsluit, steeg van 6,8% naar 7,1%. Deze trend in inflatie was waarschijnlijk te wijten aan de recente uitreikingen van Vladmir Poetin. Hij kondigde een uitkering aan voorafgaand aan de Doema.

Centrale banken verhogen doorgaans de rente om de inflatie te beteugelen. Dat komt omdat hogere tarieven een rem zetten op het lenen. Het stimuleert mensen ook om te sparen, omdat hun spaargeld een beter rendement oplevert.

De Russische centrale bank zal zich aansluiten bij andere banken die deze week hun beslissingen hebben genomen. In een rapport eerder vandaag verhoogde de centrale bank van Peru de rente met 50 basispunten. Donderdag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) liet de rente ongewijzigd en verlaagde het tempo van de aankoop van activa. Op woensdag heeft de Bank of Canada liet ook de tarieven ongewijzigd.

USD/RUB technische analyse

USD/RUB

Het USD/RUB paar stond onder druk en daalde van het hoogtepunt van deze week van 73.50 naar 72.90. Het paar is erin geslaagd om onder de 25- en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) te komen. Het heeft ook een sterke steun gevonden, aangezien deze prijs ook het laagste niveau was op 2 augustus.

Daarom zal het paar waarschijnlijk lager uitkomen, aangezien bears zich richten op het psychologische niveau op 72.00. Om dit te laten gebeuren, moet het paar onder de belangrijkste ondersteuning op 72.70 komen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld