Ruwe olie prijsvoorspelling na de verrassende prognose van de OPEC

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on sep 13, 2021
  • Ruwe olie stijgt sinds eind augustus gestaag, ondanks de volatiliteit.
  • De OPEC verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2022 100,8 miljoen vaten per dag zal bereiken.
  • De schattingen zijn een verbetering ten opzichte van de eerdere voorspelling.

De prijs van ruwe olie is tijdens zijn rally afgenomen, terwijl hij weerstand ondervindt op $ 72. OPEC+ verhoogde zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar olie, een aspect dat de prijzen opdreef.

crude oil price
Ruwe olie prijs

OPEC maandelijks oliemarktrapport (MOMR)

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft haar prognose voor de wereldwijde vraag naar olie verhoogd, een aspect dat de prijs van ruwe olie heeft doen stijgen. Maandag stelde de alliantie haar vraagramingen bij naar 100,8 miljoen vaten per dag (bpd) voor het komende jaar. Dit is in vergelijking met de pre-pandemische niveaus van 100,3 miljoen bpd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In het langverwachte rapport toonde de organisatie het optimisme dat de wereldwijde vraag naar olie het hele jaar door zal terugkeren naar het niveau van 2019. Dit is in vergelijking met de eerdere voorspelling toen het voorspelde dat het in de tweede helft van het komende jaar het pre-pandemische niveau zal bereiken. Het optimisme is geworteld in het vertrouwen van de markt dat landen hun beheer van de COVID-19 pandemie zullen hebben verbeterd. Dat aspect, in combinatie met de verwachte stijging van de vaccinatiegraad over de hele wereld, zal het herstel van de reissector waarschijnlijk versterken.

De voorspelling van de OPEC kwam als een verrassing, aangezien sommige experts verwachtten dat de alliantie haar schattingen zou verlagen in plaats van ze te verhogen. In vergelijking met de prognose van de vraaggroei van de OPEC, verwacht EIA dat de mijlpaal van 100 miljoen bpd in Q2’22 zal worden overschreden. De reactie van de markt op het rapport van maandag plaatst de prijs van ruwe olie een centimeter dichter bij de voorspelling van Goldman Sachs van $ 80 per vat tegen het einde van het jaar. In de daaropvolgende sessies is het weerstandsniveau om op te letten $ 75.

Brent olieprijs voorspelling

De prijs van ruwe olie is gedaald na zijn tweedaagse rally. Na donderdag een dieptepunt van 70,84 te hebben bereikt, zijn Brent futures – de benchmark voor wereldwijde olie – sindsdien met ongeveer 3,49% gestegen. Ondanks de verhoogde volatiliteit op de oliemarkt, is de prijs sinds eind augustus stabiel gebleven boven het cruciale steunniveau van 70.

Op het moment van schrijven was het met 0,82% gestegen tot 73,46. Op de 2-uur grafiek handelt het iets boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Op korte termijn zal het waarschijnlijk steun blijven vinden langs de 25-daagse EMA op 72.93. Een beweging boven het huidige weerstandsniveau van 74 zal het waarschijnlijk op 75 plaatsen.

Aan de andere kant kan men de waarschijnlijkheid van een daling voorbij het huidige ondersteuningsniveau van 72,93 niet negeren. Als dat gebeurt, zijn het psychologische niveau van 72 en het lagere ondersteuningsniveau van 70,87 de niveaus om op te letten.

crude oil price
Ruwe olie prijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money