Chinese Estates verkoopt zijn participaties in Evergrande

By: Ruchi Gupta
on sep 23, 2021
  • Chinese regering informeert autoriteiten om klaar te zijn voor de ineenstorting van Evergrande.
  • Evergrande betaalde rente in lokale obligaties, maar in dollar luidende obligaties kunnen een breekpunt zijn.
  • Chinese Estates verkoopt aandelenbelang in Evergrande.

Volgens de Wall Street Journal hebben de Chinese autoriteiten de lokale autoriteiten geïnformeerd om zich voor te bereiden op de mogelijke ondergang van de belegerde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande (HKG: 03333).

Peking bereidt zich voor op de mogelijke ineenstorting van Evergrande

Het WSJ rapport gaf aan dat lokale functionarissen de signalen van de Chinese regering beschreven als “zich voorbereiden op de mogelijke storm”, en zeiden dat ze de opdracht kregen om pas op het laatste moment in te grijpen om rimpeleffecten van de ineenstorting van Evergrande te voorkomen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ondanks de wereldwijde gevolgen suggereert het rapport dat de centrale overheid mogelijk nog een beperkte wil heeft om de ontwikkelaar te redden. De bezorgdheid over het vermogen van Evergrande om rentebetalingen te doen, is de afgelopen weken toegenomen en lag aan de basis van de wereldwijde uitverkoop op de markt die maandag werd waargenomen.

Woensdag rondde het bedrijf de betaling af op een lokale obligatie, wat de Aziatische markten een boost gaf. Het is echter onzeker of het bedrijf donderdag de verschuldigde rente op zijn buitenlandse obligaties zal betalen.

Volgens Bloomberg hebben de autoriteiten het bedrijf gewaarschuwd om de rente voor de in dollar luidende obligaties niet in gebreke te stellen. Het bedrijf groeide aanzienlijk als gevolg van de door schulden veroorzaakte bouwhausse in het land. De hoge bedrijfsschulden zijn een punt van zorg voor China, wat ertoe heeft geleid dat Peking een beperking op de kredietverlening oplegde, wat samen met de daling van de vraag Evergrande pijn heeft gedaan.

Chinese Estates verkoopt zijn aandelenbezit Evergrande

Op donderdag schoten de aandelen van Chinese Estates (HKG: 00127) omhoog na de aankondiging van plannen om haar volledige belang in het door schulden geteisterde vastgoedbedrijf China Evergrande Group af te stoten. De aandelen van Chinese Estate stegen donderdagochtend tot 15,14% voordat ze een deel van die winst moesten opgeven, maar het aandeel steeg nog steeds met 5,5%.

Chinese Estates kondigde de verkoop aan van meer dan 100 miljoen aandelen in China Evergrande Group van 30 augustus 2021 tot 21 september 2021. Het bedrijf verkocht de aandelen tegen een gemiddelde verkoopprijs van $ 0,29.

De investeringsholding maakte ook plannen bekend om goedkeuring van de aandeelhouders te krijgen om haar resterende belangen in China Evergrande Group, goed voor ongeveer 5,66% van het uitgegeven eigen vermogen van de noodlijdende vastgoedontwikkelaar, te verkopen.

Dagen eerder had de voorzitter van het bedrijf, Lau Ming-Wai, CNBC verteld dat China “alle tools” heeft om de kwestie van de omstreden ontwikkelaar op te lossen. Lau zei:

“Ik denk dat de regering van het vasteland heel goed thuis is in het omgaan met gebeurtenissen, schokken of crises, of het nu natuurlijk is of door de mens veroorzaakt. Ik denk dat ze alle tools in hun gereedschapskist hebben – of het nu monetair of fiscaal is, om dit op te lossen.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld