De problemen van Evergrande hebben een beperkte directe impact op Europa

By: Ruchi Gupta
on sep 25, 2021
  • Christine Lagarde zei dat de bank de ontwikkelingen in de gaten houdt.
  • De enorme schuldenproblemen van Evergrande hebben de wereldwijde markten zeer alert gemaakt.
  • De aandelen van Evergrande op de Hong Kong markt daalden vrijdag met ongeveer 7%.

Evergrande Property Services Group Ltd (HKG: 03333) verkeert in een enorme schuldencrisis. De met schulden beladen vastgoedontwikkelaar Evergrande heeft de wereldwijde markten zeer alert gemaakt omdat alle markten met elkaar verbonden zijn. De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, bevestigde donderdag echter dat Europa de directe blootstelling aan de schuldenproblematiek waar het Chinese bedrijf momenteel onder lijdt, heeft beperkt.

Europese Centrale Bank volgt de ontwikkelingen nauw

In gesprek met Annette Weisbach van CNBC in Frankfurt, Duitsland, zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, donderdag:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“We kijken ernaar. We houden toezicht en ik had eerder vandaag een briefing omdat ik denk dat alle financiële markten met elkaar verbonden zijn. Ik heb zeer levendige herinneringen aan [de] laatste ontwikkelingen op de aandelenmarkt in China die wereldwijd van invloed waren. Maar met name in Europa en in het eurogebied zou de directe blootstelling beperkt zijn.”

Op de vraag of de ECB klaar was voor de verwachte wereldwijde impact die zou kunnen optreden als gevolg van de ineenstorting van Evergrande, verklaarde Lagarde dat ze niet namens de VS kon spreken en voegde eraan toe dat de directe blootstelling van Europa beperkt is.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, verklaarde dat de schuldenproblemen van Evergrande te maken hebben met China. In een gesprek met verslaggevers op woensdag liet Powell weten dat hij geen parallel met het Amerikaanse bedrijfsleven ziet.

Aandelen Evergrande in Hong Kong daalden vrijdag met ongeveer 7%

Lokale functionarissen worden gewaarschuwd zich schrap te zetten voor de mogelijke ondergang van Evergrande, meldde The Wall Street Journal donderdag. Ondertussen daalden de aandelen van Evergrande op de Hong Kong markt vrijdag met ongeveer 7%. Marktexperts herhalen het gevoel dat de liquiditeitscrisis van Evergrande, die geen verbetering laat zien, een rimpeleffect kan hebben op de wereldeconomie. Ze zijn echter optimistisch dat de Chinese regering de verantwoordelijkheid zal nemen om de kwestie in te dammen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld