Facebook klokkenluider versterkt de zaak voor strengere wetgeving

By: Ruchi Gupta
on okt 6, 2021
  • De Facebook klokkenluider voorziet het Congres van belastend bewijs.
  • Wetgevers drongen aan op strengere technische regels en voorschriften.
  • Senator Richard Blumenthal noemde Facebook "moreel failliet".

Frances Haugen, de Facebook Inc (NASDAQ: FB) klokkenluider, getuigde onlangs voor het Congres en produceerde interne documenten die aantonen hoe schadelijk sommige van de producten van het bedrijf zijn, van het vermogen om politieke debatten te vergiftigen tot het helpen vergroten van het mentale gezondheidsprobleem onder tieners.

Deze getuigenis dwingt wetgevers om te overwegen strengere regels en voorschriften te creëren in de Big Tech ruimte.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De documenten die mevrouw Haugen aan het Congres gaf, laten zien hoe de moderatieregels die Facebook hanteert de elites bevoordelen. Hoe mensenhandelaren en drugskartels al hun producten en diensten openlijk gebruiken en hoe het algoritme van het bedrijf onenigheid bevordert.

Verklaringen van de klokkenluider

Frances Haugen vertelde de Senaatscommissie voor consumentenbescherming dat ze zag dat het bedrijf herhaaldelijk te maken had met conflicten tussen veiligheid en eigen winst.

Ze beweerde dat zolang het bedrijf verbergt wat het doet voor publieke controle en in de schaduw werkt, het onverklaarbaar is. Mevrouw Haugen beweerde dat Facebook zelf niet zou veranderen totdat de prikkels dat deden.

Mevr. Haugen noemde specifiek Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, voor kritiek. Ze noemde hoeveel controle hij heeft over het bedrijf. Mark controleert bijvoorbeeld ongeveer 58% van de stemgerechtigde aandelen van het bedrijf. Mevrouw Haugen zei:

“Er is momenteel niemand die Mark verantwoordelijk houdt, behalve hijzelf.”

Het Mark Zuckerberg effect

Volgens mevrouw Haugen neemt Facebook onder Mark beslissingen voornamelijk op basis van hoe ze de metingen van gebruikersbetrokkenheid beïnvloeden, in plaats van hoeveel ze potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor het publiek.

Mevrouw Haugen zei dat de heer Zuckerberg een ongelooflijk metrisch gedreven bedrijf heeft gecreëerd. Beslissingen worden genomen op basis van metrics. Helaas was dat op zich een beslissing die ze bevestigde.

De voorzitter van de subcommissie, senator Richard Blumenthal, riep Mark op om voor hen te verschijnen om te getuigen. Hij noemde Facebook “moreel failliet”.

In de afgelopen vier jaar heeft de Facebook oprichter zeven keer moeten getuigen. De leidinggevenden van het bedrijf hebben daarentegen in totaal dertig keer getuigd. Het bedrijf beweert dat het er alles aan heeft gedaan om de privacy en veiligheid van zijn gebruikers te beschermen. Het bedrijf zegt dat het zwaar heeft geïnvesteerd in zowel technologie als mensen die kunnen helpen zijn platform veilig te houden.

Het bedrijf zegt dat als bestaand onderzoek een oplossing zou bieden voor dergelijke gecompliceerde problemen, de samenleving, overheden en de technische industrie ze al zouden hebben opgelost.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money