Vooruitzichten voor de aardgasprijs na de opmerkingen van Poetin

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 7, 2021
  • De aardgasprijs daalde woensdag als reactie op de opmerkingen van Poetin.
  • De prijzen zijn nog steeds aanzienlijk hoger dan normaal.
  • Beleggers zijn enthousiast over de voorspelde stijging van de vraag tijdens het komende winterseizoen.

De aardgasprijs is gedaald tot ongeveer $ 5,75 per miljoen Britse thermische eenheden in de New York Mercantile Exchange. In de vorige sessie daalde de grondstof van $6.52; het hoogste niveau sinds februari 2014. Ondanks de duik blijft het ongeveer 138,06% hoger dan aan het begin van het jaar.

natural gas price
Aardgasprijs

Leveringsproblemen

De prijsbeweging van woensdag was een reactie op de opmerkingen van de Russische president dat zijn land zich voorbereidde om het aanbod te vergroten in een poging de torenhoge energieprijzen te stabiliseren. Volgens deskundigen is een van de drijvende krachten achter de stijgende aardgasprijs de Russische maatregel om de voorraden tegen te houden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoewel de beweringen van Poetin een sprankje hoop hebben opgeleverd, zijn beleggers nog steeds enthousiast over de verwachte stijging van de vraag tijdens het komende winterseizoen. De Europese Unie heeft inderdaad gewaarschuwd dat de stijgende energieprijzen kunnen leiden tot hogere inflatie. De situatie heeft gevolgen gehad voor de industriële productie op het continent, waarbij sommige bedrijven de productie moesten verminderen.

Aardgasprijs zal ook reageren op het EIA opslagrapport dat donderdag wordt vrijgegeven. Volgens het agentschap, de hoeveelheid gas onder de grond opgeslagen was op 3170 miljard kubieke voet (BCF) voor de week eindigend op 24 september. Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van 88 Bcf ten opzichte van de vorige week. Met name de voorraad is 15,4% lager dan het bedrag dat in het afgelopen jaar tijdens een vergelijkbare periode werd geregistreerd. Het is ook 6,3% lager dan het 5-jarig gemiddelde van 3.383 Bcf.

De gegevens komen een dag nadat de voorraadcijfers voor ruwe olie van hetzelfde bureau een onverwachte stijging lieten zien. De geregistreerde stijging van 2,346 miljoen vaten is lager dan de 4,578 miljoen vorige week. Analisten hadden echter gerekend op een afname van 418.000 vaten. Hoewel de olieprijs daalde als reactie op de gegevens, blijft hij boven het cruciale niveau van $ 80 per vat.

Verschillende experts, waaronder John Driscoll van JTD, zijn van mening dat de prijs van ruwe olie in het laatste kwartaal van het jaar zal blijven stijgen op basis van zijn status als alternatief voor het onderbevoorraade aardgas. Zelfs met een stijging van de aardgasvoorraad zullen de prijzen waarschijnlijk hoger blijven dan normaal, aangezien de markt een strengere winter verwacht.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld