USD/CNY: Is het te laat om de stijgende Chinese yuan te kopen?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een financiële analist voor Invezz, die de aandelen-, cryptocurrency- en forexmarkten bestrijkt. Hij is een analist met… lees meer.
on dec 8, 2021
  • De USD/CNY zat de afgelopen maanden in een sterke bearish trend.
  • De Chinese yuan is naar het hoogste niveau sinds 2018 gesprongen.
  • We leggen uit of de onshore en offshore yuan zullen blijven stijgen.

Het USD/CNY paar crashte naar het laagste niveau sinds 2018, na de relatief sterke economische cijfers in China. Het paar handelt op 6,3435, wat ongeveer 11% lager is dan het hoogste niveau dit jaar.

Rally Chinese yuan gaat door

De Chinese yuan heeft de afgelopen maanden een sterke bullish trend doorgemaakt. Deze groei is vooral te danken aan de relatief sterke Chinese economie naarmate de vraag stijgt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De recente cijfers uit China zijn relatief positief. Uit dinsdag gepubliceerde gegevens bleek bijvoorbeeld dat het handelsoverschot van het land in november daalde tot ongeveer $ 72 miljard. Dit gebeurde toen de export met 22% toenam en de import met 31,7%. In de Verenigde Staten daarentegen liep het handelstekort op tot meer dan $ 67 miljard.

Ook aanvullende gegevens uit China waren positief. Vorige week lieten cijfers van Caixin en het bureau voor de statistiek bijvoorbeeld zien dat de PMI’s voor de industrie en de diensten van het land in november boven de expansiezone van 50 bleven. Dit was een opleving van de voorgaande maanden toen de energieprijzen stegen.

Toch is de daling van het USD/CNY paar gebeurd dankzij de steun van de Peoples Bank of China (PBOC). De centrale bank heeft de afgelopen maanden vermeden in te grijpen op de valutamarkt. Dit komt waarschijnlijk omdat de bank heeft vastgesteld dat Chinese exporteurs het beter doen, zelfs als de onshore en offshore yuan sterker worden.

De Chinese yuan is ook gestegen sinds investeerders hebben ingeschat dat de Omicron variant geen grote negatieve impact zal hebben op de wereldeconomie. Uit recente gegevens blijkt dat het virus niet zo gevaarlijk is als Delta en andere varianten.

Vooruitkijkend zal het USD/CNY paar reageren op de komende Amerikaanse inflatiegegevens en het rentebesluit van de Federal Reserve. Ook zullen de oplopende politieke spanningen tussen de VS en China de munt beïnvloeden.

Technische analyse USD/CNY

USD/CNY

De 1-dag grafiek laat zien dat de Chinese yuan de afgelopen dagen sterk is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door dit te doen, heeft het paar het belangrijkste ondersteuningsniveau overschreden op 6,3552, het laagste niveau in mei. Het heeft ook gevormd wat lijkt op een omgekeerd cup-and-handle patroon. Tegelijkertijd ligt het onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen.

Daarom zal het paar waarschijnlijk voorblijven op de laatste Chinese inflatiecijfers die voor donderdag gepland staan. Dit zou kunnen dalen tot ongeveer 6,30.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10