Een nep Instagram account betrapt op cryptofraude

Door:
op dec 15, 2021
Listen to this article
  • Cryptocurrency oplichters zijn een grote campagne begonnen.
  • Volgens wat bekend is, waren er veel gevallen waarin bedriegers foto's van gebruikers stalen.
  • Op dit moment lijkt het probleem nog geen oplossing te hebben.

De cryptocurrency industrie is helaas geen onbekende voor oplichting en fraude, aangezien slechte actoren er deel van uitmaakten sinds Bitcoin (BTC/USD) voor het eerst zijn waarde kreeg. Dat gezegd hebbende, is er een nieuwe trend onder de oplichters die gestolen foto’s gebruiken om valse Instagram accounts te maken en mensen oplichten door frauduleuze crypto schema’s te pushen.

Een zelfverklaarde crypto evangelist met de naam Jason Sallman had hier onlangs een ervaring mee, nadat hij zijn naam had opgezocht op het populaire sociale netwerk, om vervolgens tientallen nepaccounts te vinden die zijn naam gebruikten om crypto zwendel te verspreiden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens Sallman is hij al heel lang een crypto enthousiasteling, en veel van zijn Instagram foto’s bevatten Bitcoin. Als iemand echter zijn naam op het platform zou zoeken, zouden ze snel veel andere accounts vinden die zijn foto gebruiken, evenals zijn naam. Soms gebruiken de accounts een variatie van zijn naam.

Volgens Sallmans eigen schatting zijn er de afgelopen jaren meer dan 500 accounts geweest die zich als hem hebben voorgedaan. Op een gegeven moment zag hij er wel 25 tegelijk. Het uitzoeken van deze accounts en rapporteren aan Instagram werd uiteindelijk een fulltime baan voor hem.

Er is niet veel dat iemand kan doen

Hij zei dat er een kleine functie binnenin Instagram is waar men een account kan rapporteren. Soms reageert het platform binnen een paar uur, soms duurt het dagen. Er waren ook gevallen waarin het helemaal niet reageerde, en dus kregen deze bedriegers uiteindelijk een gratis pas, ondanks het stelen van Sallmans foto’s en identiteit.

De crypto enthousiasteling klaagde ook dat de bedriegers soms hun eigen bijschriften verzinnen voor de foto’s die ze van hem hebben gestolen, zelfs die van zijn familie. Het ergste is echter dat ze deze accounts gebruiken om met andere Instagram gebruikers in contact te komen, zich voor te doen als hem en actief proberen ze te misleiden en nep-crypto investeringsschema’s te pushen.

Het komt vaak voor dat de slachtoffers van de nep-accounts uiteindelijk zijn echte account opsporen om hun geld terug te eisen. Hij kreeg zelfs doodsbedreigingen voor iets wat hij niet eens deed.

Dit is ook geen geïsoleerd incident, aangezien vele anderen hetzelfde probleem hebben ervaren. Helaas lijkt er voorlopig geen oplossing voor dit probleem te zijn, en het beste dat iedereen kan doen, is proberen zo voorzichtig mogelijk te zijn bij het online aangaan, vooral als het gaat om ongebruikelijke crypto aanbiedingen.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld