BBP VS daalt 1,4%: 'Ik denk dat Powell een zachte landing kan maken'

Door:
op apr 28, 2022
Listen to this article
  • Het Amerikaanse bbp daalde in het eerste kwartaal van 2022 op jaarbasis met 1,4%.
  • Mad Money-presentator Jim Cramer zegt dat Fed Chair nog steeds een zachte landing kan maken.
  • Ian Shepherdson van Pantheon Macro-economie ziet geen recessie in het verschiet.

Het bruto binnenlands product daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 1,4% op jaarbasis , meldt het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag. Dit in vergelijking met een verwachte groei van ongeveer 1,0%.

Jim Cramer: zachte landing is mogelijk

Traditioneel wordt recessie gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van de daling van het BBP. Toch is de invloedrijke investeerder Jim Cramer ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank een zachte landing kan maken. Op CNBC’s “Squawk on the Street”, zei hij:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Iedereen denkt dat de inflatie te hoog is en heel weinig mensen denken dat Jerome Powell een zachte landing kan maken. Maar ik denk dat hij het wel kan. Maar de Fed kan niet ontspannen. De bedrijven van vanmorgen en vannacht zorgde allemaal voor getallen die ik erg leuk vind, behalve twee.

Een dag eerder zei Jim Paulsen ook al dat de Amerikaanse inflatie waarschijnlijk zijn hoogtepunt heeft bereikt en dat we een zachte landing zullen zien.

Ian Shepherdson: we gaan niet richting een recessie

Ondanks de inflatiedruk bleven de consumentenbestedingen veerkrachtig en stegen ze in het eerste kwartaal met 2,7%. Wie het er ook mee eens is dat een recessie niet op de loer ligt, is Ian Shepherdson van Pantheon Macroeconomics.

Dit is ruis; geen signaal. De economie valt niet in een recessie. De nettohandel werd geplaagd door een sterke stijging van de invoer. Dit kan niet lang meer duren. De invoer zal regelrecht dalen en de nettohandel zal de bbp-groei in het tweede en/of het derde kwartaal stimuleren.

De benchmark S&P 500 index is donderdag met 1,5% gestegen; nog steeds meer dan 10% lager gedaald dan vorig jaar.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld