De drie belangrijkste statistieken bij beleggen

Door:
op Sep 20, 2022
Bijgewerkt: Oct 8, 2022
Listen
 • De aandelenmarkt heeft gemiddeld 8,5% per jaar opgeleverd
 • Actieve beleggers presteren slechter dan de aandelenmarkt
 • De geschiedenis laat zien dat er genoeg redenen zijn om nu te kopen, ondanks mijn angst voor de economie

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Er zijn extreem drie krachtige statistieken over beleggen. Ik geloof zelfs dat dit de drie belangrijkste stukjes informatie zijn die elke belegger kan begrijpen. Ze zijn ongelooflijk eenvoudig, maar hebben verstrekkende gevolgen.

 1. De meeste actieve beleggers slagen er niet in de markt te verslaan
 2. De S&P 500 heeft een voor inflatie gecorrigeerd historisch rendement van gemiddeld 8,5%
 3. De markt is extreem volatiel

Deze statistieken zijn verre van geheim, maar worden vreemd genoeg over het hoofd gezien door veel media en investeerders. Menselijke emoties zijn een krachtig iets, denk ik.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Actief beheer presteert slechter dan indexfondsen

Copy link to section

Ten eerste is de bewering dat de meeste actieve rendementen de markt niet verslaan objectief waar, zo simpel is het. Voor alle duidelijkheid: ik gebruik de S&P 500 als een proxy voor de “markt”, dus het gemiddelde van 8,5% is de te verslaan benchmark. De markt verslaan is moeilijk.

Hier zijn talloze onderzoeken naar gedaan en vrijwel allemaal hebben actieve investeerders die op de lange termijn niet bij de markt passen. Dit is door een combinatie van vergoedingen: transactiekosten, beheervergoedingen, onderzoekskosten, administratie, analistensalarissen enz. – de lijst gaat maar door, allemaal ten koste van het rendement van beleggers.

Als je het bewijs hierachter meer wilt onderzoeken, laat dit onderzoek zien dat 87% van de Amerikaanse managers tussen 2005 en 2020 slechter presteerde dan de benchmark. Misschien illustratiever is dit onderzoek van S&P Global, dat een mooi beeld schetst van de vergelijking -jaar. Wat het uiteindelijke aantal ook is, vrijwel elke studie heeft passief beheer ondersteund.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad
Copy link to section

Laten we het geheugen even opfrissen:

 • oliecrisis en inflatiespiraal in 1973
 • Latijns-Amerikaanse schuldencrisis in de jaren 80
 • Scandinavische bankencrisis in 1990
 • Dotcom-bubbel, begin jaren 00
 • 2008 financiële crash
 • COVID-19 pandemie, 2020

Dit is slechts een greep uit de crises waarmee we in de recente geschiedenis te maken hebben gehad. En ondanks dat alles staat de aandelenmarkt nog steeds gemiddeld op 8,5%.

Toegegeven, het voelt alsof de wereld op dit moment op ons afkomt. Het is zowel deprimerend als surrealistisch dat we ons in 2022 bevinden en dat er oorlog is in Europa. De inflatie stijgt naar niveaus die sinds de jaren ’70 niet meer zijn voorgekomen. De Federal Reserve zwaait rond om alles in bedwang te houden. De internationale schuld staat op recordniveaus. De gezondheid van de hele economie op de lange termijn voelt net zo precair als ooit tevoren.

En toch, kijk eens naar de onderstaande grafiek.

Het gewicht van de geschiedenis ligt aan de kant van de aandelenmarkt.

Als je mijn werk recentelijk hebt gevolgd, weet je dat ik nogal bearish ben over de economie. Sterker nog, ik ben ronduit bang voor wat de toekomst brengt. Maar is mijn onderbuikgevoel genoeg om de kracht van de historische rendementen te overwinnen die worden getoond door de twee kopstatistieken in dit artikel? Wie ben ik om te denken dat ik zo slim ben dat ik de markt kan verslaan, ondanks al dit bewijs?

Mijn artikel van een paar weken geleden schetste dit goed – ik ben net zo pessimistisch als bijna iedereen over de toekomst, maar toch heb ik mijn grootste deel van de aandelen van het jaar gekocht.

Tijdshorizon en risicotolerantie zijn belangrijk

Copy link to section

Natuurlijk is het voorbehoud hier dat dit allemaal verankerd is aan wat uw tijdshorizon als belegger ook is, evenals uw risicotolerantie.

Persoonlijk ben ik nog jong, ik heb nog geen kinderen of hypotheek. Mijn enige grote aankoop op de korte tot middellange termijn is waarschijnlijk een bulkaankoop van rijst in Sainsbury’s (het is zoveel goedkoper om de grote zakken te kopen en het scheelt een hoop supermarktbezoeken).

Maar de kortetermijnvolatiliteit van de aandelenmarkt is iets gevaarlijks. Dat is in wezen de reden waarom beleggers 8,5% per jaar krijgen – om deze volatiliteit te dragen. Als jouw portefeuilledoelen en risicotolerantie u niet toelaten deze volatiliteit te dragen, wetende dat jouw belegging over een paar maanden 50% lager kan zijn, dan is dit niet de juiste belegging voor jou.

Nogmaals, een supereenvoudige grafiek hieronder laat zien hoe op en neer de markt kan zijn. Kijk maar naar 2008 (-37% rendement) om te zien hoe snel dingen kunnen veranderen. Zelfs negen maanden in het jaar is de markt al met 19% gedaald terwijl ik dit aan het schrijven ben.

Moet ik aandelen kopen?

Copy link to section

In het licht van al dit bewijs is het argument om aandelen te kopen – in ieder geval een indexfonds – na de gewelddadige dip in de markten sterk, als uw tijdshorizon lang is.

De markt gaat omhoog, dat is onvermijdelijk. Het is gewoon een kwestie van wanneer en hoeveel pijn je op korte termijn moet verdragen. Voor mij zijn mijn gevoelens over het naderende onheil van de economie waar, maar de geschiedenis is te zwaar – en mijn tijdshorizon te lang – om niet geïnteresseerd te zijn na deze terugval. Ik zal gewoon op mijn tanden moeten bijten en de prijzen voorlopig moeten vergeten, en bidden dat mijn vermoeden verkeerd is over de economie.

Ad

Trade eenvoudig als een expert met eToro. Investeer in aandelen zoals Tesla & Apple. Trade onmiddellijk ETF’s zoals FTSE 100 & S&P 500. Inschrijven binnen enkele minuten.

10/10
Krijg demo-account
Rijst Aandelen Effectenbeurs