Waarde van goud blijft dalen omdat de Federal Reserve geen krimp geeft

Door:
op sep 23, 2022
Bijgewerkt: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Goud bereikte vanmorgen een dieptepunt in 2 jaar
  • Dollar blijft stijgen en rente stijgt opnieuw, dus hogere kosten voor het aanhouden van goud
  • Nu de Fed vastbesloten is om de inflatie te bestrijden, is er voorlopig een plafond voor de goudprijs

Het is gewoon een bloedbad over de hele linie op de markten deze week. Maar eerlijk gezegd is dit het het hele jaar al het geval.

Zelfs goud, de veronderstelde veilige haven voor beleggers, heeft het zwaar gehad. De koers is vanmorgen gedaald tot een 2-jarig dieptepunt van $1.656 per ounce.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Voor mij symboliseert dit hoe uniek de macro-omgeving is waarin we ons bevinden. Want als je naar het historische plaatje kijkt, heeft goud het buitengewoon goed gedaan in tijden van recessie. En ik zeg het niet graag, maar volgens de officiële definitie is dat precies waar we ons nu in bevinden.

Zoals veel dingen de laatste tijd in de economische wereld, draait het om Jerome Powell en de Fed. Goud is deze week gedaald na een hele reeks renteverhogingen in de bankwereld, geleid door Powell zelf, toen de Fed een nieuwe verhoging van 75 bp aankondigde.

Goud is traditioneel een inflatiehedge en zal daarom stijgen naarmate de waarde van contant geld daalt. Dit komt door de waargenomen bevoorradingslimiet en het historische record. Renteverhogingen duiden echter op een agressief streven naar inflatie, wat betekent dat de liquiditeit wordt weggezogen en de stelling voor goud enigszins gematigd wordt. Daarom is de koers deze week weer gedaald.

De dollar wordt steeds sterker terwijl de Fed haar wandelpad voortzet, en met de hogere rentetarieven zijn de alternatieve kosten van het aanhouden van goud eenvoudigweg gestegen. Deze variabelen hebben samen een plafond geplaatst waar goud nu naar toe kan.

De Fed heeft voorspeld dat de rente tegen het einde van het jaar zal stijgen tot 4,25%-4,50% en een jaar later tot 4,50%-4,75%. Het geeft niet helemaal een beeld van welvaart voor goudhouders.

“Mijn belangrijkste boodschap is niet veranderd sinds Jackson Hole,” zei Powell deze week op zijn persconferentie, verwijzend naar zijn beleidstoespraak op de jaarlijkse vergadering van de Fed in augustus een paar weken eerder. “Het FOMC is vastbesloten om de inflatie terug te brengen tot 2%, en we zullen doorgaan totdat de klus is geklaard.”

Beleggers in goud hopen net als iedereen dat de markt dit eindelijk heeft ingeprijsd. Helaas hopen ze daar al een tijdje op.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld