Dow Jones, de S&P 500 en Nasdaq verwachting na nieuwe renteverhoging van 75 bp

Door:
op sep 26, 2022
Listen to this article
  • Voor de week verzwakte de Dow Jones -4%, de S&P 500 -4,6%, Nasdaq daalde -5,07%
  • FED heeft besloten de rente met 0,75 basispunt te verhogen
  • De vooruitzichten voor de risicobereidheid op korte termijn zien er niet goed uit

De drie belangrijkste indices van Wall Street blijven onder druk staan nadat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag besloot de rente met 0,75 basispunten te verhogen en aangaf dat de rente zelfs nog hoger zou kunnen uitvallen dan eerder was ingeschat.

Met de daling van vrijdag zijn de drie belangrijkste indices van Wall Street in zeven van de laatste negen sessies gedaald, en investeerders bleven zich zorgen maken dat een agressieve Federal Reserve de economie in een recessie zal duwen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De rente van de Federal Funds ligt nu binnen een bandbreedte van 3% tot 3,25%. Nieuwe FED-projecties laten zien dat de beleidsrente tegen het einde van dit jaar tot 4,40% zal stijgen en in 2023 zal uitkomen op 4,60%.

Recente inflatiecijfers suggereren dat de Fed agressiever moet zijn en de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, liet weten dat de functionarissen van de Amerikaanse centrale bank vastbesloten zijn om de inflatie terug te brengen van het hoogste niveau in vier decennia en dat ze dit zullen volhouden totdat de klus is geklaard.

Dit is zeker geen goed nieuws voor de Amerikaanse aandelenmarkt en het opwaartse potentieel voor de drie belangrijkste indices van Wall Street blijft beperkt. Goldman Sachs Chief US Equity Strategist, David Kostin liet weten:

Het verwachte rentepad is nu hoger dan we eerder aannamen, waardoor de verdeling van de aandelenmarktresultaten onder onze eerdere prognose ligt. De S&P 500 zou kunnen dalen tot 3.400 als de winsten van zijn beursgenoteerde bedrijven dalen.

De vooruitzichten voor de risicobereidheid op korte termijn zien er niet goed uit, en in de toekomst zal de Amerikaanse aandelenmarkt overgevoelig zijn voor elk soort FED-commentaar.

S&P 500 daalt -4,6% op weekbasis

De S&P 500 (SPX) verzwakte vorige week met -4,6% en sloot de sessie van vrijdag af op 3.693,22 punten, een daling ten opzichte van het slotniveau van afgelopen vrijdag van 3.873,33. Met nog maar een week te gaan in de maand, brengt dit de daling van de S&P 500 voor september tot nu toe op 6,6%.

Gegevensbron: tradingview.com

De index is nu voor het hele jaar met bijna 23% gedaald en het opwaartse potentieel voor de S&P 500 blijft beperkt. Als de prijs onder de 3.500 punten daalt, kan het volgende doel 3.000 punten zijn, wat een sterk ondersteuningsniveau vertegenwoordigt.

DJIA daalde -4% op weekbasis

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) verzwakte afgelopen handelsweek met -4% en sloot de week af op 29.590,42 punten.

Gegevensbron: tradingview.com

De FED gaf aan te verwachten dat de hoge rente in de VS tot 2023 zal aanhouden, en we kunnen de komende maanden nieuwe dieptepunten verwachten voor de Dow Jones Industrial Average. Het huidige ondersteuningsniveau staat op 29.000 punten. Als de prijs onder dit niveau daalt, kan het volgende doel 28.500 punten zijn.

Nasdaq Composite daalt -5,07% op weekbasis

Nasdaq Composite (COMP) verloor afgelopen handelsweek -5,07% en sloot op 10.867,93 punten. Het vooruitzicht van een agressiever monetair beleid houdt beleggers in een negatieve stemming en het opwaartse potentieel voor Nasdaq Composite blijft beperkt.

Gegevensbron: tradingview.com

Het huidige ondersteuningsniveau voor Nasdaq Composite staat op 10.500 punten. Als de prijs onder dit niveau zakt, zou het volgende doel 10.000 punten kunnen zijn.

Conclusie

De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq blijven onder druk staan nadat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag besloot de rente met 0,75 basispunt te verhogen en aangaf dat de rente zelfs nog hoger zou kunnen uitvallen dan eerder was ingeschat. De dynamiek van hoge rentetarieven, tragere groei en verslechterende uitgaven zal een negatieve invloed hebben op de bedrijfswinsten. Beleggers blijven zich zorgen maken dat een agressieve Federal Reserve de economie in een recessie zal duwen.