Aandelen stijgen op oude verhaal, maar er is sindsdien niets veranderd

Door:
op okt 5, 2022
Bijgewerkt: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Aandelen zijn gestegen naar hun beste tweedaagse rendement sinds 2020
  • Hernieuwde hoop dat Fed zal draaien na banenrapport en lager dan verwachte renteverhoging in Australië
  • We hebben dit dit jaar keer op keer gezien, schrijft Dan Ashmore

Hahaha. Wat is er nieuw?

Een andere dag, een andere grote aandelenmarkt beweegt zich naar aanleiding van de grillen van de Federal Reserve.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ongeveer de duizendste keer van dit jaar zijn aandelen scherp teruggekaatst van de hernieuwde hoop dat de Federal Reserve enigszins bluft met haar harde standpunt tegen renteverhogingen.

De Dow voegde dinsdag 800 punten toe, terwijl de Nasdaq sterk steeg – over het algemeen hebben aandelen de beste tweedaagse stijging sinds 2020 geboekt. Niet bepaald een schokkend voorbeeld, maar het voelt goed om voor de verandering over positief nieuws te schrijven .

Waarom stijgen de markten?

De hernieuwde hoop van investeerders dat de Federal Reserve zou afzwakken, kwam eigenlijk voort uit nieuws Down Under.

De Reserve Bank of Australia verhoogde slechts 25 bps, wat een verrassing was voor de markt die had aangenomen dat er een sprong van 50 bp zou komen. Het is de eerste centrale bank die koers zet op grote renteverhogingen, aangezien de stijging van 25 bp de kleinste iteratie vertegenwoordigt. En beleggers in de VS hebben geen tijd verspild om dienovereenkomstig in aandelen te stapelen.

In combinatie met een trager dan verwachte banengroei – weet je, slecht nieuws is goed nieuws omdat het betekent dat de Fed minder zal verhogen – betekent dat de markt wat welverdiende verlichting krijgt. Het aantal vacatures daalde in augustus met 1,1 miljoen, wat verschrikkelijk klinkt, maar een vertragende arbeidsmarkt is ook nodig om de inflatoire ellende te verzachten.

En als de inflatie afzwakt, zouden de renteverhogingen stoppen – en bingo, aandelen gaan naar de maan.

Wat gaat de Federal Reserve doen?

Het is slechts de laatste herinnering dat het macroklimaat de toon zet. Aandelen stijgen en dalen van de verwachtingen van wat de Federal Reserve zal doen met de rentetarieven.

Voor mij verandert dit kleine nieuwsbericht niets. De verwachtingen van renteverhogingen slinken lichtjes, en de voorraden zijn dienovereenkomstig opwaarts gegaan. Niets minder, niets meer.

Ray Dalio, miljardair-investeerder en frequente inwoner van de LinkedIn-sectie “beïnvloeders”, woog in met interessante opmerkingen waarin hij beweerde dat hij zijn eerdere opvattingen dat “cash is prullenbak” had verlaten en nu gelooft dat het een neutrale investering is, gezien de rentestijgingen en inkrimping van de balans van de Fed.

“De korte rente is nu ongeveer goed,” zei hij.

Of grote Jerome Powell het met Dalio eens is, is een andere kwestie. En het is precies de kwestie die de markten zal bewegen. Als er vandaag wat meer gegevens naar buiten komen die erop wijzen dat de Fed niet van koers zal veranderen, zullen de winsten onmiddellijk worden teruggegeven. Op dit moment is er echt niets belangrijker dan inflatie en de bedoelingen van de Federal Reserve.

Het is de wereld van Jerome Powell, en we leven er allemaal in.