Slecht nieuws is goed nieuws voor de aandelenmarkt

Door:
op Oct 7, 2022
Listen
  • Aandelen hadden dez week de beste twee dagen in twee jaar, na tegenvallende verwachte banencijfers
  • Slecht nieuws verkleint de kans op renteverhoging door de Federal Reserve, waardoor aandelen stijgen
  • Is het logisch dat de Federal Reserve de aandelenmarkten zo dicteert?

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

We leven in een bijzondere wereld. Laten we een korte samenvatting maken van de afgelopen week om uit te leggen waarom.

Aandelen waren dit jaar vreselijk. Vorige week sloot de langste reeks kwartaalverliezen sinds de financiële crisis van 2008 af. Het sentiment staat op een dieptepunt en de economie gaat naar alle waarschijnlijkheid naar beneden.

Toen brak deze week aan werden we geconfronteerd met de allerbelangrijkste Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. De eerste aanvragen voor werkloosheid kwamen binnen op 219.000, tegen 190.000 een week eerder. De slechter dan verwachte cijfers onderstreepten de angst op de markten, met het woord ‘recessie’ overal in de mond van analisten.

En dus herstelde de markt zich om de week te beginnen – de beste periode van twee dagen in twee jaar op rij. Wat?

De Federal Reserve dicteert de aandelenkoersen

Met de tegenvallende banencijfers speculeerde de markt dat de Federal Reserve haar eerdere standpunt ten aanzien van hoge rentetarieven misschien moet versoepelen. De markt verwachtte eerder dat de Fed trouw zou blijven aan haar woord, dat wil zeggen dat inflatie prioriteit nummer één is.

Om de inflatie in toom te houden, wordt de rente verhoogd. Dit dient om de leenkosten te verhogen, liquiditeit uit de economie te zuigen en de vraag te onderdrukken. Daarna daalt de inflatie. Hogere tarieven zijn schadelijk voor allerlei soorten mensen: mensen met creditcardschulden, investeerders en de inkomensprognoses van bedrijven.

Dit laatste is de reden dat technologieaandelen dit jaar absoluut gehamerd zijn. Deze sector wordt gewaardeerd op basis van vrije kasstroom. Dat betekent dat analisten toekomstige kasstromen graag verdisconteren naar het heden. Vaak maken deze bedrijven nu geen winst en zijn daarom afhankelijk van toekomstige prognoses.

Bij hogere rentetarieven is er een grotere korting terug naar het heden van deze kasstromen. Dit vermindert de gepercipieerde waarde van het bedrijf en daarom zakt de aandelenkoers naar beneden.

Dus toen het slechte nieuws op het banenfront binnenkwam, speculeerde de markt dat de Fed een minder agressieve houding ten opzichte van de rentetarieven zou kunnen volgen dan eerder gepland. Daarom sprongen de aandelen omhoog door dit optimisme van een toekomst van lagere rentetarieven.

Heeft dit allemaal zin?

De samenvatting is niet grappig. Het is letterlijk zo dat slecht nieuws goed nieuws is. Ik heb de laatste tijd veel geschreven dat van alle variabelen de enige die er echt toe doet, de woorden zijn die uit de mond van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell komen.

Deze markt is afhankelijk van rentetarieven, die op hun beurt schijnbaar afhankelijk zijn van de waargenomen gezondheid van de economie en het vermogen om hogere rentetarieven te weerstaan, evenals de allerbelangrijkste CPI-metingen.

En dus blijven we op een plek waar slecht nieuws ervoor zorgt dat aandelen omhoog schieten. Het volgende rapport komt vandaag uit – het Amerikaanse arbeidsdepartement heeft zijn cijfers misschien al bekend kunnen maken terwijl jij dit leest.

Wees niet verbaasd als de cijfers onder de verwachtingen liggen en toch zien aandelen een mini-rally als resultaat. Voor het voorzienbare is dat de wereld waarin we leven.