Bitcoin de best presterende activa van een slecht Q3

Door:
op Oct 11, 2022
Listen
  • Bitcoin is een van de drie activa die winst hebben opgeleverd in het derde kwartaal van 2022
  • In de loop van 2022 is de prijs echter met meer dan 50% gedaald
  • Markt is slecht over de hele linie in Q3, nu de ogen nu gericht zijn op Q4 en de laatste inflatiemetingen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Wat was de best presterende activaklasse in het derde kwartaal? Geloof het of niet, het was Bitcoin.

‘S Werelds grootste cryptocurrency stond bovenaan de ranglijst met een onstuimig rendement van 3,1%. Hmmm.

Ja, misschien vat niets deze slechte markt beter samen dan de best presterende activaklasse die binnenkomt als nauwelijks positief. Edelmetalen leverden 1,3% op, terwijl cashbeleggers verheugd waren over een rendement van 0,2%. Elke andere activaklasse? Negatief.

Terwijl de inflatie aan het rommelen is, heeft de Federal Reserve de rente verhoogd, waardoor de markten in een neerwaartse spiraal terechtkwamen. Voeg een oorlog in Europa toe, een energiecrisis nu de winter nadert en talloze andere bearish factoren, en je begrijpt waarom de markt keldert.

Bitcoin een van de slechtste activa om vast te houden

Kijkend naar jaarlijkse rendementen, in plaats van alleen Q3, zien we een ander verhaal. Bitcoin is in een vrije val geraakt en heeft tot nu toe meer dan de helft van zijn waarde verloren – ver ten zuiden van enkele andere belangrijke activaklassen, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek.

Omdat de markt het risico heeft uitgeschakeld, waren de rendementen over het algemeen in lijn met wat te verwachten is tijdens bearmarkten. Dat wil zeggen, hoe verder in het risicospectrum, hoe verder de activa zijn gedaald.

Voor crypto is dit slecht nieuws en ook de reden waarom Bitcoin het zo slecht doet. Het laat ook zien hoe bijna elke andere cryptocurrency verder is gedaald dan Bitcoin.

Kijkend naar de bovenstaande cijfers, is de S&P met 25% gedaald, ongeveer de helft van Bitcoin. Ik had eigenlijk gedacht dat het meer zou zijn, als je me aan het begin van het jaar had gevraagd waar Bitcoin zou zijn als de aandelenmarkt met 25% zou dalen.

De Nasdaq bevindt zich verder buiten de risicocurve en is meer op technologie gericht, met een daling van dichter bij 30%. En goud doet wat goud doet: het blijft hangen.

Dollar is best presterende activa

In tijden van crisis trekken beleggers massaal naar de veilige haven activa – voor het bewijs hiervan hoef je niet verder te zoeken dan het feit dat de Amerikaanse dollar dit jaar tot nu toe ongelooflijk stevig is geweest en bijna elke valuta wereldwijd domineert.

Er is immers niets veiliger dan de Amerikaanse dollar. Daar komt nog bij dat zoveel passiva wereldwijd in USD luiden, wat betekent dat debiteuren zich haasten om dollars te krijgen. Bovendien heeft de Federal Reserve agressiever dan veel andere belangrijke valuta’s, zoals Europa en Japan, kapitaalstromen aangetrokken om te profiteren van hogere opbrengsten en zo de dollar verder te versterken.

Het lot van Bitcoin, aandelen en andere activa in het vierde kwartaal zal grotendeels afhangen van inflatie en rentestijgingen (wat is nieuw?).

Wat kunnen we verwachten van Q4?

De volgende CPI-lezing is donderdag (13 oktober) en daarom zouden we volatiliteit moeten zien om de week af te sluiten en een teken van wat dingen zouden kunnen houden voor Q4. Als de inflatie achterblijft, reken dan op een agressieve Fed en meer uitverkoop op de markt.

Maar als Q4 OK CPI-metingen kan opleveren en grote negatieve macro-implicaties kan vermijden, zou het op zijn minst in het verschiet kunnen liggen om beter te presteren dan wat een vreselijke Q3 was. Met andere woorden, op korte termijn weet niemand het. Maar het vervolg komt deze donderdag, met alle ogen gericht op Jerome Powell.

Ad

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10