Ad

Waarom is Bitcoin zo gecorreleerd met de aandelenmarkt?

Door:
op Oct 18, 2022
Listen
  • De correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt is dit jaar enorm gestegen
  • Beide worden verplaatst door de renteplannen van de Federal Reserve
  • Bitcoin heeft nog nooit een recessie meegemaakt, die investeerders over het hoofd zien, denkt Dan Ashmore

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Het is op zijn zachtst gezegd een turbulent jaar geweest in de markten.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Maar iets dat naar mijn mening zowel bearish als bullish is, is de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt. Laat me dit uitleggen.

Bull-case voor Bitcoin is een ontkoppeling van de aandelenmarkt

Copy link to section

Veel Bitcoiners zijn van mening dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Bitcoin zich losmaakt van de aandelenmarkt, zijn vleugels uitslaat en de ‘hedge’-titel claimt die tot nu toe zo ongrijpbaar was.

Dit is zonder twijfel het positieve scenario: de harde bevoorradingslimiet van Bitcoin, het omzeilen van overheidscontrole en het unieke vermogen om geld en staat te scheiden, betekenen dat de bull-visie verleidelijk is.

Maar als we naar de gegevens kijken, is de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt nog nooit zo groot geweest. Deze utopische (of dystopische, afhankelijk van hoe je het bekijkt!) toekomst leek nooit verder weg. In feite heb ik de correlatie van het begin van het jaar tot nu uitgezet, en de resultaten zijn veelzeggend (voor de nerds was mijn keuze voor de statistiek de Pearson-coëfficiënt van 6 maanden).

Voor degenen die minder bekend zijn met correlatie, betekent een coëfficiënt van 0 geen relatie. Zo is de correlatie tussen het aantal appels dat je op een bepaalde dag eet en het aantal keren dat de Britse premier Lizz Truss van gedachten verandert (vermoedelijk) bijna nul.

Een correlatie tussen 1 daarentegen is perfect. Dus de correlatie tussen het aantal glazen alcohol dat je drinkt en hoe dronken je bent, zou bijna +1 zijn. En hieruit volgt ook dat -1 een volkomen negatieve relatie is, dus de correlatie tussen het aantal glazen alcohol dat je drinkt en hoe nuchter je bent, ligt waarschijnlijk dicht bij -1.

Hoe dichter het getal bij 1, hoe sterker de relatie. Hoe dichter bij -1, hoe sterker de relatie in de tegenovergestelde richting. En nul, of ergens dichtbij, betekent dat er geen betekenisvolle relatie is. Het is dus een glijdende schaal tussen -1 en 1.

Laten we eens kijken naar de grafiek voor de correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt, inzoomend op de periode van 2022.

Correlatie van Bitcoin en aandelenmarkt is nog nooit zo groot geweest

Copy link to section

Het is meteen duidelijk dat de correlatie eind januari/februari enorm is gestegen, om in april nog verder op te lopen. Inderdaad, het is een groot deel van het jaar dicht bij een perfecte 1 geweest, met markten die in de pas lopen.

En wat is er uniek aan dit jaar? Dat is de renteomgeving. De Federal Reserve heeft de markten een draai gegeven met zijn agressieve houding ten aanzien van de rentetarieven. Hoe hoger de rente, hoe meer liquiditeit uit de economie wordt gezogen en hoe meer bearish het wordt. Te veel wandelen en we krijgen het r-woord: recessie.

De Fed heeft een nieuw paradigma in gang gezet, aangezien de inflatie is gestegen na een decennium van gelddruk, kwantitatieve versoepeling en bijna-nulrentetarieven. Nu COVID dit alles naar een nieuw niveau tilt, is de inflatie wild geworden. Net als de renteverhogingen, terwijl de Fed zich inspant om de inflatie weer in bedwang te houden.

Dus laat me een variabele toevoegen aan de vorige grafiek die de stijgende correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt laat zien. Kijk eens naar de voortschrijdende correlatie met de Fed-rente die erin is gestrooid:

Hmm. En vergeet niet – Bitcoin werd pas gelanceerd in 2009, het jaar nadat de wereldeconomie instortte toen bankiers het complot verloren, met een subprime-hypotheekcrisis in de VS die een van de ergste financiële crises aller tijden veroorzaakte. Sinds die donkere dagen is de markt een absolute traan geweest, met een van de langste bullmarkten in de geschiedenis. Dit was het tijdperk van magere rentetarieven (negatieve?) en kwantitatieve versoepeling, met buitensporige vermogenswinsten.

COVID was hetzelfde, alleen op steroïden. Een van de meest onthullende grafieken is de onderstaande – uit mijn analyse van gisteren gepubliceerde gelddruk en ongelijkheid).

En dan ook de onderstaande grafiek, die de omvang van de stimulus laat zien in vergelijking met 2008. Het is alsof je appels vergelijkt met genetisch gemodificeerde, vergrote peren.

In deze context is het volkomen logisch dat de correlatie zo hoog is. COVID spoelde het hele systeem door met contant geld, en toen kwam de inflatie. Nu is de Fed van plan om dat allemaal weer naar buiten te zuigen – het slechtst mogelijke nieuws voor de markten.

Het enige dat er nu echt toe doet, is het woord van Jerome Powell (ik sprak hier onlangs over de afhankelijkheid van de markt hiervan). Markten reageren op basis van verwachtingen van toekomstige rentestijgingen, die rechtstreeks uit de mond van Powell komen, evenals op het maandelijkse CPI-rapport.

En wat is het oude gezegde? Welnu, correlaties gaan naar 1 in een crisis. Beleggers vluchten voor de veiligst mogelijke activa en dumpen alles en nog wat voor liquiditeit. Dit is inderdaad een primaire reden achter de enorme kracht van de dollar dit jaar, iets wat ik eerder dit jaar heb geanalyseerd. Het is allemaal met elkaar verbonden.

Terugkijkend op die analyse van de sterkte van de dollar eerder dit jaar, is een van mijn favoriete grafieken de onderstaande, waarin de sterkte van de dollar historisch wordt uitgezet en tijden van crises worden benadrukt. Valt je iets op?

De eerste crisis van Bitcoin

Copy link to section

Nogmaals, niets is hier verrassend:

Stap 1: Ongekend geld printen. Activa, maar ook andere, verder op het risicospectrum (techaandelen, Bitcoin, Dogecoin enz.) die meer winsten zien.

Stap 2: Inflatie stijgt als gevolg

Stap 3: Federal Reserve voert agressief rentebeleid om inflatie te beteugelen

Stap 4: Activa worden verkocht, terwijl de opties verder in het risicospectrum (tech-aandelen, Bitcoin, Dogecoin, enz.) meer verliezen zien.

En – cruciaal – verkopers discrimineren niet. De verkoop is wijdverbreid, dus correlaties stijgen, wat we zien met Bitcoin. Het is niet noodzakelijk dat de aandelenmarkt Bitcoin leidt; het is dat er een op de loer liggende variabele is – de Federal Reserve – die hen allebei leidt. Nogmaals, kijk naar de bovenstaande grafiek die de Fed-rente laat zien ten opzichte van de correlatie tussen de S&P 500 en Bitcoin.

En dit is waarom ik het hele jaar mijn hoofd tegen de tafel bons (is dat een uitdrukking?) over één misvatting: de bewering dat crypto en Bitcoin hier eerder zijn geweest. Voorstanders beweren dat dit slechts de laatste van de vele dips voor crypto is.

Dat is niet waar. Bitcoin werd gelanceerd in januari 2009, wat betekent dat dit de eerste keer is dat het bestaat tijdens een macro-bearmarkt. Eerdere crypto-winters kwamen te midden van de lage rente, een accommoderende omgeving waar alles goed was in de wereld.

Vandaag wordt verwacht dat er deze winter stroomuitval zal zijn op koude nachten in Londen. Grote technologiebedrijven hebben 70%+ van hun aandelenkoers afgeschoren. Mensen hebben moeite om melk en brood te betalen. Dus nee, crypto is hier nog niet eerder geweest. Economisch zijn het donkere tijden. En crypto heeft nog nooit donkere tijden gekend.

Wat gebeurt er nu?

Copy link to section

Ik zeg niet dat crypto niet zal doen wat het altijd heeft gedaan: terugveren. Ik zeg alleen dat dit niet een vriendelijke crypto-winter is, dit is een heel ander beest – gedreven door het macro-bloedbad, met correlaties die dienovereenkomstig toenemen.

Laat me terugkeren naar de openingsparagraaf van dit stuk toen ik zei dat de groeiende correlatie van Bitcoin zowel bullish als bearish was.

Op de lange termijn moet Bitcoin ontkoppelen om zijn “doelen” te bereiken om een waardeopslag te worden; een exit uit de door de overheid gecontroleerde wereld van fiatgeld. Daar valt moeilijk over te twisten. En in die zin is het teleurstellend om de torenhoge correlatie te zien, die dit jaar zo sterk is gestegen. Zeker, Bitcoin zal op de lange termijn geen hoop hebben als het niet stopt met deze vuile volatiliteitsgewoonte, evenals de weigering om iets te doen zonder de hand van de aandelenmarkt vast te houden.

De reden dat ik zeg dat het ook een beetje bullish is, is dat het laat zien dat Bitcoin nu een mainstream financieel actief is. Vorige jaren vertoonden een Bitcoin die niet overdreven gecorreleerd was met de markt. Het was een nerdy magisch geldding op internet, iets wat de oudere broer of zus van je vriend je vertelde over een barbecue.

De liquiditeit was schaars en had geen invloed op de bredere financiële markt.

Maar nu is het zover. De adoptie is explosief gestegen. Het wordt gepresenteerd naast de Dow Jones en goud wanneer media de dagelijkse marktverhuizers laten zien. De correlatie ondersteunt dit – het beweegt meer dan ooit met de aandelenmarkt mee.

De volgende stap is het dumpen van die correlatie. En kijkend naar de fundamenten van Bitcoin, die meer op een handelsartikel dan op aandelen lijken (het tegenovergestelde van Ethereum overigens), heeft het de make-up om dat te doen. De echte vraag is of mensen dit zullen beseffen en het als zodanig gaan waarderen.

En dat is wat het zo boeiend maakt als activaklasse. We hebben zoiets nog nooit eerder gezien – een soort handelswaar dat in de digitale wereld leeft. Daarom is het bereik van de resultaten aantoonbaar groter dan enig ander actief.

Wat er ook gebeurt, het wordt een spannende rit. Maar de cijfers laten zien dat Bitcoin op dit moment niets meer is dan het speelgoed van de aandelenmarkt, dat naar believen wordt rondgegooid.

Bitcoin Beurs