Hoe één vrouw de Britse economie kapot maakte – over Lizz Truss

Door:
op okt 20, 2022
Listen to this article
  • Lizz Truss' heeft ontslag genomen, het einde van haar chaotische termijn van 44 dagen als premier van het VK
  • Het pond is gekelderd, de obligatiemarkt is in wanorde en de energiecrisis woedt voort
  • Truss is misschien verdwenen, maar de gevolgen voor de Britse economie blijven, schrijft Dan Ashmore

Ik ben een paar weken geleden in het VK aangekomen. Wat een maand om dit land te bezoeken, hè?

Tijdens mijn eerste dagen lag koningin Elizabeth in rust in Westminster, waar duizenden mensen in de rij stonden om definitief afscheid te nemen. De wachttijd liep soms op tot 24 uur. Ik zag een persoon medische hulp inroepen – uitgedroogd en hongerig; vermoeid.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Twee dagen voor haar dood zalfde de koningin een andere Elizabeth als premier van het VK, een van haar laatste daden. Elizabeth Truss, beter bekend als Liz, was minister van Buitenlandse Zaken onder Boris Johnson. Nu kreeg ze de grootste baan in het land.

Boris Johnson had eerder in de zomer ontslag genomen, maar bleef twee maanden in functie terwijl er een nieuwe leider voor de partij werd gevonden. Truss was die leider.

In tegenstelling tot andere landen waar ik dit jaar tijd heb doorgebracht – Colombia, El Salvador, Ecuador, om er maar een paar te noemen – heeft het Britse publiek hun leider niet gekozen. Nou, dat is niet helemaal waar. Een deel van het publiek deed dat; in feite werd Truss gekozen door 0,26% van het publiek – een groep leden van de Conservatieve Partij.

Ik heb geprobeerd de demografie van deze groep vast te stellen, maar ik vond het moeilijk deze te bepalen. Het beste wat ik kon doen was dit citaat van Tim Bale, hoogleraar politiek aan de Queen Mary University, die de Financial Times vertelde dat “oudere, welgestelde, blanke zuiderlingen misschien een beetje een karikatuur zijn, maar niet ver weg van de waarheid”.

Dit was verwarrend voor mij. Ik heb het grootste deel van het jaar in Colombia doorgebracht, een land dat naar de stembus ging om zijn leider te kiezen terwijl ik daar was. Voor mij voelde dat normaal. Ik veronderstel dat Colombia een vreemd land is – ze houden van empanadas, reggaetonmuziek en, blijkbaar, democratie.

Hoe dan ook, laten we het over economie hebben. Dit is het vreemde en prachtige 44-daagse bewind van Lizz Truss – en hoe het pad van de Britse economie onmetelijk is veranderd – en waarom het pond nog lang niet veilig is.

Minibudget

Laten we de toon zetten. We zijn een paar weken in het bewind van Truss en de Britse economie kraakt.

De Britse betalingsbalans (een log van export minus import) bevindt zich op recordniveau. De energiecrisis is in volle gang terwijl Rusland zijn oorlog in Oekraïne voortzet. Het VK, dat afhankelijk is van invoer van energie, heeft het daardoor moeilijk. Er zijn waarschuwingen voor black-outs op koude avonden in de komende winter.

De pond is het hele jaar verpletterd. De inflatie heeft dubbele cijfers bereikt, waarbij investeerders op de vlucht zijn voor de Amerikaanse dollar. Zoals gewoonlijk gebeurt tijdens recessies en tijden van onzekerheid, spant de dollar zijn spieren als ’s werelds belangrijkste veilige havenactiva (ik heb onlangs een casestudy samengesteld over waarom we in een gedollariseerde wereld leven).

Daarnaast betekenen hogere rentetarieven van de Federal Reserve dat investeerders het VK binnenstromen om te profiteren van de hogere aangeboden rendementen.

En dan komt Truss naar buiten en kondigt een bezuiniging aan. En raad eens? Het pond.

https://app.flourish.studio/visualisation/11287585/edit

Om elk essay te citeren dat ik op de middelbare school schreef, ontstaat er een pandemonium. Analisten pleiten voor dollar/pond-pariteit, iets wat ik analyseerde terwijl het gebeurde – waarbij het optieprijsmodel van Bloomberg binnen zes maanden een kans van 26% op pariteit op dollar/pond-pariteit verslaat. Wtf.  

En dan komen de pensioenzorgen. De uitverkoop op de obligatiemarkt is zo hevig dat pensioenen, die hun verplichtingen matchen met staatsobligaties, genoodzaakt zijn margestortingen te doen op die obligaties omdat hun waarde zo sterk is gedaald.

Om deze margestortingen te doen, moeten ze natuurlijk dezelfde activa verkopen om geld op te halen – wat leidt tot meer margestortingen, meer verkopen en de definitie van een dodelijke spiraal.

Nauwelijks een minuut na het bewind van Truss, schieten Google-zoekopdrachten naar de uitdrukking “is mijn pensioen veilig” naar het hoogste punt sinds de Grote Financiële Crisis (elke keer dat je de uitdrukking “sinds de Grote Financiële Crisis” ziet, weet je dat het geen goede tijden zijn) .

<div class=”florish-embed bloom-chart” data-src=”visualisation/11534813″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></ div>

Betreed de bank van Engeland, spring erin om de rommel op te ruimen en fungeer als een tussenstop om de obligaties te kopen. Een dikke rekening van £838 miljard was het eindresultaat, en de BoE heeft sindsdien aangekondigd de verkoop ervan uit te stellen totdat de onrust op de markt is gekalmeerd.

Zoals ik schreef terwijl dit aan de gang was, is het moeilijk om de motieven van Truss en co te begrijpen – en het lijkt gewoon… verbijsterend. In een omgeving met hoge inflatie, waarin de binnenlandse valuta wordt gehamerd en het sentiment daalt, is een agressief en niet-gefinancierd begrotingsplan het laatste dat u wilt aankondigen.

Het is in wezen een deterministische relatie. Je verlaagt de belastingen in deze omgeving, en obligaties en de valuta zullen verkopen. En toch was dit op de een of andere manier niet voorzien door Truss en haar administratie. Eén en één is gelijk aan twee – net zoals ongedekte belastingverlagingen in een omgeving met hoge inflatie en een zwakke munt het vertrouwen in die economie en munt nog verder zullen verzwakken.

Obligaties en het pond smelten weg

Misschien dacht Truss dat het VK een economie was die groot genoeg was en nu alleen staat in dit post-Brexit-tijdperk, dat het de strijd aan kon gaan met de dollar en de wereld kon vertellen dat het de kapitein van zijn eigen schip was. Dat is mijn enige theorie. Toch is dat fantasiedenken, zoals de markt liet zien.

Er is geen groter symbool van een verlies van vertrouwen in een economie dan een tankende binnenlandse valuta en krakende obligatiemarkt. Het is angstaanjagend voor de Britse economie om zowel obligaties als het pond zo gewelddadig te laten verkopen – en in combinatie -. Het is ook grotendeels ongekend – een zinswending waar ik genoeg van krijg om te schrijven.

Zal het pond herstellen?

De pensioenen waren – en zullen – altijd in orde zijn. Dat kwam neer op een liquiditeitscrisis, en de BoE had de plicht om in te grijpen en de boel op peil te houden. Maar dat betekent niet dat er geen blijvende schade is.

De obligaties zijn nog steeds een probleem. Wat gebeurt er als de BoE deze oorlogskist van £838 miljard eindelijk op de markt brengt? Is de liquiditeit aanwezig om dit bedrag op te vangen?

Wat het pond betreft, de koers kaatste weer omhoog nadat Truss zich realiseerde hoe ernstig een fout ze had gemaakt. Ze gooide haar kanselier onder de bus – nadat ze het publiek had verzekerd dat hij niet zou gaan – en liep alle wissels terug. Toen nam ze ontslag (nadat ze de natie ook had verzekerd dat ze dat niet zou doen. Maar goed, laten we het bij de economie houden).

Het pond staat nu op $1,12, een daling van 18% ten opzichte van het jaar ten opzichte van de machtige dollar. Dus wat gebeurt er nu?

Nou, dit is het probleem. Lizz is misschien weggelopen, maar haar rotzooi blijft achter. Het ergste van de schade is de geloofwaardigheid. Het VK heeft haar een absolute hooiboer afgenomen en het zal heel moeilijk worden om weer op de been te komen.

Iedereen die mijn werk volgt, weet wat een fan ik ben van onderstaande grafiek. Door de dollar historisch uit te zetten tegen recessies (met behulp van de twee negatieve kwartalen = een recessiedefinitie), kun je zien hoeveel de dollar sterker wordt naarmate de wereld wiebelt. Blijf bij me, want het is relevant voor dit alles.

Zoals ik al zei, trekken beleggers in tijden van onzekerheid naar safe-haven activa. Correlaties gaan naar 1 in een crisis – er is een uitverkoop van alles en nog wat. En waar gaan ze heen? Naar de veiligste bezittingen ter wereld. En er is niets veiliger dan de legendarische dollar.

Geloofwaardigheid

Het is een kwestie van geloofwaardigheid. Geld is een maatschappelijk construct. Het heeft geen intrinsieke waarde – het is slechts een stuk papier met een raar gebouw erop, of een oude politicus. Of een vuil stuk koper dat we een munt noemen. Tegenwoordig is het vaker wel dan niet een nummer op een scherm.

Dat is wat geld zo fascinerend maakt. We kennen het een waarde toe, een collectieve overeenkomst over hoeveel het waard is, waardoor we melk, brood, land en pindakaas kunnen kopen. Daarom is het alleen zo waardevol als we besluiten dat het is. Het is niet zoals goud, of een huis, dat echte waarde heeft; materiële activa.

Dit is waar de Amerikaanse dollar uitblonk. De VS, die teruggaat tot de Bretton Woods-conferentie tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben de wereld bestuurd – en die wereld heeft transacties uitgevoerd in Amerikaanse dollars. Het is de wereldwijde reservevaluta; we betalen onze energie in dollars; ontwikkelingslanden worden gedwongen in dollars te lenen; iedereen over de hele wereld kent de waarde van de Amerikaanse dollar.

Maar hoe zit het met andere valuta? De opkomst van de Chinese yuan was al een tijdje voorspeld, maar dat is niet echt gebeurd. De yen is overal in de winkel en heeft onlangs een historisch dieptepunt bereikt door het monetaire beleid dat agressiever is dan de aanpak van Raphael Varane op Callum Wilson afgelopen weekend (beslissingen van Old Trafford…).

De euro was bedoeld om de strijd aan te gaan met de VS – de Europese Unie die zich verenigde om een gemeenschappelijke monetaire unie te lanceren. Het probleem daar was echter het overzicht hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke monetaire unie te hebben met een ander fiscaal beleid.

Terwijl de Duitsers wanhopig zijn om de rente te verhogen en de inflatie te verminderen, hebben de Italianen een dikke schuldrekening, kwetsbaar voor een vuile recessie als de rente wordt verhoogd en de rentebetalingen te hoog oplopen. Natuurlijk is de hele zaak bijna geïmplodeerd tijdens de crisis in de eurozone, en nu is één dollar officieel meer waard dan één euro.

Dus de dollar heeft het opperste bedwongen. En zolang het overleeft, bloeit het. Het beeld is zelfbekrachtigend vanwege wat we hierboven zeiden – geld wordt door ons als volk waarde toegekend; het is intrinsiek niets waard.

Dit brengt ons bij de grootste hamerslag – de geloofwaardigheid die het pond heeft geraakt. Wie houdt het nu vast, terwijl het VK naar een andere leider raast, zijn budget omgekeerd, zijn bank obligaties koopt alsof er geen morgen is, en de National Grid winteruitval voorspelt tijdens de energiecrisis?

De VS bestuurt de wereld

Mijn algemene stelling hier is niet veranderd. De economie is absoluut in slechte vorm. De gelddrukkerij van de afgelopen jaren heeft een inflatoir beest losgelaten dat honger heeft en moet worden gevoed.

We wisten dat deze dag zou komen – en nu is het hier. Het is tijd om de piper te betalen. Cue renteverhogingen, tankende aandelenmarkten, liquiditeit die uit het systeem stroomt en een wereld van pijn. Dat was het voorspelbare deel – iets dat duidelijk werd door naar de onderstaande grafiek te staren (een andere van mijn favorieten!):

Wat niet voorspelbaar was, was de oorlog in Oekraïne. Dit heeft een aanzienlijke impact gehad op de energiemarkt, wat de energie-importerende landen – waarvan het VK er een is – zwaar heeft geschaad. Nu de dollar al sterker wordt als gevolg van de recessie die wordt veroorzaakt door de bovengenoemde variabelen, hebben de stijgende energieprijzen het een stuk erger gemaakt.

Maar Lizz Truss is 44 dagen geleden aangetreden. Dit gebeurde overal om haar heen. Op de een of andere manier zag ze het niet. En hoewel haar ambtsperiode niet meer was dan een paar keer met de ogen knipperen, zal deze impact blijvend zijn.

Omdat ze de geloofwaardigheid van de Britse economie en het pond op de internationale markt heeft geschaad. En dat is een doen die niet lang ongedaan zal worden gemaakt. Het VK is niet sterk genoeg om de strijd aan te gaan met de VS. Het is niet sterk genoeg voor ongefinancierde belastingverlagingen. Dit zijn privileges die het niet heeft verdiend.

Toch greep Truss hoe dan ook naar hen. En investeerders straften haar ervoor, eerst in de vorm van een instortend pond, daarna een instortende obligatiemarkt. Op het slechtst mogelijke moment – wanneer het VK zichzelf wil vestigen als een sterke, tier 1-economie, in staat om uit te blinken nu het de EU heeft verlaten en vrij is om zijn vleugels uit te slaan.

En dus vrees ik voor het pond en de Britse economie in het algemeen. Ik zie geen enkele manier waarop het pond terugkeert naar eerdere niveaus (het opende het jaar op $1,35!). Het is onheilspellend voor het VK als geheel, nu de temperatuur daalt en de winter steeds dichterbij komt.

De zaken stonden er slecht voor tijdens Truss’ chaotische termijn van 44 dagen. Nu zijn ze nog slechter.

Lizz Truss is misschien verdwenen, maar haar erfenis blijft, terwijl de economie wanhopig wiebelt. Zet je schrap voor een zware winter in het VK.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld