Fed verhoogt rente opnieuw, maar Europa en VK zijn nog erger

Door:
op nov 3, 2022
Listen to this article
  • Federal Reserve verhoogt de rente met 0,75%, naar verwachting tegen het einde van het jaar op 4,5%
  • Gemiddelde 30-jarige hypotheek overtreft 7%, een stijging ten opzichte van 3,1% vorig jaar
  • Europa en het VK achter, aangezien beide recessies in het gezicht staren

Een nieuwe dag, een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve. Niets nieuws dus.

Het is veilig om te zeggen dat de vader van alle bull runs, brullend sinds de Grote Financiële Crisis van 2008, nu voorbij is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoe hoog zal de rente gaan?

De markt wankelt nu de Federal Reserve de rente verhoogt om de inflatie aan te pakken. Dit zuigt liquiditeit uit de economie, aangezien de investeringen worden verminderd en de vrije consumptie van het afgelopen decennium wordt beperkt. Het verhoogt echter ook de hypotheekrente.

Met zes renteverhogingen op rij is het de sterkste rentestijging sinds de jaren ’80. Destijds bereikten ze bijna 20%, in een tijd dat de inflatie nog harder brulde dan nu het geval is. Dat is ver verwijderd van vandaag, wanneer de tarieven tussen de 3,75% en 4% liggen. Tegen het einde van het jaar zullen ze naar verwachting stijgen tot 4,5%.

Hypotheekrentes

Dit alles heeft natuurlijk effect op de hypotheekrente. Hoewel de Fed-rente kortlopend is, overschreed de gemiddelde rente op een hypotheek met een looptijd van 30 jaar in de VS deze week meer dan 7%, zoals gemeld door hypotheekkoper Freddie Mac.

Dat is een verbazingwekkende sprong ten opzichte van het aantal van 3,14% dat het slechts een jaar geleden had. De verkoop van woningen begint te vertragen, maar de arbeidsmarkt en de vraag van de consument hebben niet veel te lijden gehad van de acties van de Fed.

Hoewel dit op het eerste gezicht goed klinkt, voorkomt het dat de inflatie daalt, waarbij de beleidsmakers van de Fed erkennen dat de inflatie hardnekkiger is dan aanvankelijk werd gedacht, terwijl ze eraan toevoegen dat “het uiteindelijke renteniveau hoger zal zijn dan eerder werd verwacht.”

Dat is vrij duidelijk voor iedereen, let wel, met een inflatie die bijna 40 jaar hoog was per jaar nadat ‘voorbijgaand’ het modewoord was op elke persconferentie.

Europa en het VK

De Federal Reserve leidt echter het peloton. Het VK komt vanmiddag bijeen om aan te kondigen wat naar verwachting een gezonde renteverhoging zal zijn, aangezien het blijft wankelen van de schade veroorzaakt door Truss’ tumultueuze bewind (cameo?). De inflatie bedroeg in september 10,1%, terwijl het pond op de FX-markten werd verpletterd.

Ook Europa staart een recessie recht in het gezicht. De Europese Centrale Bank (ECB) voerde vorige week een tweede opeenvolgende jumbo-verhoging uit – op 75 bps – en heeft nu de rente met 2% verhoogd in de laatste drie vergaderingen, waarmee ze het hoogste aantal sinds 2009 hebben bereikt.

Een herinnering dat hoe slecht de dingen in de VS ook zijn, ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan nog veel erger zijn. Hoewel mensen overal pijn lijden omdat de inflatie weigert om zonder slag of stoot te sterven, waardoor iedereen die ermee zwaaide als ‘van voorbijgaande aard’ het bij het verkeerde eind had.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld