Aandelen stijgen, beleggers zetten in op versoepeling van Chinese restricties, maar inflatie blijft grootste vijand

Door:
op Nov 29, 2022
Listen to this article
  • Aandelen stijgen nu investeerders denken dat nul-COVID-beleid versoepeld zal worden
  • FTSE 100 wordt verhandeld op hoogste punt in 3 maanden, Chinese index stijgt met 3%, Hong Kong stijgt met 5%
  • De inflatie blijft echter extreem en het monetaire beleid zal naar verwachting krap blijven

Misschien is het niet allemaal negatief.

Aandelen stijgen vanmiddag, omdat investeerders wedden dat Peking door zal gaan met plannen om zijn strikte COVID-19-beleid te versoepelen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het jaar is tot nu toe op zijn zachtst gezegd turbulent geweest voor aandelen. Na een krankzinnige pandemische periode die werd voortgestuwd door rentetarieven op kelderniveau en een drukker van warm geld, zijn de aandelen dit jaar aanzienlijk achteruitgegaan, aangezien schijnbaar elke variabele negatief is geworden.

Er is de oorlog van Poetin in Oekraïne, die de energiemarkt verstikt en deze winter het gesprek over black-outs in Europa uitlokt. Het zijn echter niet alleen de stijgende energieprijzen. De inflatiecijfers zijn wereldwijd gestegen, terwijl het VK nog steeds in de dubbele cijfers zit.

Nu de centrale banken gedwongen zijn de rente te verhogen als reactie op de oplopende inflatie, is de liquiditeit onder de voeten van beleggers weggetrokken en zijn de aandelenkoersen gekelderd.

De bezorgdheid over de Chinese lockdown had de aandelen gekwetst

De afgelopen dagen hebben beleggers de vrees gewekt dat een van de meest onheilspellende macrovariabelen met wraak terugkeerde: COVID-lockdowns.

China wordt geconfronteerd met wijdverbreide protesten , met bedrijven die sluiten en strikte quarantaines invoeren in Shanghai, terwijl de Chinese regering opnieuw bevestigt dat ze zich inzet voor een zero-COVID-beleid. Naast de uitdrukking “nul-COVID” die bij mij PTSS veroorzaakte, hadden de problemen ertoe geleid dat aandelen naar beneden gingen om de week te openen.

Nu zijn ze echter terug. De bewegingen in Europese aandelen volgden Chinese aandelen die agressief omhoog pompten, aangezien de markt gokt op een snellere heropening in China dan anders was ingecalculeerd. De Chinese CSI-index steeg met 3,1%, terwijl de Hong Kong Hang Seng-index meer dan 5% steeg.

De FTSE 100 heeft zojuist een hoogste punt in drie maanden bereikt terwijl ik dit typ, handelend op £7526, in wat een sterke stijging was voor de Britse index, die nu handelt boven niveaus die werden gezien toen Lizz Truss aan haar rampzalige regeerperiode begon van september, iets waar ik hier uitgebreid op in ga.

Inflatie blijft sleutelfiguur

Hoewel de COVID-lockdownsituatie er een is om in de gaten te houden, blijft deze ondergeschikt aan inflatie als het gaat om de uiteindelijke beslissing waar de markt naartoe gaat. Zoals ik acht maanden geleden al schreef, zal de markt pas overgaan als de inflatie kan worden gecontroleerd.

De inflatiecijfers blijven zeer hoog, ook in de VS, waar de meest recente CPI 7,7% bedroeg – lager dan het ontmoedigend hoge cijfer van oktober, maar nog steeds opgeblazen. Dergelijke cijfers zijn bijna genormaliseerd, aangezien ze nog niet zo lang geleden met dubbele cijfers flirtten, maar dat blijft een ernstig probleem.

Ik heb veel geschreven over mijn pessimisme over de toestand van de economie, en ik heb niet het gevoel dat we nog niet in de buurt van een keerpunt zijn, nu we de winter tegemoet gaan. We zullen dit nieuwe paradigma van stijgende rentetarieven niet snel verlaten. Dit werd maandag opnieuw bevestigd toen de president van de Federal Reserve Bank of New York, John Williams, erop wees dat de werkloosheid voor het einde van het jaar waarschijnlijk zal stijgen naar 4,5 tot 5%.

Met het huidige werkgelegenheidscijfer van 3,7% moet de arbeidsmarkt nog echt dooreengeschud worden door deze krapper wordende economie. Tegen deze achtergrond blijft de bezorgdheid over de inflatie hoog en blijft de kans op een verstrakking van het monetaire beleid groot. En we zullen geen herstel zien totdat de economie deze van zich af kan schudden.