2022 op de beurs: waarom het zo slecht nog niet was

Door:
op Dec 7, 2022
Listen
  • De aandelenmarkt ligt op schema voor een aanzienlijk negatief rendement voor het eerst in 14 jaar
  • De dollar is het hele jaar zeer sterk geweest, maar beschermt buitenlandse investeerders in aandelen VS
  • Een langetermijnvisie op de markt is misschien iets smakelijker voor beleggers die de druk voelen

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Markten zijn dit jaar sneller in vrije val dan de reputatie van Kanye West, aangezien de stijgende inflatie, stijgende rentetarieven en de oorlog in Oekraïne investeerders op hun kop hebben gezet.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

De S&P 500 is op weg naar zijn slechtste jaar sinds de beruchte meltdown van 2008. Terwijl ik dit schrijf, is het 17,8% teruggelopen, dus tenzij er een wonder gebeurt, zal het 2022 voor het eerst substantieel in het rood afsluiten (het was de relatief kleine hoeveelheid van 4,8% in 2018).

Dit is niet goed. En hoewel analisten achteraf zullen verklaren dat 2022 het meest voor de hand liggende einde van de bullrun ooit is, zeiden ze dit waarschijnlijk ook voor de afgelopen drie of vier jaar. Weet je nog dat de markt gedoemd was om te tanken en nooit meer te herstellen toen er in maart 2020 iets opdook dat COVID-19 heette?

Twee jaar van pandemisch geld drukken later en hier zijn we dan, met de S&P 500 die omhoog schiet naar een recordhoogte van $4796 op de eerste handelsdag van 2022, enigszins poëtisch.

Sindsdien is het alleen maar down, down, down geweest.

Tenzij je een niet-Amerikaans staatsburger bent. In dat geval is het diversificatievoordeel van beleggen in vreemde valuta vrij goed van pas gekomen, aangezien de Amerikaanse dollar dit jaar alles ervoor heeft verpletterd.

Ondanks een terugval in de ongeveer afgelopen maand, is de greenback het hele jaar aan het scheuren geweest.

Waarom? Ik heb in de zomer uitgebreid geschreven over de redenen, maar kort samengevat zijn er twee hoofdredenen. De eerste is dat de VS de rentetarieven sneller verhogen dan de rest van de wereld, wat betekent dat er kapitaal naar de Verenigde Staten is gestroomd om te profiteren van dit verhoogde rendement.

De tweede is dat dit altijd gebeurt in tijden van onzekerheid. De dollar is historisch sterker geworden door nare periodes, toen beleggers risicovolle activa verkochten en massaal naar de sterkste en veiligste activa trokken. Niets wordt zo veilig geacht als contant geld, en binnen valuta’s is de Amerikaanse dollar de wereldwijde reservevaluta en regeert hij oppermachtig.

De onderstaande grafiek (van de eerder genoemde diepe duik) laat dit heel goed zien.

Dus als we het rendement van de S&P 500 in lokale valuta nemen, laat dat zien hoe buitenlandse investeerders een deel van de pijn van de tankende markt zijn bespaard.

Dat is een beetje rommelig om bij te houden, dus de samenvatting van de bovenstaande positie tot nu toe dit jaar is hieronder weergegeven. Dankzij een beetje hulp van Liz Truss (ik heb hier uitgebreid over die chaos geschreven), zien met name Britse beleggers rendementen die niet echt synoniem zijn aan een vicieuze bearmarkt, namelijk een verlies van 8,9%. Slecht, maar niet zo slecht.

Het is duidelijk dat er verschillende redenen zijn waarom een depreciërende lokale valuta beleggers meer pijn doet. Niet alleen zijn reizen naar Disneyland in Florida aanzienlijk duurder, maar de lokale economie lijdt onder een reeks problemen, waaronder duurdere import, een daling van de koopkracht en hogere inflatie.

Desalniettemin is het een mooie herinnering aan het belang van het contextualiseren van portefeuillerendementen en het zorgvuldig diversifiëren. Het is duidelijk dat de persoonlijke omstandigheden voor elke belegger anders zijn en daarom varieert hun respectievelijke valutabehandeling. Sommigen kunnen aanzienlijk meer worden gekwetst door een sterker wordende dollar, sommigen kunnen erdoor worden gered.

Maar het is heel opmerkelijk dat voor de meerderheid van de buitenlandse investeerders die in een lokale valuta werden betaald voordat ze het in de S&P 500 stopten, 2022 niet zo slecht was. Zeker gezien de meedogenloze bull run van de jaren daarvoor (de S&P 500 was meer dan 7x gestegen van het dieptepunt in 2008 tot zijn hoogtepunt eerder dit jaar) – vooral tijdens COVID – dan doen langetermijnbeleggers het prima.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
AUD CAD CHF GBP USD Beurs Europa Forex Wereld