Inflatie verzacht, maar aandelen dalen nog, wat nu?

Door:
op Dec 16, 2022
Listen
  • In de VS, Europa en het VK bleef de inflatie deze week achter bij de verwachtingen
  • Aandelen stegen eerst na het nieuws, maar trokken zich terug na opmerkingen van centrale banken
  • Centrale banken doen alsof het de jaren 70 zijn, toen inflatie 3x werd getemd om vervolgens te verergeren

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Het is een echt kat-en-muisspel dat nu gespeeld wordt, nietwaar?

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel dat begon met de vraag “wat is er nieuw?”. Aandelen waren gestegen naar hun beste tweedaagse rendement sinds 2020, na hernieuwde hoop dat er eerder vroeger dan later een spil van de Federal Reserve zou komen.

Nou, de derde bewegingswet van Isaac Newton stelt dat er voor elke actie een gelijke en tegengestelde reactie is. Het lijkt erop dat de wetten van de heer Newton zich uitstrekken tot de aandelenmarkt, die het hele jaar heen en weer heeft gejojoed op schijnbaar dezelfde variabele.

Deze week bracht het tegenovergestelde van die opwaartse druk, waarbij de markt terugviel na agressieve opmerkingen van centrale banken over de hele wereld. Maar wat betekent het allemaal, en wat kunnen we verwachten?

Inflatiegegevens overtreffen de verwachtingen in de VS, het VK en Europa

Dit was een belangrijke week voor het enige dat er de laatste tijd toe lijkt te doen voor de markten: inflatiecijfers.

De aandelenmarkt steeg aanvankelijk op dinsdag nadat de Amerikaanse inflatie uitkwam op 7,1%, een daling ten opzichte van 7,7% vorige maand en de verwachtingen van 7,3% overtrof. Het was de laagste stand sinds 2021 en de aandelenmarkt verspilde geen tijd. De koersen stegen snel, met de S&P 500 die 3% steeg bij de openingsbel.

Maar Jerome Powell en de lolpolitie, ook bekend als de Federal Reserve, besloten een einde te maken aan het feest. Powell zei dat de Fed “substantieel meer bewijs” nodig zou hebben dat de inflatie afneemt, eraan toevoegend dat “mijn mening en de mening van mijn collega’s is dat dit enige tijd zal duren … laten we niet vergeten dat we nog een lange weg te gaan hebben om terug te gaan naar de prijs stabiliteit.”

De markt reageerde en zakte naar beneden. De S&P 500 heeft het grootste deel van zijn winst opgegeven en zakt terug tot onder de $3900.

Europa volgt dezelfde weg

De ECB, die de Fed volgde door 50 basispunten te verhogen, was nog agressiever. Het beloofde de tarieven “aanzienlijk,” “in een gestaag tempo” en “voldoende restrictieve” niveaus te verhogen, ondanks de dalende inflatiecijfers.

Het ECB-tarief is niettemin slechts 2%, ver onder het Amerikaanse tarief van 4,25-4,5%. De VS blijft daarmee ruim voor op het VK en Europa, terwijl de Staten er ook economisch beter voor staan. De energiecrisis verstikt Europa harder, terwijl Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne voortzet en een meedogenloze dollar ook de eurozone pijn doet.

De dollar is de laatste tijd echter verzacht nu de inflatie tekenen vertoont van getemd te worden.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De arbeidsmarkt blijft echter nog steeds resoluut. Het feit is dat de inflatie nog steeds zo hoog is dat het moeilijk lijkt om een scenario voor te stellen waarin ze wordt beteugeld zonder dat de werkloosheid stijgt.

De Federal Reserve weet dit, en ze weten dat de inflatie nog lang niet voorbij is. De jaren zeventig staan waarschijnlijk prominent in hun geheugen gegrift, toen de stijgingspercentages de inflatie temden, om vervolgens weer op te stijgen naar hogere niveaus nadat de voet van het gas was gehaald. In feite gebeurde dit drie keer.

De boodschap is deze keer duidelijk: de Fed en andere centrale banken doen er alles aan om de inflatie in te perken. Vergeet niet dat inflatieverwachtingen verdere inflatie aanwakkeren. En totdat de vraag en de uitgaven worden beteugeld – en er enige zwakte op de werkgelegenheid wordt gevoeld – zal de inflatie van deze omvang aanhouden.

De markt zag de inflatiecijfers en concludeerde dat dit genoeg zou zijn voor Powell en de bende om hun taal een beetje te verzachten, vooral nu de angst voor een recessie toeneemt. Maar de retoriek van Powell woensdag was duidelijk voor beleggers die denken dat de Fed haar strijd tegen de hoge prijzen zal opgeven naarmate het banenverlies toeneemt en de economie naar een recessie neigt. De markt geloofde hem, waardoor de prijzen zijn gedaald.

Het is nog maar 27 dagen tot de volgende CPI-meting, wanneer we weer in de draaimolen zitten.