Waarom daalt het aandeel Tesla? 2023 begint met daling van 14%

Door:
op Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Tesla sloot 2022 af met een verlies van 68%, het vierde slechtst presterende aandeel van de S&P 500
  • Het aandeel kelderde dinsdag nog eens 125 als gevolg van een teleurstellend leveringsrapport
  • Analisten van Goldman Sachs: het rapport is slechts "incrementeel negatief", maar 2023 blijft cruciaal jaar

Ik schreef slechts twee weken geleden een stuk waarin ik de ineenstorting van de Tesla-aandelen analyseerde. Zoals ik schreef, handelde het tegen $138, een daling van 64% ten opzichte van het jaar. Tegen de tijd dat we onszelf ertoe zetten om nog een avondje uit te gaan op oudejaarsavond, handelde Tesla tegen $123, waarmee het jaar 2022 officieel met 68% werd afgesloten. Au.

Een paar dagen na het begin van 2023 vertoont het geen tekenen van het doorbreken van zijn patroon, met nog eens een krater van 12% op dinsdag.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tesla valt weg na tegenvallende leveringscijfers

De laatste duik kwam voort uit tegenvallende productie- en leveringscijfers van voertuigen voor Q4, die de verwachtingen van analisten overtroffen.

De autofabrikant rapporteerde meer dan 405.000 leveringen voor het kwartaal en 1,31 miljoen totale leveringen voor het jaar. Hoewel dit beide Tesla-records waren – en neerkwamen op een stijging van 40% op het aantal leveringen vanaf 2021 – bleef de statistiek nog steeds achter bij de 427.000 die voor het kwartaal werden verwacht.

Het nieuws is slechts de laatste klap voor het omstreden auto annex technologiebedrijf. Het was het vierde slechtst presterende aandeel van de S&P 500 – en dit was een jaar met hevige concurrentie.

Wat brengt de toekomst voor Tesla in 2023?

Vooruitkijkend blijft de belangrijkste factor het krappe monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld, dat de aandelenrendementen naar beneden heeft gedrukt door rentetarieven te verhogen in de hoop de meedogenloze inflatie in te perken.

Deze hogere tarieven betekenen dat winstverwachtingen in de toekomst agressiever worden verdisconteerd, wat de waardering van aandelen schaadt. Het betekent ook dat er een alternatief is voor beleggers om vermogen op te slaan, met een Fed Funds-tarief van nu 4,25%-4,5%, vergeleken met 0% nog niet zo lang geleden.

Wat dit rapport betreft, is het op holistische basis echter niet overdreven negatief. Verdienverwachtingen op korte termijn zijn slechts – korte termijn. De cijfers vertegenwoordigen nog steeds een sterke groei, waarbij analisten van Goldman Sachs aangeven dat het leveringsrapport slechts een “incrementeel negatief” is.

Aan de andere kant, nu de angst voor een recessie toeneemt naarmate de kerninflatie aanhoudt, zou er dit jaar ook een deuk kunnen ontstaan in de vraag naar Tesla-auto’s, als de Fed doorgaat met haar agressieve beleid. Zoals altijd is het echter een moeilijk spel om het monetaire beleid van de Fed te voorspellen….

Elon Musk heeft misschien een aantal dingen verkeerd gedaan, maar de polariserende miljardair had op één punt gelijk: