Hoe presteerden aandelenindices in 2022 en hoe nu verder in 2023?

Door:
op Jan 5, 2023
Listen
  • In 2022 werd $18 biljoen van de wereldwijde aandelenmarkten gehaald
  • De S&P 500 heeft in de afgelopen 80 jaar slechts tweemaal opeenvolgende negatieve jaren opgeleverd
  • De Britse index FTSE 100 was een van de weinige die vorig jaar een positief rendement opleverde

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De MSCI All-Country World Index is een beursindex die bijna 3.000 aandelen volgt in 48 ontwikkelde en opkomende markteconomieën. Het komt zo dicht mogelijk in de buurt van een wereldwijde aandelenmarktproxy, en daarom geeft het kijken naar het rendement een goed beeld van hoe het leven is geweest voor aandelenbeleggers.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Sinds 1987 heeft de index een rendement behaald van gemiddeld 8,24%. Het stevige cijfer toont de kracht van passief langetermijnbeleggen. Maar dat aantal is een gemiddelde, en het jaar 2022 was allesbehalve gemiddeld. Ongebreidelde inflatie, een oorlog in Europa en een overgang naar een omgeving met hoge rentetarieven hebben de markten drastisch naar beneden getrokken.

Wereldwijde aandelen verliezen $18 biljoen in 2022

Copy link to section

Dit jaar daalde de index met 20%, toen bijna $18 biljoen werd weggevaagd uit de wereldwijde aandelenkoersen. Het is de ergste daling sinds 2008, toen het met meer dan 43% daalde.

Is het rendement in 2023 weer negatief?

Copy link to section

Door de focus te verleggen naar de S&P 500, die een sterke maatstaf blijft voor de aandelenmarkt en waarvoor we een grotere steekproef aan gegevens hebben, kunnen we terugkijken op de afgelopen eeuw om te beoordelen hoe vaak we opeenvolgende jaren van negatieve rendementen zien.

Slechts twee keer in de afgelopen 80 jaar hebben we achtereenvolgende jaren een negatief rendement gezien. De eerste was 1973/1974 toen de index respectievelijk -17,4% en -29,7% opleverde, en vervolgens opnieuw in 2000, 2001 en 2003, toen de index respectievelijk 10,1%, 13,0% en 23,4% daalde.

Dus hoewel opeenvolgende jaren van negatieve rendementen onwaarschijnlijk zijn, is het niet ongehoord. Bovendien is de huidige omgeving volkomen uniek – misschien biedt alleen de jaren 70 een enigszins redelijke vergelijking – in die zin dat we de hoge inflatie bestrijden met agressieve renteverhogingen te midden van een wereldwijde energiecrisis.

Een nadere blik op hoe uniek de omgeving wordt gegeven bij gelaagdheid op de obligatiemarkt. Slechts vijf keer in de geschiedenis vielen de S&P 500 en de 10-jarige schatkistobligatie in hetzelfde jaar: 1931, 1941, 1969, 2018 en 2022.

De schok die 2022 was, wordt verder versterkt door het feit dat beide statistieken nooit eerder met meer dan 10% zijn gedaald. Zowel de aandelenmarkt als de obligatiemarkt is dit jaar volledig verwoest en dat zien we bijna nooit.

Welke indexen presteerden het best in 2022?

Copy link to section

Het was over de hele linie een negatief beeld in 2022. De Europese Stoxx 600, die ongeveer 90% van de marktkapitalisatie van de Europese markt in 17 landen vastlegt, daalde met bijna 13%. De Duitse DAX daalde met 12,3%, terwijl de Franse CAC 40 met 9,5% daalde.

De FTSE 100 steekt er echter bovenuit met een kleine winst van 1,2%. De Britse index doorstond vorig jaar de storm van drie premiers en een verstikkende crisis van de kosten van levensonderhoud. Dit is echter mogelijk niet representatief, met aan grondstoffen gekoppelde winsten die de index naar boven stuwen, evenals een extreem zwak pond dat de verkoop stimuleert in wat een zeer exportrijke index is.

Anders is er niet veel positiviteit om uit te kiezen. Aziatische aandelen waren vergelijkbaar, met zowel de Hong Kong als de Chinese indexen die het hele jaar door vochten tegen de extra strijd van strikte lockdowns en ontwrichtende protesten.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
CAC 40 Index UK USA Azië Beurs Europa Noord-Amerika Wereld