Inflatie eurozone overtreft verwachtingen, wat gaat de ECB doen?

Door:
op Jan 7, 2023
Listen to this article
  • De Europese inflatie komt uit op 9,2%, lager dan de verwachte 9,5%
  • De kerninflatie is echter gestegen tot een recordhoogte en is geland op 5,2%
  • Beleidsmakers zullen de strakke monetaire cyclus voortzetten, met Europa op de rand van een recessie

Ik schreef woensdag over hoe het optimisme was gestegen in de nasleep van zachter dan verwachte inflatiecijfers uit Frankrijk. De markten gingen omhoog toen investeerders hun blik richtten op vandaag, wanneer de allerbelangrijkste inflatiecijfers van de eurozone bekend zouden worden gemaakt, in de hoop dat de positieve Franse lezing zou kunnen aangeven dat vandaag ook vriendelijker nieuws zou brengen.

Inflatie eurozone beter dan verwacht

Ze hebben hun wens gekregen. De inflatie in de eurozone is uitgekomen op 9,2%, lager dus dan de verwachting van 9,5%. De stand van de vorige maand was 10,1%, wat een gezonde daling van 90 basispunten betekent en teruggaat naar de enkele cijfers.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Kerninflatie blijft hoog

Maar wacht even met het knallen van de champagne, want het is niet allemaal goed nieuws.

De kerninflatie, die de volatielere voedsel- en energieproducten uitsluit, steeg naar een nieuw hoogtepunt van 5,2%. Dit houdt in dat de dalende gasprijzen het algemene cijfer (9,2%) naar beneden halen, maar dat de onderliggende oorzaken van de crisis in de kosten van levensonderhoud aanwezig blijven, zoals te zien is in het stijgende aantal kerncijfers.

Traditioneel is het dit kernnummer waar beleidsmakers aandacht aan besteden. Het monetaire beleid is op deze maatstaf gericht, aangezien voedsel en energie te volatiel zijn en zich op te veel variabelen baseren om binnen de controle van de centrale banken te vallen, wat het afgelopen jaar overduidelijk werd met de invasie van Oekraïne, waardoor de energieprijzen stegen.

Kijkend naar de onderstaande grafiek schetst een heel ander beeld, waaruit blijkt dat de opwaartse trend blijft bestaan.

Wat gaat de ECB doen?

Nu de kerninflatie nog steeds aan het stijgen is en ver boven de door de ECB geschetste doelstelling van 2% ligt, is een verder programma van renteverkrapping nodig. De rente staat momenteel op 2% – ruim onder wat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt gezien, nu de Federal Reserve de 4% heeft overschreden – en analisten hadden voor deze week een verdere stijging tot 3,5% verwacht.

Met vier renteverhogingen die vorig jaar door de ECB zijn doorgevoerd, kijkt de eurozone nu al recht in het gezicht van een recessie. Het gebied is onder grote druk komen te staan in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne, met zowel een energiecrisis als een crisis van de kosten van levensonderhoud die landen in het hele blok in hun greep houden.

De Stoxx 600, een beursindex die 90% van de marktkapitalisatie in 17 landen vastlegt, verloor vorig jaar bijna 13%. Kijkend naar geselecteerde individuele landen, daalde de Duitse DAX met meer dan 12%, de Franse CAC 40 daalde met 9,5% en de Spaanse IBEX 35 verloor 5,7%.

Het nieuws komt voort uit de agressieve toon van ECB-president Christine Lagarde in december:

“We draaien niet, we wankelen niet, we tonen vastberadenheid.”

De beurzen gaan voorzichtig te werk

In de onmiddellijke nasleep van het nieuws waren de Europese aandelen voorzichtig. De Stoxx 600 was vlak en waardeerde de daling van het aantal krantenkoppen, maar weigerde omhoog te gaan gezien het koppige kerncijfer.

De index is dit jaar tot nu toe met 2,5% gestegen, waarbij de verwachting lijkt te zijn ingeprijsd dat de inflatie erger zou zijn dan wat is gebleken. De index boekte eerder deze week drie opeenvolgende dagen met positieve bewegingen.

De ogen zullen nu gericht zijn op de Verenigde Staten. De Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten worden vandaag verwacht, voordat volgende week het allerbelangrijkste CPI-nummer wordt gegeven.

2022 werd samengevat door de aandelenmarkten die afweken van de beslissingen van de centrale bank over het rentebeleid, terwijl beleidsmakers zich haastten om de inflatie onder controle te krijgen. 2023 is op dezelfde manier begonnen. Er is nog een lange weg te gaan en het lijkt erop dat dit in ieder geval voor de eerste helft van het jaar het geval zal zijn.