Europese beurzen stijgen naar hoogste punt sinds mei 2022

Door:
op Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Europese aandelen worden verhandeld op het hoogste niveau sinds mei 2022
  • Positieve inflatiecijfers en de heropening van China hebben de markt een impuls gegeven
  • De arbeidsmarkt blijft echter krap en de druk van de recessie op de eurozone neemt toe

Wat komt daar over de heuvel?

Het is de Europese aandelenmarkt die in de vroege stadia van 2023 aan kracht wint. De Stoxx 600 Index, die 90% van de marktkapitalisatie van de Europese aandelenmarkt omvat (niet beperkt tot de eurozone, FYI), handelt nu op het hoogste niveau sinds mei 2022.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De beweging naar het noorden op de hitlijsten is ingegeven door indicaties dat de inflatie mogelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. Hoewel het nog vroeg is, werd de inflatie voor december vorige week aangekondigd op 9,2%, onder de verwachting van 9,5%. Hoewel dat nog steeds een buitengewoon hoog aantal is, geeft het feit dat het lager is dan 10,15 vorige maand een impuls aan de markten.

China gaat weer open en geeft verdere impuls aan de markten

Er was meer dan alleen inflatie die de markten stimuleerde. Het marktsentiment werd deze week gestimuleerd door de verdere heropening van de Chinese economie. China hervatte in het weekend quarantainevrij reizen, een keerpunt voor het land na bijna drie jaar gesloten grenzen.

Terwijl het aantal COVID-gevallen in het land toeneemt – rapporten beweren dat 50% tot 70% van de 25 miljoen inwoners van Shanghai mogelijk besmet is – is dit eigenlijk een goede zaak voor de markten. Hoewel het misschien harteloos klinkt, hoe sneller COVID er doorheen flitst, hoe beter, althans vanuit economisch oogpunt. Het feit dat reizen nu ook opengaat, geeft aan dat de COVID-beperkingen voor eens en voor altijd hun wurggreep op de wereld lijken te hebben losgelaten.

De Aziatische markten zijn de afgelopen maand duidelijk omgeslagen sinds het Chinese COVID-beleid is omgeslagen:

Duitse en Franse markten stijgen, werkloosheid koppig

Als we binnen Europa kijken, kreeg de Franse markt vorige week een boost door een zachte inflatie. Duitse voorraden stegen intussen nadat de industriële productiecijfers voor november boven de verwachtingen uitkwamen.

De werkloosheid in de hele eurozone is ook goed nieuws. Of, in ieder geval aan de oppervlakte. Het werkloosheidscijfer kwam voor november uit op 6,5%, hetzelfde als voor oktober. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de recordregistratie in 1998.

Dit zijn interessante gegevens omdat de inflatie aan het afkalven is – zelfs lichtjes – terwijl de werkgelegenheid krap blijft. Veel analisten – waaronder ikzelf – hadden gewaarschuwd dat de inflatie niet te verslaan zou zijn zonder een waarneembare stijging van de werkloosheid. De arbeidsmarkt moet losser worden en de vraag moet dalen.

Men mag echter verwachten dat de werkloosheid zal stijgen. Europa heeft ongetwijfeld genoten van wat vandaag beslist positiever is dan vorige maand, maar het algemene beeld blijft onheilspellend. De druk van de recessie neemt toe, waarbij de ECB gedwongen is om tot het hoogste niveau sinds 2008 te stijgen. Dit doodt met schulden beladen economieën zoals Italië, die onder druk komen te staan door de hogere rentebetalingen op die schuld.

Het kan gewoon niet dat de werkloosheid in de eerste helft van dit jaar niet wat stijgt naarmate de druk toeneemt. Maar voor het eerst sinds lange tijd gloort er een beetje hoop in het euroblok. Misschien zullen de zaken niet zo erg zijn als ze de afgelopen maanden leken.

Het zijn zware tijden, maar is het in moeilijke tijden niet nog belangrijker om de kleine overwinningen te vieren?