VIDEO: Sport en beleggen – hoe je sportteams kunt beoordelen

Door:
op Jan 11, 2023
Listen to this article
  • Manchester United en Liverpool staan momenteel te koop, maar hoe waarderen we deze sportteams?
  • Landen kopen Newcastle, Manchester City en PSG en worden in verband gebracht met meer aankopen
  • Kyle Fox van KRF Capital voegt zich bij de Invezz-podcast om over sport en beleggen te praten

Ik heb sport en beleggen al lang een behoorlijk fascinerende mix gevonden.

Het is nog niet zo lang geleden dat sport nauwelijks binnen dit kader werd beschouwd, maar tegenwoordig zouden de meesten ernaar verwijzen als zijn eigen niche binnen de allesomvattende term die “alternatieve activa” is. Om deze intrigerende wereld van sport en beleggen te bespreken, sprak ik met Kylie Fox van KRF Capital, een onafhankelijk adviesbureau dat investeert in verschillende activaklassen, waaronder sport.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als het om de sportwereld gaat, is er geen gebrek aan materiaal. De Engelse Premier League is misschien wel de meest interessante, en iets dat we uitgebreid hebben besproken. Vanochtend kwamen er berichten naar buiten dat Qatar overweegt een belang in Tottenham Hotspur te kopen. Manchester United en Liverpool staan momenteel te koop. Newcastle werd onlangs verkocht aan het Saoedi-Arabische staatsinvesteringsfonds. Dingen zijn veranderd in het voetbal, en ze zijn snel veranderd.

Veel van deze landen streven echter niet naar wat conventionele investeerders een gedisciplineerd waarderingsproces zouden noemen, met andere redenen dan financiële redenen om in deze sportclubs te investeren – iets wat overduidelijk is als we beoordelen hoe sommige clubs na -overnemen.

We praten over het raadselachtige proces dat de waardering van een professioneel sportteam is, de paradox van het runnen van een voetbalclub als een bedrijf (iets waarover ik hier een uitgebreid artikel heb gepubliceerd met betrekking tot Manchester United en de Glazers) en de maatstaf die de recente verkoop is van Chelsea.

Kyle en ik bespraken ook het verschil tussen het Europese en Noord-Amerikaanse sportmodel, waarbij de laatste franchises met salarisplafonds bevat, geen degradatie en competities die zijn opgebouwd rond het idee van pariteit, waarbij het slechtste team het volgende jaar de beste draftkeuze krijgt. Europese sporten zijn een heel ander balspel (excuseer de woordspeling), en dit heeft ook gevolgen voor de winstgevendheid en waardering.

Ten slotte bespreken we ook de mogelijke implicaties van de metaverse op sport en sportwaarderingen, en het constant veranderende landschap van technologie en wat de domino-effecten zouden kunnen zijn, en of er hier iets opmerkelijks is om te overwegen rondom cryptocurrency.

Als je geïnteresseerd bent in sport en investeringen, dan is deze aflevering misschien iets voor jou.

Vervolg het gesprek op Twitter met @InvezzPortal en @DanniiAshmore. Of bezoek https://krfcap.com/ voor meer informatie over KRF Capital.

Bedankt voor het luisteren, volg ons & schrijf je hier in: