BREAKING: Amerikaanse inflatie van 6,5%, wat betekent dit voor de markten?

Door:
op Jan 12, 2023
Listen to this article
  • In de VS bedraagt de inflatie 6,5%, in lijn met de verwachtingen
  • Het headline-percentage is het laagste sinds oktober 2021, het kernpercentage kwam uit op 5,7%
  • Laatste rentebeleid wordt bepaald op 1 februari

Amerikaanse inflatie 6,5%, wat betekent dit voor de markten?

Het belangrijkste cijfer in de financiële sector, de Amerikaanse CPI waarde die verslag uitbrengt over de laatste inflatie, werd donderdag vrijgegeven. Het totale cijfer kwam uit op 6,5%, het laagste cijfer sinds oktober 2021. Het is de vijfde achtereenvolgende maand waarin de inflatie op jaarbasis is gedaald.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Analisten hadden een percentage van 6,5% voorspeld, wat betekent dat de lezing binnenkwam zoals verwacht.

Volgende rentebesluit verwacht op 1 februari

De ogen zullen nu gericht zijn op de Federal Reserve, die op 1 februari bijeenkomt om te beslissen over de laatste plannen voor het rentebeleid. Vorig jaar verhoogde de Fed zeven keer, waardoor de liquiditeit uit de markten werd gezogen en de prijzen agressief naar beneden werden gestuurd. Het is duidelijk dat het prioriteit geeft aan inflatie, en het verloop van de rentetarieven laat zien dat de Fed niet bluft.

Reactie van de markt

De markten stegen deze week nadat er optimisme in de markt was geslopen na de voorgaande twee maanden met positieve inflatiecijfers. Ook Europa maakte afgelopen vrijdag bekend dat de inflatie onder de eerdere verwachtingen lag. Europese aandelen zijn na dit nieuws naar hun hoogste niveau sinds mei 2022 geklommen.

Amerikaanse aandelen waren ook gestegen, met de S&P 500 die 4% steeg voordat de CPI-gegevens werden onthuld. Zelfs de cryptomarkten, die een meedogenloze start van het jaar hadden, lieten mooie winsten zien, aangezien risicovolle activa over de hele linie speculeerden dat er eerder dan verwacht een omslagpunt van de hoge rentetarieven zou komen.

Aangezien dit artikel in de minuten na de aankondiging werd gepubliceerd, reageerden de markten relatief gematigd, wat te verwachten was gezien de koers die in lijn was met de verwachtingen en grotendeels was ingeprijsd.

Kerninflatie

Hoewel het totale aantal de afgelopen maanden aanzienlijk is gedaald, maakten beleggers zich zorgen over de kerninflatie, die de volatielere voedsel- en energieprijzen uit de berekening haalt.

Nu de gasprijzen zijn gedaald na een extreme stijging vorig jaar, profiteerde de totale rente van de eerdere hoge prijzen die uit de index vielen. Doorgaans richten beleidsmakers zich meer op de kernrente, omdat het monetaire beleid daar meer invloed op kan uitoefenen. In Europa trokken de aandelen vorige maand zelfs terug op de dag van de onthulling van de inflatie, omdat de kernrente hardnekkiger bleek te zijn dan verwacht.

Vandaag kwam in de VS de kernrente uit op 5,7%, eveneens in lijn met de verwachtingen. Het is een daling ten opzichte van 6% vorige maand, en een zegen om te zien dat het naast het hoofdnummer valt.

Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zei vorige maand dat de Fed “substantieel meer bewijs” nodig zou hebben dat de inflatie afzwakt, eraan toevoegend dat “mijn mening en de mening van mijn collega’s is dat dit enige tijd zal vergen… de enige manier om terug te keren naar prijsstabiliteit”.

Daarom zullen de ogen nu gericht zijn op 1 februari, wanneer de laatste beleidsbeslissing zal worden genomen door de Fed. Zoals het hele jaar is het het rentebeleid van de Fed dat de markten leidt, en op dit moment is er niets belangrijker dan het maandelijkse CPI-nummer.