Rapport: waarom de angst voor een wereldwijde recessie de inflatie heeft overgenomen

Door:
op Feb 21, 2023
Listen
  • Ergste inflatiecrisis sinds de jaren 70 is recentelijk afgezwakt, de angst slaat nu om in een recessie
  • Het beeld ziet er nu beter uit dan een paar maanden geleden, maar de angst blijft groot
  • Centrale banken proberen de inflatie te beteugelen zonder recessie te veroorzaken

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Als er één ding is om 2022 samen te vatten, dan is het inflatie. De plaag van stijgende prijzen overspoelde naties over de hele wereld, bracht de markten in verwarring en veroorzaakte de economisch meest onzekere tijd sinds 2008, en de eerste opmerkelijke periode van massale inflatie in de westerse wereld sinds de jaren ’70.

Een combinatie van verschillende oorzaken – onder meer de pandemie die toeleveringsketens verstikte, massale monetaire stimuleringsmaatregelen, de oorlog in Oekraïne – zorgde voor de stijgende prijzen. Het onderwerp inflatie was de onbetwiste nummer één in termen van markthefbomen en kolomruimte.

Tot nu toe. In de afgelopen paar maanden is de angst voor inflatie afgenomen, om plaats te maken voor een andere grimmige bijnaam: wereldwijde recessie.

Stijgende rente vertraagt wereldeconomie

Monetair beleid is geen perfecte manier om met stijgende prijzen om te gaan, maar het is het belangrijkste instrument van centrale banken. En dus zijn de rentetarieven gestegen.

Dienovereenkomstig is de liquiditeit uit het systeem gezogen. De markten zijn aanzienlijk teruggetrokken en snakken naar lucht na de abrupte inperking van een tien jaar durende bull run, voortgekomen uit rentetarieven op basisniveau.

Het is moeilijk te overschatten hoe cruciaal het renteniveau is voor de hele economie. Het definieert de kosten van geld, dat alles om ons heen voedt. De techsector is daar een schril voorbeeld van. Berucht om het feit dat ze geen winst maakten, kwam het Silicon Valley-cohort prima uit de beloften van toekomstige rendementen, waarbij bedrijven gewoonlijk gewaardeerd werden door deze toekomstige kasstromen terug te verdisconteren naar het heden via (bijna nul) rentetarieven.

Nu is de rente gestegen naar 5% en zijn deze waarderingen ingestort. De technologie-zware Nasdaq-index boekte zijn slechtste rendement sinds 2008 en verloor vorig jaar een derde van zijn waarde.

De inflatie is gedaald

Maar het positieve van dit alles is dat de inflatie begint af te nemen. Geholpen door ook de dalende gasprijzen lijkt het tempo van de prijsstijgingen – althans volgens de markt – over hun hoogtepunt heen te zijn.

De jaar-op-jaarmaatstaf is sinds juli vorig jaar elke maand gedaald. Hoewel het percentage met 6,4% nog steeds extreem hoog is – en ver ten noorden van de doelstelling van 2% – vertegenwoordigt het een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de dagen van bijna dubbele cijfers afgelopen zomer.

Deze rentestijgingen hebben natuurlijk een prijs. Zoals we al zeiden, de rente bepaalt de prijs van geld en is van vitaal belang voor de hele economie.

Om de inflatie echt tot rust te laten komen, moet er op zijn minst een beetje worden ingespeeld op de werkgelegenheid en de vraag. Dat is hoe het werkt: vertraag de economie, druk de prijzen weer naar beneden.

“De arbeidsmarkt … is vooral belangrijk voor de inflatie in kerndiensten exclusief huisvesting,” zei de voorzitter van de Federal Reserve in november. “(Het) vertoont slechts voorzichtige tekenen van herbalancering, en de loongroei blijft ver boven het niveau dat consistent zou zijn met een inflatie van 2 procent in de loop van de tijd. Ondanks enkele veelbelovende ontwikkelingen hebben we nog een lange weg te gaan om de prijsstabiliteit te herstellen.”

En dit vat de hachelijke situatie samen. Het doel van stijgende rentetarieven is om de economie af te koelen en de inflatie te beteugelen, maar niet zozeer dat er een grote recessie ontstaat. Het is een moeilijk koord om teen. En nu de inflatie afzwakt, begint de markt te vrezen dat de rentestijgingen te sterk zijn geweest en dat er een recessie op handen is (als je graag verder praat over een recessie, heb ik hier ook een podcast opgenomen over de dreigende dreiging).

Het optimisme neemt toe in 2023

Het goede nieuws is dat 2023 tot een beetje positiviteit heeft geleid, met een optimistischer beeld dan vorig jaar in het hart van de winter.

China is snel heropend van zijn nul-COVID-beleid, een enorme impuls voor de wereldwijde economie en een mooie versoepeling van toeleveringsketens om op te starten. De gasprijs in Europa is gedaald alsof het een obscuur cryptocurrency-token is, terwijl de eerder genoemde inflatiecijfers niet zo slecht waren als de markt had verwacht.

Sterker nog, ik schreef een paar weken geleden over hoe het IMF voorspelde dat het VK de enige geavanceerde economie zou zijn die in 2023 in een recessie terecht zou komen, Britse economie, in dit artikel, als je geïnteresseerd bent), maar als dit rapport een paar maanden eerder was verschenen, had het waarschijnlijk voorspeld dat nog meer landen zouden bezwijken voor het angstaanjagende r-woord.

En dus bevindt de markt zich nu op een grappige plek. Slecht nieuws is goed nieuws, want dat betekent geen inflatie, maar niet al te slecht, want dat betekent recessie. Maar zonder twijfel is de inflatie dermate gedaald dat recessie nu de grootste angst is.

Dat wil niet zeggen dat de inflatie verslagen is. Als je naar de bovenkant van dit stuk scrolt en naar de grafiek kijkt die de inflatie in de jaren 70 uitzet, zul je zien dat deze drie keer daalde, voordat hij weer hoger piekte. We moeten dus niet te vroeg juichen, terwijl de markt dat wel doet. En de markt weet het altijd, toch?

Of u het er nu mee eens bent of niet, de markt is de inflatie beu. Alle ogen zijn nu gericht op de dreiging van een recessie. Maar het ziet er nu in ieder geval wat rooskleuriger uit dan een paar maanden geleden.