Ad

Veranderingen in regelgeving bij opkomst cryptovaluta in Frankrijk

Door:
op Nov 14, 2023
Listen
  • Ruim 9,4% van de Franse investeerders, voornamelijk jonge mannen, wendt zich tot crypto terwijl de nationale belangstelling groeit.
  • Frankrijk versterkt zijn rol als Europese crypto-hub met regelgeving op grond van de PACTE-wet.
  • In tegenstelling tot Frankrijk wordt de Amerikaanse cryptoregelgeving geconfronteerd met weerstand vanuit de industrie vanwege complexe nalevings- en privacykwesties.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Cryptocurrency is de op één na favoriete investering van Frankrijk geworden, na vastgoedfondsen. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en gepubliceerd door de Franse Autorité des Marchés Financiers.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Uit het onderzoek, dat reacties van meer dan duizend mensen bevatte, bleek dat ongeveer 9,4% van de mensen in Frankrijk in cryptocurrencies heeft geïnvesteerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat er sinds het begin van de COVID-19-pandemie een toename is onder jongere, voornamelijk mannelijke investeerders, waarbij meer dan de helft van hen in crypto investeert. Het ontbreekt deze nieuwere beleggers echter vaak aan fundamentele beleggingskennis, zoals vermeld in het rapport.

De cryptogolf in Frankrijk en de impact van de PACTE-wet

Copy link to section

Naar verluidt heeft de Franse regering krachtige steun getoond voor blockchain-technologieën en Frankrijk gepositioneerd als een centraal knooppunt voor crypto- en blockchain-bedrijven in Europa. Dit is grotendeels te danken aan de PACTE-wet van 2019, die een alomvattend regelgevingskader tot stand bracht voor initiële muntaanbiedingen (ICO’s) en aanbieders van digitale activadiensten (DASP’s). Volgens een rapport zijn onder dit raamwerk ongeveer 70 bedrijven geregistreerd als DASP’s.

De PACTE-wet verplicht DASP’s om zich bij de Financial Markets Authority (AMF) te registreren voor verschillende diensten, zoals de bewaring van digitale activa, handel en het exploiteren van digitale activaplatforms. Het deelnemen aan deze activiteiten zonder de juiste registratie kan leiden tot zware straffen, waaronder gevangenisstraf en boetes.

Bovendien is het Franse regelgevingskader onlangs versterkt. De toezicht- en handhavingsbevoegdheden van het AMF zijn uitgebreid, inclusief de mogelijkheid om DASP’s op te schorten die een bedreiging vormen voor de marktstabiliteit. Een nieuw registratiestatuut, van kracht vanaf 1 januari 2024, vereist dat DASP’s voldoen aan strenge regelgeving, waaronder antiwitwas-, cyberbeveiligings- en interne controlesystemen.

Mondiale spanningen op het gebied van regelgeving

Copy link to section

Tegelijkertijd herdefiniëren belangrijke ontwikkelingen in de mondiale regelgeving voor cryptocurrency, vooral in de Verenigde Staten, het landschap. De IRS heeft uitdagende regelgeving voorgesteld voor makelaars in digitale activa, vergelijkbaar met traditionele financiële makelaars, maar met extra complexiteit zoals rapportage op basis van kosten. Dit heeft geleid tot aanzienlijke reacties vanuit de industrie, waarbij ruim 124.000 brieven van de oppositie zijn ingediend.

De voorgestelde regelgeving biedt twee keuzes op het gebied van de kostenbasis: FIFO en Specifieke Identificatie, die beide aanzienlijke uitdagingen op het gebied van compliance met zich meebrengen. De Blockchain Association en andere stemmen uit de industrie hebben deze regelgeving bekritiseerd, met het argument dat ze het overheidsgezag te boven gaan en de aard van digitale activa verkeerd begrijpen. Er zijn zorgen geuit over de haalbaarheid van naleving, vooral in de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi), en over mogelijke inbreuken op grondwettelijke rechten.

Ondanks deze uitdagingen erkennen sommige experts uit de sector de noodzaak van toezicht om fraude tegen te gaan en de marktintegriteit te behouden. De consensus is voor regelgeving die transparantie en privacy in evenwicht brengt en de integriteit en veiligheid van digitale activatransacties waarborgt.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Crypto Wallets Staking Crypto Threshold USA Waves Wings Blockchain Crypto Huizenmarkt