Zal zilver de $100 per ounce bereiken? Volgens deze analist zou het dit jaar beter kunnen presteren dan goud

Door:
op May 30, 2024
Listen
  • De zilverprijs heeft de laatste tijd helder geschenen.
  • Maar volgens David Morrison van Trade Nation heeft zilver het potentieel om beter te presteren dan goud.
  • Het metaal zou in 2024 zelfs $100 per ounce kunnen bereiken. We interviewden Morrison om erachter te komen waarom.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De zilverprijs ligt momenteel op $31,26 per ounce op het moment dat dit artikel wordt geschreven – ver boven de $23 per troy ounce die gemiddeld aan het begin van het jaar lag.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Als het om edele metalen gaat, is goud vaak de ster. Ook koper en platina krijgen enige belangstelling. Maar in 2024 zou zilver ze allemaal kunnen overtreffen, zegt David Morrison van Trade Nation:

Persoonlijk denk ik dat de huidige terugval tijdelijk is. Ik geloof dat zowel goud als zilver veel meer voordelen hebben, omdat particuliere beleggers zich er nog maar net mee beginnen te bemoeien en er relatief weinig commentaar is geweest in de reguliere media. Ik geloof ook dat zilver het potentieel heeft om dit jaar beter te presteren dan goud.”

We interviewden Morrison over zijn mening over de zilverprijsbewegingen dit jaar. Bewerkte fragmenten:

Waarom stijgt de prijs van zilver momenteel sneller dan die van goud?

Copy link to section

Historisch gezien is zilver altijd veel volatieler geweest dan goud. Er zijn tal van redenen waarom dit zo kan zijn. Om te beginnen is de zilvermarkt veel kleiner dan die van goud. Het is doorgaans dunner in termen van dagelijkse handelsvolumes, maar het is gewoon niet zo populair als goud. Prijzen kunnen schommelen bij relatief kleine bestellingen. Het is veel goedkoper dan goud, dus de markt kent een andere dynamiek.

Zilver heeft ook belangrijke industriële toepassingen, vooral in de elektronica en zonnepanelen. De groei in deze industrieën stimuleert de vraag naar zilver. Bovendien wordt, in tegenstelling tot goud dat wordt gerecycled, veel zilver opgebruikt en nooit meer teruggevonden.

Dit betekent dat de vraag/aanboddynamiek van zilver, hoewel overvloedig, nogal verschilt van die van goud. Dit kan tot wilde prijsbewegingen leiden als het gesprek overgaat naar ‘wanneer de wereld geen zilver meer heeft…’

Als de goudprijs ten slotte stijgt, volgt zilver vaak, soms met vertraging. Dan overcompenseert het, en de markt ziet verbluffende rally’s.

Bestaat hiervoor een recent historisch precedent?

Copy link to section

De kans is groot dat we een herhaling zien van de manie van dertien jaar geleden. De zilverprijs steeg van ongeveer $18 per ounce medio 2010 naar bijna $50 per ounce in april 2011.

Het was echt een manie op het gebied van edele metalen in het algemeen. Dit werd veroorzaakt door de grote vraag naar investeringen, speculatieve handel en zorgen over de economische stabiliteit na de financiële crisis van 2008.

Dit zou opnieuw kunnen gebeuren, vooral als de problemen op het gebied van commercieel onroerend goed in de VS en de algehele schuldenlast blijven toenemen. Dit is het grote probleem, aangezien de rente langer op het huidige niveau wordt gehouden dan eerder werd verwacht. Er verschijnen scheuren en deze dringen door in het banksysteem. De minibankcrash van vorig jaar werd onder controle gebracht. De volgende zal veel problematischer zijn.

In eerste instantie worden tijdens dit soort crises alle activa zonder onderscheid verkocht, omdat beleggers geld moeten inzamelen. Maar dan groeit de vraag naar ‘veilige havens’ en dan komt de manie op gang.

Welke interactie zie je dit jaar plaatsvinden tussen de goudprijs en de zilverprijs?

Copy link to section

Zilver loopt al geruime tijd achter bij goud. Terwijl goud dit jaar een reeks nieuwe recordhoogtes heeft bereikt, blijft zilver ver achter bij zijn eigen record van april 2011. Toen kwam het dicht bij de $50 per ounce. Nu wordt de handel rond de $31 per ounce verhandeld, wat erop wijst dat de koers het potentieel heeft om scherp te stijgen om de achterstand in te halen.

De huidige verhouding goud:zilver ligt rond de 74 (dat is de goudprijs gedeeld door zilver). Hoewel dit ver onder het recente hoogtepunt van 92 van februari dit jaar ligt, blijft het ruim boven het niveau van 30 dat in 2011 werd bereikt.’

Laten we zeggen dat de verhouding terugvalt naar 50 (van 74 waar het nu is). Laten we aannemen dat goud niet beweegt van waar het nu op $2.350 staat, ondanks een scherpe rally in edelmetalen. Dat zou een zilverprijs van $47 (2350/50) per ounce impliceren – slechts een tintje onder het hoogste punt ooit in 2011.

Laten we nu zeggen dat goud $3.000 per ounce bereikt. Dan zou een ratio van 50 een zilverprijs van $60 betekenen. Een terugkeer naar een verhouding van 30 vanaf 2011, en met goud op $3.000, dan is de impliciete zilverprijs $100. Verdubbel de prijs van zijn vorige recordhoogte.

Bestaat er een grotere betekenis voor het veranderen en dalen van de goud-zilverratio?

Copy link to section

De goud-zilverratio (het aantal ounces zilver dat nodig is om één ounce goud te kopen) is om verschillende redenen een belangrijke indicator:

  • Marktsentiment: Een dalende ratio geeft aan dat zilver beter presteert dan goud, wat kan duiden op een sterke industriële vraag en investeringsinteresse in zilver.
  • Beleggingsstrategie: Sommige beleggers gebruiken de ratio om te bepalen wanneer ze zilver ten opzichte van goud moeten kopen of verkopen. Een lagere ratio zou erop kunnen duiden dat zilver waardevoller wordt ten opzichte van goud.

Door deze dynamiek te begrijpen, kunnen beleggers weloverwogen beslissingen nemen op de markt voor edelmetalen.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Goud Zilver Commodities