Gir gull bedre resultater under lavkonjunkturer og inflasjon?

Av:
May 13, 2022
Listen
  • Historien sier at gull faller på kort sikt via storstilt flukt til likviditet.
  • Over lengre tidsperioder presterer gull godt under lavkonjunkturer.
  • Høyinflasjonsmiljøer i likhet med det vi ser nå har også vært positive for gull historisk sett.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Det er røft der ute.

Selv før denne uken hadde aksjene den dårligste starten på et år siden 1939. EU og Storbritannia er på randen av resesjon, men vi har 8 oppganger priset inn av Fed før slutten av 2022. Og ikke engang spør om krypto, hvor 18 milliarder dollar stabile mynter imploderer og hele økosystemer forsvinner.

Gitt denne intenst bearish følelsen, trodde jeg det ville være forsvarlig å vurdere ytelsen til gull som en trygg havn.

Gull

Copy link to section

Mennesker har vært besatt av dette skinnende metallet som vi kaller gull så lenge de har gått på jorden. En (relativt) fast forsyning og historiske bånd til pengesystemer (gullstandarden ble først avskaffet av Nixon i 1971) som betyr at den har en unik plass i makrolandskapet.

  • Save

Den har alltid hatt den mytiske “store-of-value”-tittelen tildelt den, men hvordan har den faktisk prestert under lavkonjunkturer, og kan den være en god ressurs å ha fremover?

Historie

Copy link to section

Den første saken som ble vurdert var den store depresjonen på 1920-/1930-tallet. Mellom 1929 og 1934 steg gull fra $20 til $35 per unse. Dette kom midt i en periode da USAs president Roosevelt signerte en doktrine som tvang innehavere til å overgi gullet sitt til regjeringen for 20,67 dollar per unse. Med folk som klamret seg til metallet som et resultat av at Gold Reserve Act bekreftet gullstandarden (flere andre land hadde forlatt den under depresjonen), vokste dens tiltrekning. Etter hvert økte den amerikanske regjeringen prisen som en del av sin fortsatte innsats for å stabilisere økonomien.

Men det er lenge siden, og med gullstandarden som nå hører fortiden til, ikke helt relevant i sammenheng med dagens miljø. Likevel har gull fortsatt å prestere motsatt til markedet siden den gang. Diagrammet nedenfor viser prisen på gull siden 1970, som kan sees å øke i lavkonjunkturperioder.

Fly til kvalitet

Copy link to section

Når du ser på grafen ovenfor, er det klart at gull presterer motsyklisk, og øker i pris etter hvert som økonomien trekker seg sammen. Men ser vi på kortere tidsperioder isolert, er det ikke alltid slik.

Ta for eksempel 20. mars, da markedene først innså at COVID-pandemien ikke bare var et annet virus. Mens den månedlige avkastningen var positiv på 2,2 %, var noen av de daglige avkastningene svært negative, inkludert 17. mars, da gullet falt svimlende 6,8 %. Fire av de tjueto handelsdagene den måneden ga negativ avkastning på over 3,5 %, ettersom markedene vaklet kraftig på grunn av den svarte svanen som var COVID-19.

Disse dataene er interessante, selv om de er hentet fra den høyst uvanlige måneden som var mars 2020. For mens den første grafen viser oss at under lavkonjunkturer fungerer gull faktisk som et verdilager, antyder den andre grafen at i tider med ekstrem frykt og volatilitet, går den ned med resten av markedet – i hvert fall på kort sikt, som før den steg til der den er nå.

Og denne siste påstanden støttes av nylige hendelser, med mønsteret ikke isolert til mars 2020. Siden Mai har sett en nedtur over hele linja så langt, har gull fulgt etter – ned 3,6 % fra prisen det stengte i april. Eller selvfølgelig var april også en brutal måned for markedene, og gullet var også nede da – for tiden 5,6 % under sluttkursen i mars.

Gjentatt mønster

Copy link to section

Faktisk ser vi dette gang på gang. I tider med plutselig usikkerhet er det en flukt til kvalitet over hele linja – og det inkluderer kapital som flytter bort fra gull. Investorer vil ha kalde, harde penger, med alt annet som stuper, i disse plutselige innbruddene av volatilitet. De siste par månedene er et godt eksempel på dette, ettersom den russiske krigen har rystet det geopolitiske klimaet og usikkerheten som regjerer.

Så selv om markedene er svært turbulente akkurat nå, har gull gjort det det ofte gjør – fulgt markedet. Selvfølgelig er avkastningen ikke på langt nær så negativ som aksjer eller andre risikoaktive – se grafen nedenfor – men det mister en viss verdi.

Men hvis denne nedturen viser seg å være et vedvarende bjørnemarked og historien skal gjenta seg, bør gull bevege seg oppover. Mønsteret hittil i år samsvarer med det vi har sett før – en liten nedtur da resten av markedet krasjer. Hvis markedet forblir rødt og dette blir normen, ville gull følge det historiske mønsteret hvis det begynte å holde seg og stige motsyklisk.

Inflasjon

Copy link to section

En siste faktor jeg ønsker å analysere før jeg kvitterer er korrelasjonen mellom inflasjon og gulls avkastning. Dette er relevant gitt det nåværende klimaet med voldsom inflasjon og avtagende vekst, med andre ord, en økonomis verste mareritt.

KPI på 8,3 % ble annonsert i går for april, noe som betyr at inflasjonen fortsatt svever på 40-års høyder. Jeg plottet gulls årlige avkastning mot år-over-år inflasjonsraten siden 1970, og beregnet korrelasjonskoeffisienten til en relativt støyende 0,55, noe som tyder på en moderat sterk sammenheng. Grafen nedenfor viser bevegelsene i prosentvis, og det er tydelig å se forholdet visuelt.

Konklusjon

Copy link to section

For å konkludere, ser vi for øyeblikket EU og Storbritannia på randen av resesjon, markeder i kraftig tilbakegang og frykt spre seg over hele økonomien om at en forlenget korreksjon endelig er nært forestående (hvis ikke her allerede). Historisk sett spiller dette seg ut som et lovende oppsett for gull dersom bjørnemarkedet vedvarer utover bare kortsiktig volatilitet.

Skulle det vise seg å være et vedvarende bjørnemarked, vil den ekstra faktoren med høy inflasjon som forblir et alvorlig problem male gull i et enda mer attraktivt lys. Det er et relativt unikt (og skummelt) oppsett å ha både økt inflasjon og avtagende vekst og sentiment, men for gull er de faktorene som har drevet det tidligere.

Hvis historien gjentar seg, er gull godt posisjonert til å kapitalisere i dette markedet.

  • Save
  • Save