Reallønna falt 3,5 % – understreker økonomiens problemer

Av:
jul 31, 2022
Oppdatert: aug 1, 2022
  • Lønningene har steget 5,3 prosent fra år til år
  • Økning i inflasjonen betyr at reallønningene er ned 3,5 %
  • Fed har økt renten med 75 bps to ganger på rad - markedet opp med 12 % fra laveste i juni

Inflasjonen herjer, noe alle har fått med seg.

Reallønna faller

Men lønningene følger ikke med. Lønn steg 1,4 % i andre kvartal, og 5,3 % i løpet av året som endte i juni, ifølge Bureau of Labor Statistics’ Employment Cost Index offentliggjort fredag.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Selv om dette nominelt sett er en hyggelig velsignelse for arbeidere, faller i realiteten inntekten i reelle termer når den voldsomme inflasjonen legges på toppen – med en reallønnsnedgang på hele 3,5 % det siste året. Med arbeidsmarkedet presset etter pandemien, har arbeidsgivere økt lønningene for å ansette flere og hurtigere. Men med en overopphetet økonomi som kommer ut av uopphørlig pengetrykking de siste to årene, har prisstigninger på varer overgått lønnsøkningene.

Dollarstyrke

Med den globale økonomien som bremser ned og sentimentet snur – aksjemarkedene har falt – har dollaren steget, typisk i lavkonjunktur når investorer strømmer til den globale reservevalutaen, oppfattet som den tryggeste av trygge havn-aktiva.

Virkelig formue synker

Imidlertid er dollarens styrke kun i forhold til andre fiat-valutaer. Når det plottes mot virkelige varer, faller verdien – noe som indikerer hvordan reallønnen synker. I tillegg gjør dollarens styrke amerikansk eksport dyr, som utgjør et annet element av bekymring ettersom økonomien har to negative kvartaler av BNP-vekst, generelt sett på som definisjonen av en resesjon.

Fed reaksjon

Lønn Employment Cost Index er en nøkkelbetraktning for Fed, og Fed-leder Jerome Powell omtalte til og med indeksen som «viktig» i møtet onsdag.

Etter en andre økning på 75 bps på rad denne måneden, snek det seg forventninger inn i markedet om at det verste av Fed-politikken kan ha blitt priset inn, og markedene har kommet seg noe etter dette. I skrivende stund er S&P 500 opp ytterligere 1,1 % i dag.

Sammenlignet med de laveste nivåene i juni, er aksjemarkedet nå opp 12 %. Til tross for at sentimentet også tar seg opp, med et skjørt geopolitisk klima og Fed som fortsatt kan endre spor, for ikke å nevne det virkelige problemet med en levekostnadskrise og avtagende vekst, er det for tidlig å si at vi er ute av skogen ennå.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på få minutter med vår foretrukne megler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money