Omfanget av markedsnedgangen er historisk – så jeg kjøper

Av:
Oct 3, 2022
Oppdatert: Oct 8, 2022
Listen
  • Aksjemarkedet er ned over 25 prosent i år
  • Bare fire ganger det siste århundret har markedet tapt så mye i løpet av et år
  • Matematikk og historie er i konflikt med min bearish følelse angående beslutningen om å kjøpe aksjer

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Når det regner pøser det ned. 2022 viser seg like mye som de dårlige nyhetene har vært nådeløse.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Det ser ikke ut til at det er lenge siden aksjemarkedet nynnet med på alle tiders høyder, folk trakk seg tilbake fra kryptovalutagevinster og boomere googlet “hva er en meme-aksje?”.

Men for å bruke en annen klisjé, alle gode ting kommer til en slutt. Jeg tegnet grafen nedenfor for å vise omfanget av nedgangen i markedene. Det viser at når vi snur boken til oktober, har vi bare fire ganger i det siste århundret sett aksjemarkedet falle så mye.

Årene det er snakk om? 1931, 1937, 1974 og 2008. Hver gang du sammenligner med 2008 eller depresjonstiden, vet du at det ikke er en morsom tid.

Hva vil skje med økonomien?

Copy link to section

Alle som følger analysen min vet at jeg er ekstremt bearish om den nåværende tilstanden i økonomien. Jeg tror det vil bli en veldig vanskelig vinter, spesielt i Europa, med så mange variabler mot oss akkurat nå, som alle forårsaker en unik og skummel økonomisk situasjon.

Vi har en enestående mengde gjeld internasjonalt, men også voldsom inflasjon. Vi har et forferdelig geopolitisk klima som gjør at det føles som 1922 i stedet for 2022 – med en krig i Europa som bidrar til en fullverdig energikrise. Dollaren har allerede spist opp euroen, svevet forbi paritet, og er nå på vei til å gjøre det samme med pundet.

Jeg vil ikke grave dypere inn i mine negative følelser, jeg har gjort det i nok stykker nylig. Men jeg skrev også forrige uke om det kjedelige, men åh-så kraftige ordtaket om at markedstrender på lang sikt går oppover og passiv investering utkonkurrerer aktiv investering.

Så hvordan forener jeg disse to tilsynelatende motstridende synspunktene? Jeg støtter meg selvfølgelig på matematikken.

Er det på tide å kjøpe aksjer nå?

Copy link to section

Matematikk er det mektigste i verden. Jada, jeg føler meg rett og slett forferdelig over tilstanden til økonomien, men det første diagrammet viser hvor stor del som allerede er tatt ut av markedene. Dette peker på en ekstremt fin kjøpsmulighet i aksjemarkedet.

Hva vet jeg? Er de vandrende tankene til en gutt på Internett nok til å skremme deg? For meg – til tross for at de er mine egne tanker – velger jeg til syvende og sist å legge mer vekt på historie enn min egen magefølelse. Det kan skade egoet mitt, men hvis egoet ditt kommer til å investere, har du allerede tapt.

Jeg har vært heldig så langt i år på mange måter. Jeg ventet lenge med å kjøpe aksjer i år som et resultat av min personlige situasjon – jeg byttet jobb, flyttet land og hadde mye på gang (jeg hadde fortsatt alle mine tidligere investeringer i markedet – så stol på meg, mine lommer har også vært slunkne).

Men som jeg skrev i det stykket som er nevnt ovenfor, gikk jeg tilbake i markedet nylig. Selvfølgelig kommer alt dette med forbeholdet om en langsiktig horisont og en evne til å bære volatiliteten. Markedet kan krasje ytterligere 50 % i morgen. Men nå mer enn noen gang, mens det er utrolig fristende å holde meg unna, kjøper jeg enda en del aksjer.

Så med S&P 500 til $3585, 25 % ned for året, kjøper jeg mer. Jeg tror den vil bli lavere i fremtiden – og da kan jeg fortsette å bruke dollar-kostnadsgjennomsnittet. Foreløpig biter jeg tennene sammen og glemmer prisen. La oss se det på nytt om 20 år.

Ad

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, Plus500

7.8/10

CFD-tjeneste. 82% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Besøk nettstedet
Børs Makroøkonomi