USD styrke begrenser tapet i aksjemarkedet

Av:
nov 2, 2022
Listen to this article
  • S&P 500 er ned 19 % i år, men USD-indeksen er opp 16,5 %
  • Dette har skjermet utenlandske investorer fra tap, med USD-styrke som maskerer S&P 500-nedgangen
  • JPY-investorer nesten positive, GBP ned 7 %, EUR ned 8 %

Røde tall. Røde tall, uansett hvor du ser.

Det er historien om 2022. Med mindre du selvfølgelig snakker om amerikanske dollar.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Jeg har skrevet mye om dollarens voldsomme styrke i år, inkludert et stykke om hvorfor den er så sterk, og hvordan det gir perfekt mening når verden kjemper mot all denne usikkerheten. I dette stykket ønsker jeg imidlertid å demonstrere hvordan dollarens styrke har bidratt til å skjerme nedgangen for investorer fra lenger unna – som meg, som kommer fra Irland, en del av eurosonen.

La oss først gi en rask oppsummering av hvor mye dollaren har styrket seg i år. Et bilde sier mer enn tusen ord og alt det der, så her går vi:

OK. Dollaren er sterk, vi skjønner det.

Men den er så sterk at den har fått noen dårlige investeringer til å se bra ut, ved at de dårlige investeringene er denominert i dollar.

Ta S&P 500, allment sett på som en proxy for det amerikanske aksjemarkedet. Ned 19 % i år har investorer opplevd store verdier fordufte i nærmere 10 måneder nå. Men la oss se på hvordan perspektivet endres når du snur avkastningen til lokale valutaer.

Diagrammet nedenfor viser S&P 500 i grønt, og viser dens stygge nedgang. Men med S&P denominert i USD, for investorer som har plassert utenlandsk valuta i den, har ikke smerten vært så alvorlig – mer en mild bakrus enn en alvorlig sykdom, for å si det sånn.

Kanskje det er klarere å presentere dette i formatet nedenfor. Dette diagrammet viser den årlige avkastningen til S&P 500 i utenlandsk valuta:

Hvis du er japaner, er du nesten i pluss for året! I mellomtiden i Storbritannia, hvis Lizz Truss kanskje fikk lov til å holde på litt lenger (dypdykk på terroren hun forårsaket her), så kunne kanskje pund/dollar pariteten ha presset de USA-tilbøyelige britene inn på positivt territorium.

For meg har jeg mistet rundt 8 % i år i euro. Det er ikke pent, men det bidrar til å dempe nedgangen sammenlignet med å vurdere det i dollar. Dette endrer ikke det faktum at markedet har vært voldsomt, og den amerikanske dollaren er fortsatt verdens reservevaluta (av grunner jeg tidligere har forklart her).

Men det er virkelig utrolig hvor sterk dollaren har vært at selv i dette alvorlige miljøet for risikoaktiva, har den presset S&P 500 til kun små tap i flere valutaer. Selvfølgelig, for oss eurofolk som reiser på ferie i dollarland, skader det banksaldoen.

Men hei, som jeg sier, dollaren er verdens reservevaluta og investeringer bør vurderes på det faktum. Jeg har publisert investeringene mine tilbake i markedet den siste måneden eller to, til tross for mine pessimistiske følelser på vei mot vinteren, og mye av det skyldes omfanget av nedgangen i dollar.

Likevel, for utenlandske investorer som har utgifter i utenlandsk valuta, tjener lønn i utenlandsk valuta og lever livet i utenlandsk valuta, er det viktig å huske at avkastningen egentlig ikke har vært så ille når den ble konvertert tilbake.

Det er i hvert fall det jeg sier til meg selv mens jeg gråter meg i søvn hver natt mens jeg stirrer på porteføljen min.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money