Crypto avviker fra aksjer for tredje gang i år

Av:
nov 12, 2022
Listen to this article
  • Bitcoin og aksjemarkedet har vært i lås hele året
  • Tre avvik har skjedd: kollaps av Terra, Celsius og nå FTX
  • Volatiliteten er fortsatt betydelig høyere enn hos aksjer, som diagrammene nedenfor viser

For en uke for krypto.

Sammenbruddet av en av bransjens nøkkelbørser FTX, har kastet hele markedet i uorden (dypdykk her). Med et hull på balansen på angivelig opp til 8 milliarder dollar, har markedene vaklet igjen.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Det er den største begivenheten innen krypto siden mai, da Luna, den tidligere topp 10-mynten, døde i spiral til null sammen med UST stablecoin. Å plotte prisen på Bitcoin i løpet av året viser hvordan disse to episodene trakk prisen ned i begge tilfeller.

Jeg har jobbet mye med korrelasjonen mellom Bitcoin og aksjemarkedet i år. Jeg plottet korrelasjonen og la merke til at den tok seg markant opp i april i år – akkurat da vi gikk over til et nytt renteregime.

Som en fersk rapport fra Bitfinex indikerer, begynte korrelasjonen å falle i oktober – også reflektert i diagrammet ovenfor. Rapporten indikerte også at ytelsen til Bitcoin og Ethereum i år var bedre enn teknologiaksjer som Meta og Snap.

Den siste uken har vi imidlertid sett en stor divergens. Selvfølgelig er dette på grunn av FTX-debakelen. Faktisk, hvis FTX ikke hadde implodert, er det interessant å fantasere om hvor Bitcoin kan ha vært. En positiv inflasjonslesning førte til at aksjemarkedet raket oppover, med Nasdaq som hoppet 7,5 % og S&P 500 økte med over 5 %.

Mens Bitcoin tok seg opp igjen, viser plotting av prisene i løpet av året at dette er det tredje store avviket mellom de to aktivaklassene: den første er Luna-kollapsen (8. mai) og Celsius som suspenderer uttak, som signaliserer deres kollaps (12. juni).

Dataene tegner et interessant bilde. Mens Bitcoin har fulgt krypto hele året, er det fortsatt utsatt for store idiosynkratiske risikoer. Volatiliteten er også et hakk over aksjemarkedet, for å si det mildt. Se ikke lenger enn diagrammet jeg plottet nedenfor over den daglige prisendringen for begge aktivaklassene.

Som konklusjon forblir Bitcoin i stor grad fanget av det usikre makroklimaet vi befinner oss i. Inflasjonsmålinger og handlingene til Federal Reserve er fortsatt nøkkelen, som har økt rentene i enestående hastighet.

Imidlertid beholder krypto fortsatt idiosynkratiske risikoer – som hendelsene denne uken indikerer. Før FTX så vi også Luna-kollapsen og Celsius-hendelsen få kryptomarkedene til å falle mens aksjemarkedet fortsatte som vanlig.

DET vil være interessant å spore korrelasjonen og volatiliteten i det lange løp, men for øyeblikket – og i det minste i overskuelig fremtid – er krypto fortsatt et betydelig hakk over når det kommer til risiko.