Inflasjonen avtar, men aksjene faller fortsatt, hva videre?

Av:
Dec 20, 2022
Listen
  • Inflasjonen kom under forventningene i USA, Europa og Storbritannia denne uken
  • Aksjer hoppet opprinnelig på nyhetene, men falt tilbake etter kommentarer fra sentralbanker
  • Sentralbanker har 70-tallet i tankene, da inflasjonen ble temmet tre ganger, bare for å ta seg verre tilbake

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Det er et morsomt spill med katt og mus de spiller, er det ikke?

Jeg skrev et stykke for et par måneder siden som åpnet med spørsmålet “hva er nytt?”. Aksjene hadde steget til sin beste to-dagers avkastning siden 2020 etter fornyet håp om at en sentralbank i Federal Reserve kunne komme før heller enn senere.

Vel, Isaac Newtons tredje bevegelseslov sier at for hver handling er det en lik og motsatt reaksjon. Det ser ut til at Mr Newtons lover strekker seg til aksjemarkedet, som har jojolet frem og tilbake på tilsynelatende samme variabel hele året.

Denne uken har brakt det motsatte av det oppoverløftet, med markedet som har falt tilbake etter haukiske kommentarer fra sentralbanker over hele verden. Men hva betyr det hele, og hvor etterlater det oss?

Inflasjonsdata slår forventningene i USA, Storbritannia og Europa

Dette var en stor uke for det eneste som ser ut til å ha betydning for markedene nylig – inflasjonstallene.

Aksjemarkedet steg først tirsdag etter at amerikansk inflasjon kom inn på 7,1 %, ned fra 7,7 % forrige måned og slo forventningene på 7,3 %. Det var den laveste avlesningen siden 2021, og aksjemarkedet kastet ikke bort tid. Det var i gang med løpene, med S&P 500 opp 3 % ved åpningsklokken.

Men Jerome Powell og det morsomme politiet, også kalt Federal Reserve, bestemte seg for å legge ned festen. Powell sa at Fed ville trenge “vesentlig flere bevis” for at inflasjonen myker opp, og la til at “min oppfatning og mine kollegers syn er at dette vil ta litt tid … la oss bare forstå at vi har en lang vei å gå for å komme tilbake til prisen stabilitet”.

Markedet reagerte og falt ned. S&P 500 har gitt opp det meste av gevinstene sine, og faller tilbake til under $3900.

Europa følger samme vei

ECB, som fulgte den amerikanske sentralbanken med å øke 50 bps, var enda mer haukeaktig. Den forpliktet seg til å heve rentene «betydelig», «i et jevnt tempo» og til «tilstrekkelig restriktive» nivåer, til tross for avtagende inflasjonstall.

ECB-renten er likevel bare 2 %, godt sør for den amerikanske renten på 4,25-4,5 %. USA ligger dermed godt foran Storbritannia og Europa, mens statene også er på en bedre plass økonomisk. Energikrisen kveler Europa hardere, ettersom Russland fortsetter sin krig mot Ukraina, mens en nådeløs dollar også har skadet eurosonen.

Dollaren har imidlertid mildnet den siste tiden ettersom inflasjonen viser tegn til å bli temmet.

Hva betyr dette fremover?

Arbeidsmarkedet er imidlertid fortsatt resolutt. Faktum er at inflasjonen fortsatt er så høy at det synes vanskelig å se for seg et scenario der den tøyles uten at arbeidsledigheten øker.

Federal Reserve vet dette, og de vet at inflasjonen er langt fra over ennå. 1970-tallet er sannsynligvis fremtredende i deres sinn, da stigningsrater temmet inflasjonen, bare for at den skulle ta seg opp igjen til høyere nivåer etter at foten ble tatt av gassen. Faktisk skjedde dette tre ganger.

Budskapet denne gangen er klar: Fed, og andre sentralbanker, gjør alt de kan for å dempe inflasjonen. Husk at forventninger om inflasjon gir ytterligere inflasjon. Og inntil etterspørselen og utgiftene er tøylet – og en viss sysselsettingssvakhet merkes – vil inflasjon av denne størrelsesorden vedvare.

Markedet så inflasjonstallene og konkluderte med at dette ville være nok for Powell og gjengen til å myke opp språket deres litt, spesielt ettersom lavkonjunkturfrykten øker. Men Powells retorikk onsdag var tydelig for investorer som føler at Fed vil forlate kampen mot høye priser ettersom jobbstapene øker og økonomien går mot resesjon. Markedet trodde på ham, og det er grunnen til at prisene har falt.

Det er allerede bare 27 dager til neste KPI-avlesning, når vi kjører karusellen igjen.