Tekniske permitteringer fortsetter – sysselsettingen fortsatt sterk

Av:
Jan 6, 2023
Listen
  • Salesforce er så langt det siste teknologiselskapet som permitterer 10 % av arbeidsstyrken
  • Men teknologisektoren er liten og hypersensitiv for renteøkninger
  • Arbeidsmarkedet generelt er fortsatt stramt - for stramt, faktisk, siden inflasjonen fortsatt er høy

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

I et brev til ansatte onsdag kunngjorde Salesforce, det amerikanske programvareselskapet, at de kuttet 10 % av arbeidsstyrken. Kuttet tilsvarer nærmere 8.000 arbeidsplasser. Salesforce-aksjen steg 3 % på nyhetene. Den hadde halvert seg i løpet av et urolig 2022.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Nyheten har kastet en ytterligere mørk sky over forventningene i teknologisektoren, som har sett mange permitteringer den siste tiden. Meta var en av de tidligere, og mest profilerte, med et kutt på 11 000 ansatte i november. Men Twitter, Stripe, Amazon og Doordash har også kuttet tusenvis av ansatte de siste par månedene.

Hvorfor dette ikke er en så stor sak

Copy link to section

Mens nyhetene er bekymringsfulle for teknologibedrifter – og ansatte – er det fortsatt viktig å beholde perspektivet når man vurderer økonomien som helhet.

Teknologisektoren er notorisk volatil og følsom for renter. Med mange selskaper som ikke klarer å returnere en fortjeneste, verdsetter investorer i stedet disse selskapene ved å diskontere anslått kontantstrøm i fremtidige år tilbake til i dag. Derfor er renten som disse kontantstrømmene neddiskonteres til av avgjørende betydning.

Derfor, med rentene som stiger raskere enn Harry Kanes VM-straffe mot Frankrike, har teknologiaksjer følt smerten. Fra 0 % til mer enn 4 % på mindre enn ett år, og med Federal Reserve som fastholder at flere renteøkninger er nært forestående mens den kjemper for å dempe inflasjonen, har verdivurderingene gått nedover.

En titt på Nasdaq, som er aksjeindeksen som er mer rettet mot teknologiaksjer, avslører omfanget av skaden i teknologisektoren. Den falt 33 % i fjor, den kraftigste nedgangen siden den falt 42 % i 2008.

Teknologisektoren er liten, arbeidsmarkedet generelt sunt

Copy link to section

Men teknologi utgjør bare rundt 2% av den amerikanske økonomien. En annen måte å si det på er dette: mens Salesforce permitterer 8000 ansatte høres forferdelig ut, er det over 150 millioner ansatte alene i USA.

Arbeidsmarkedet er samlet sett fortsatt sterkt. Så mye, faktisk, er det nesten et problem – for at inflasjonen skal bli tøylet, må det ganske enkelt skje en oppmykning i arbeidsmarkedet. Tech er som sagt ekstra rentefølsomt, men dette er ikke like ekstremt i andre sektorer.

I går viste amerikanske jobbtall at ledige stillinger falt mindre enn forventet, noe som ytterligere understreker hvor stramt det totale markedet fortsatt er. “Arbeidsmarkedene er fortsatt for varmt for beslutningstakere,” sa Chirstopher Rupkey, sjeføkonom i FWDBONDS i et intervju med Reuters. “Fed-tjenestemenn vil ikke være sikre på at deres pengeinnstramminger fungerer før etterspørselen etter ansettelse begynner å avta.”

Rapporten avslørte også at det er 1,74 ledige stillinger for hver arbeidsledig – ikke akkurat et bilde av intens nød.

Hva er neste?

Copy link to section

Øynene fortsetter å rettes mot Federal Reserve, som forrige måned uttalte at rentene kan fortsette å stige opp til 5,1%. Med et stramt arbeidsmarked og vedvarende etterspørsel ser det ut til at dette tallet rett og slett må rammes.

Den uheldige realiteten er at hvis inflasjonen skal tøyles til moderate nivåer – og Fed er fast bestemt på å trekke den ned til 2 %-målet – så må noe av smerten i det tekniske arbeidsmarkedet fordeles rundt i økonomien.

Så langt er det bare høybetateknologisektoren som har begynt å si opp ansatte.

Aksjer Børs Makroøkonomi