Europeiske aksjer stiger til sitt høyeste nivå siden mai 2022

Av:
Jan 10, 2023
Listen to this article
  • Europeiske aksjer tar fart og har handlet på høyeste nivå siden mai 2022
  • Positive inflasjonsdata og gjenåpning av Kina har satt fart i markedet
  • Arbeidsmarkedet er imidlertid fortsatt stramt, og resesjonspresset øker på eurosonen

Hva er det som skjer?

Det er det europeiske aksjemarkedet som tar fart i de tidlige stadiene av 2023. Stoxx 600-indeksen, som omfatter 90 % av markedsverdien til det europeiske aksjemarkedet (ikke begrenset til eurosonen, FYI) handles nå på sitt høyeste nivå siden mai 2022.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Bevegelsen oppover har blitt utløst av indikasjoner på at inflasjonen kan ha nådd toppen. Selv om det er tidlig ennå, ble inflasjonen for desember kunngjort forrige uke på 9,2 %, under forventningene på 9,5 %. Selv om det fortsatt er et ekstremt høyt tall, setter det faktum at det er ned fra 10.15 måneden før, fart på markedene.

Kina åpner opp og gir ytterligere push til markedene

Det var mer enn bare inflasjon som drev opp markedene. Markedsstemningen denne uken har blitt drevet frem av ytterligere gjenåpning av den kinesiske økonomien. Kina gjenopptok karantenefri reise i helgen, et vannskille for nasjonen etter nesten tre år med stengte grenser.

Mens COVID-tilfellene øker i landet – rapporter hevder at alt fra 50 % til 70 % av Shanghais 25 millioner innbyggere kan være smittet – er dette faktisk en god ting for markedene. Selv om det kan høres uhørt ut, jo raskere COVID-smitte går gjennom, jo bedre, i det minste fra et økonomisk synspunkt. Det faktum at reise nå også åpner seg har signalisert at en gang for alle ser det ut til at COVID-restriksjonene endelig har sluppet kvelertak på verden.

Asiatiske markeder har åpenbart snudd et hjørne den siste måneden siden Kinas COVID-politikk snudde:

Tyske og franske markeder stiger, arbeidsledigheten sta

Ser man i Europa, ble det franske markedet styrket forrige uke av en myk inflasjonslesing. Tyske aksjer steg i mellomtiden etter at tall for industriproduksjon kom over forventningene for november.

Arbeidsledighet over hele eurosonen gir også gode nyheter. Eller, i det minste på overflaten. Arbeidsledigheten kom inn på 6,5 % for november, som er det samme som for oktober. Dette er det laveste tallet siden rekordtakingen startet i 1998.

Dette er interessante data fordi inflasjonen avtar – selv litt – mens sysselsettingen fortsatt er stram. Mange analytikere – inkludert meg selv – hadde advart om at inflasjonen ikke ville bli slått uten en merkbar økning i arbeidsledigheten. Arbeidsmarkedet må løsne og etterspørselen må falle.

Arbeidsledigheten bør imidlertid forventes å stige. Europa har uten tvil hatt det som definitivt er et mer positivt syn i dag enn det var forrige måned, men det totale bildet er fortsatt illevarslende. Resesjonspresset øker, og ECB har blitt tvunget til å øke til de høyeste nivåene siden 2008. Dette dreper gjeldsbelastede økonomier som Italia, som blir presset av de høyere rentebetalingene på nevnte gjeld.

Det er rett og slett ikke mulig at arbeidsledigheten ikke vil stige noe i første halvår i år ettersom presset tiltar. Men for første gang på lenge er det et lite håp i overflod i euroblokken om at ting kanskje ikke vil bli så ille som de har sett ut de siste månedene.

Tidene er tøffe, men i tøffe tider, er det ikke enda viktigere å feire de små seirene?