USAs inflasjon på 6,5 %, hva betyr det for markedene?

Av:
Jan 13, 2023
Listen
  • Inflasjonen i USA kommer inn på 6,5 %, i tråd med forventningene
  • Overskriftsrenten er den laveste siden oktober 2021, kjernerenten landet på 5,7 %
  • Neste rentepolitiske møte er 1. februar

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Amerikansk inflasjon 6,5 %, hva betyr det for markedene?

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Det viktigste tallet i finans, det amerikanske KPI-tallet som rapporterer om siste inflasjonsanfall, ble offentliggjort torsdag. Overskriftstallet landet på 6,5 %, det laveste siden oktober 2021. Det markerer den femte måneden på rad hvor inflasjonen har falt år over år.

Analytikere hadde spådd en rate på 6,5 %, noe som betyr at avlesningen kom inn som forventet.

Neste rentebeslutning ventes 1. februar

Copy link to section

Øynene vil nå rettes mot Federal Reserve, som møtes neste februar 1 februar for å bestemme de siste planene for rentepolitikken. I fjor økte Fed renten syv ganger, og sugde likviditet ut av markedene og sendte prisene aggressivt nedover. Det har vært tydelig at de prioriterer inflasjon, og rentebanen viser at den ikke har bløffet.

Markedsreaksjon

Copy link to section

Markedene hadde steget denne uken ettersom optimismen hadde sneket seg inn i markedet etter de to foregående månedene med positive inflasjonsdata. Europa annonserte også inflasjon under tidligere forventninger forrige fredag. Europeiske aksjer hadde klatret til sine høyeste nivåer siden mai 2022 på nyhetene.

Amerikanske aksjer hadde også steget, med S&P 500 opp 4 % før KPI-dataene ble avslørt. Til og med kryptomarkedene, som hadde en brutal start på året, viste gode gevinster, ettersom risikoaktiva over hele linjen spekulerte i at en avveksling fra høye renter kom tidligere enn forventet.

Ettersom denne artikkelen ble publisert i minuttene etter kunngjøringen, viste markedene en relativt dempet reaksjon, som kan forventes gitt kursen som landet i tråd med forventningene og i stor grad var priset inn.

Kjerneinflasjon

Copy link to section

Mens overskriftstallet har falt betydelig de siste månedene, hadde investorer vært bekymret for kjerneinflasjonsraten, som fjerner de mer volatile mat- og energiprisene fra beregningen.

Med gassprisene på vei ned etter en ekstrem stigning i fjor, tjente overskriften på at de tidligere høye prisene falt ut av indeksen. Vanligvis fokuserer beslutningstakere mer på kjernerenten, da det er dette pengepolitikken kan påvirke nærmere. I Europa trakk aksjene seg faktisk tilbake forrige måned på dagen for inflasjonsavsløringen, ettersom kjernerenten viste seg å være høyere enn forventet.

I dag i USA landet kjernerenten på 5,7 %, også i tråd med forventningene. Den er ned fra 6 % forrige måned, og en velsignelse å se den falle sammen med overskriftstallet.

Jerome Powell, Fed-formann, sa i forrige måned at Fed ville trenge «vesentlig flere bevis» på at inflasjonen myker opp, og la til at «min oppfatning og mine kollegers syn er at dette vil ta litt tid … la oss bare forstå at vi har en lang vei å gå for å komme tilbake til prisstabilitet».

Derfor vil øynene nå vendes mot 1 februar på kalenderen, når den siste politiske beslutningen tas av Fed. Som det har vært hele året, er det Feds rentepolitikk som leder markedene, og akkurat nå er det ingenting som er viktigere enn det månedlige KPI-tallet.

USA Aksjer Makroøkonomi Nord-Amerika Verden