Gull – all time high – i EUR og GBP – Rapport

Av:
Jan 31, 2023
Listen
  • Gull var flatt i USD i fjor, men økte i Euro og GBP
  • Dens styrke fremhever bortfallet av de europeiske valutaene
  • 2023 har sett metall styrke seg i alle valutaer, markedet satser på at hedge-eiendommer kommer til nytte igjen

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Gull er alltid gøy å analysere.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Men akkurat nå er det spesielt spennende, hva med alt kaoset i verdensøkonomien og en økende levekostnadskrise.

Dette er fordi gull tradisjonelt har blitt sett på som en sikring som gir gode resultater både i tider med usikkerhet (resesjon) og høy inflasjon. Og hvis 2022 ga oss noe, var det usikkerhet og inflasjon.

Gull presterer godt under lavkonjunkturer

Copy link to section

Jeg skrev et dypdykk på metallet i fjor, og konkluderte med at gull hadde en tendens til å styrke seg i nedgangstider.

Mønsteret er vist i diagrammet ovenfor. Og likevel, vil kritikere påpeke, hvorfor ikke gull steg i løpet av året før, da frykten for lavkonjunktur ble skrudd opp til maksimalt volum, da krigen brøt ut i Europa, energiprisene økte og rentene ble hevet til glemselen for å redusere en inflasjonskrise?

Vel, et par ting. For det første har inflasjon og gull ikke et så symbiotisk forhold som mange tror. Jada, det har det sporet inflasjonen rimelig godt – sikkert bedre enn mange eiendeler – men det er neppe et hånd-i-hånd forhold. Diagrammet nedenfor viser dette.

Ikke desto mindre viser diagrammet tydelig en bemerkelsesverdig forskjell ettersom inflasjonen tok fart i fjor, mens gull gjorde…ingenting. Det skinnende metallet åpnet året for handel på 1830 dollar per unse. Ett år senere, etter et turbulent år (for å si det mildt), avsluttet det året med handel på 1820 dollar per unse.

Men før vi begraver metallet for å nekte å stige i det som tilsynelatende i det minste var et perfekt oppsett for det i 2022, la oss se på et annet diagram fra det siste året.

Det er dollarstyrken. Jeg diskuterte dynamikken i dollarens forhold til gull i en podcast om oppgaven bak investering i gull forrige uke med Adrian Ash, forskningsdirektør i BullionVault.

«Måten det pleier å fungere i min erfaring med dollar er at en stigende gullpris i dollar har en tendens til å være bra for investorer som ikke er i dollar også; en flat gullpris i dollar har vanligvis også en tendens til å være bra for investorer i andre valutaer», Adrian Ash.

Det er faktisk dette vi har sett. Mens gullprisen i dollar alltid vil ta overskriftene, og derfor er det fristende å konkludere med at eiendelen ikke har gjort mye det siste året, er situasjonen en helt annen når man ser den fra en utenlandsk vinkel.

Pålydende GBP, ga gull en avkastning på 14 %. I euro nøt investorene en velsignelse på 10 %.

En annen måte å si dette på, selvfølgelig, er at både euro og pund ble knust i fjor (noe jeg oppdaget til min egen irritasjon da jeg reiste til USD-denominert Ecuador i fjor sommer).

Gull kan brukes til å sammenligne valutaer

Copy link to section

Det er faktisk bare en annen måte å vurdere styrken til valutaer på. Bare for moro skyld og lek, planla jeg gull mot både euro og dollar tilbake til 2003:

Det gir definitivt litt ekstra kontekst. Som Ash sa, har en flat gullpris i dollar tradisjonelt vært en god ting for investorer fra utenlandske nasjoner. Det er det som følger med at dollaren krever status som verdens reservevaluta.

Så selv om det er fristende å erklære 2022 som en skuffelse for gull, tenk på oss europeere der ute. For ikke å nevne det faktum at selv i dollar er prisen ganske pen og handles til 1925 dollar for øyeblikket, ikke langt fra det høyeste nivået på 2058 dollar i 2020 – selv om avkastningen fortsatt blekner i forhold til risikoaktiva, selv etter 2022-tallet trekk tilbake.

Hva neste for gull?

Copy link to section

Den siste måneden har vært snill for gull. Noe som er interessant, siden det også har vært snill mot risikoaktiva, som tradisjonelt er ukorrelert fra metallet.

Dette parallelle forholdet oppsummerer for tiden de unike spotmarkedene, med alle øyne rettet mot sentralbanker og rentepolitikk. Aksjer og risikoaktiva har hoppet av baksiden av mykere inflasjonsrate, ettersom markedet nå forventer at en avveksling fra høyrentepolitikken vil komme raskere enn tidligere forventet.

Denne omdreiningen til mer imøtekommende pengepolitikk betyr også at inflasjonen kan ta seg opp igjen nedover linjen, og dermed har gullets sikringsfortelling styrket seg, med metallet som klatrer.

I euro handles den til €1 772, rett på alle tiders høye nivåer. I pund sterling handles det til £1 558, også rundt rekordhøye. Denne styrken, mer enn noe annet, oppsummerer den brennende nedgangen til de europeiske valutaene de siste årene.

Ad

Vil du ha krypto-, valuta- og aksjehandelssignaler som er enkle å kopiere? Gjør handel enkelt ved å kopiere vårt team av pro-traders. Konsekvente resultater. Registrer deg i dag på Invezz Signals™.

0/10
Learn more
EUR GBP USD Dyrebare metaller Makroøkonomi