Glencore aksjekursstigning forklarte: hva neste?

Av:
May 20, 2024
Listen
  • Glencores aksjekurs stiger og nærmer seg det høyeste rekordet.
  • Selskapet drar nytte av de stigende industrielle metallprisene.
  • Kobber-, nikkel- og sinkprisene har steget den siste tiden.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Aksjekursen i Glencore ( LON: GLEN ) nærmer seg sakte rekordhøye når kobber og nikkel fortsatte å stige. Aksjen hoppet til en topp på 501,9p på fredag og nærmer seg rekordhøye på 526,5p. Den har steget med nesten 40 % fra det laveste punktet i år.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Kobber- og nikkelprisene er skyhøye

Copy link to section

Hovedårsaken til at Glencore-aksjen stiger er at kobber, den viktigste råvaren, har steget til rekordhøye. Og analytikere forventer at prisen vil fortsette å stige på grunn av manglende samsvar mellom etterspørsel og tilbud.

Etterspørselen forventes å fortsette å øke de neste tiårene, hjulpet av den pågående avkarboniseringen. Elektriske kjøretøy krever mer kobber enn forbrenningsmotorer (ICE).

Tilsvarende bruker flere land mer penger på strømnettet. Viktigst av alt, den pågående kunstige intelligensen trender vil føre til mer etterspørsel etter datasenter, noe som fører til mer kobber.

Samtidig kommer ikke nye gruver på nett så raskt som myndighetene øker byråkrati. I gjennomsnitt tar det mer enn et tiår å begynne å utvinne nye kobbergruver, noe som forklarer hvorfor BHP har lagt inn et bud på Anglo American.

Glencores aksjekurs har også steget kraftig på grunn av nikkel, et av nøkkelmetallene. Nikkelprisen har steget til over 21 500 dollar per tonn, det høyeste punktet siden juli i fjor. Den har steget med over 36 % fra det laveste nivået i år.

Nikkel, et avgjørende metall for elektriske kjøretøy, har steget kraftig på grunn av de pågående protestene i Ny-Caledonia. Selv om det er mange årsaker til disse protestene, mener analytikere at nikkelressursene spiller en rolle.

Glencores nikkelgruver er i Canada, Australia, Ny-Caledonia, Indonesia og Cuba. I følge sin siste rapport produserte Glencore 23,8 kt nikkel, en økning fra 20,9 kt i Q1’23. Den forventer også at nikkelproduksjonen i år vil være mellom 80-100kt.

Andre industrielle metaller produsert av Glencore har også hoppet. Sink har hoppet til $2.993, det høyeste punktet siden mars 2023. Den nådde bunnen på rundt $2.023 tidligere i år. Tilsvarende gull og sølv prisene har også gått kraftig opp.

Glencore aksjekurs prognose

Copy link to section
Glencore share price

GLEN-diagram av TradingView

Det ukentlige diagrammet viser at GLEN-aksjekursen har vært i en sterk bullrun de siste ukene. Den har steget til det høyeste nivået på 502,3p, det høyeste nivået siden 6. februar 2023.

Aksjen har hoppet over det avgjørende motstandspunktet på 473,55p, det høyeste nivået i september og desember i fjor.

Den har steget over 50-ukers og 100-ukers eksponentielle glidende gjennomsnitt (EMA) mens Relative Strength Index (RSI) nærmer seg det overkjøpte nivået på 70. Derfor er utsiktene for aksjen bullish, med neste punkt å se på. på 526,5p, det høyeste rekordet.

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk ved hjelp av AI-verktøy, og deretter korrekturlest og redigert av en lokal oversetter.

Aksjer Dyrebare metaller Gruvedrift Handelsvarer Markedsanalyse