Platinaprisanalyse: bearish oppslukende mønsterformer

Av:
May 20, 2024
Listen
  • Platinaprisen har steget med over 25 % fra det laveste punktet i 2023.
  • Tilbudet forventes å vokse i et lavere tempo enn etterspørselen.
  • Det er tegn på at platinas etterspørsel etter biler øker.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheter for å få de siste oppdateringer >

Platinaprisen har vært i en sterk stigende trend i år, og har sluttet seg til andre industrielle metaller som kobber og sink. Den har også sluttet seg til andre edle metaller som sølv og gull, som har vært i et sterkt okseløp. Det steg til et høydepunkt på $1 095 på mandag, det høyeste nivået siden 11. mars.

Leter du etter signaler og varsler fra pro-traders? Registrer deg GRATIS på Invezz Signals™. Tar 2 min.

Platina har også overgått palladium, som har steget med bare 20 % fra det laveste punktet i 2023.

Uoverensstemmelse mellom tilbud og etterspørsel

Copy link to section

Platinum har gjort det bra i år, hjulpet av sterk etterspørsel og langsom tilbudsvekst. En fersk rapport fra World Platinum Council viste at biletterspørselen etter platina steg til det høyeste punktet på syv år i første kvartal.

Etterspørselen etter smykker og investeringer fortsatte også å stige i løpet av kvartalet, mens den industrielle falt fra rekordhøye i 2023. Den er fortsatt høyere enn der den var før Covid-19-pandemien.

Platinaforsyningen krasjet derimot til det laveste nivået på flere tiår, og trenden vil fortsette. Rådet anslår at tilbudet vil forbli flatt på 7.111 koz mens etterspørselen vil stige til 7.587 koz. Det vil være det andre året på rad med platinaforsyningsunderskudd.

Platinaproduksjonen har holdt seg under press ettersom de fleste selskaper reduserte aktiviteten på grunn av prisbevegelsene. Den falt med over 37 % fra det høyeste nivået i 2021 til det laveste punktet i november i fjor.

Gruveselskaper unngår platina på grunn av den generelle oppfatningen om at bilindustrien beveger seg mot elektrifisering. For eksempel én betingelse for BHPs utkjøp av Anglo American er for at den skal legge ned platinavirksomheten.

Likevel viser data at ICE-kjøretøyer er kommet for å bli, noe som fremgår av ytelsen til selskaper som Toyota, Stellantis og General Motors. Disse selskapene gjør det bedre enn rene elbilfirmaer.

Mangel på investeringer vil sannsynligvis føre til en forsyningsklemme som vi har sett med kakaoindustrien. En grunn til at kakaoen hoppet er at investeringene i sektoren forble betydelig små på grunn av de svakere prisene.

Platina trives også på grunn av det økende håpet om at Federal Reserve vil begynne å kutte renten senere i år. Nylige data avslørte at landets overskrifter og kjerneinflasjonstall trakk seg litt tilbake i april.

Platinaprisprognose

Copy link to section
platinum price

Platinadiagram av TradingView

Det daglige diagrammet viser at prisen på platina har vært i en sterk bullrun de siste månedene. Den hoppet nylig over det avgjørende motstandspunktet på $1 013, den høyeste svingningen i desember.

Aksjen har også dannet et gyldent korsmønster, når 200-dagers og 50-dagers glidende gjennomsnitt krysser hverandre. Derfor er utsiktene for platina bullish, med neste punkt å se på er $1 125, det høyeste punktet i april 2023.

På kort sikt vil den imidlertid sannsynligvis gå gjennom turbulens siden den har dannet et bearish oppslukende mønster, et populært reverseringstegn.

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk ved hjelp av AI-verktøy, og deretter korrekturlest og redigert av en lokal oversetter.

Dyrebare metaller Handelsvarer Markedsanalyse