USD/CNY mot ny bottennotering när Kinas tillverkning avtar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus Nyaga är en finansanalytiker och handlare med mer än 7 års erfarenhet inom branschen. Han har bidragit till ledande finansiella… read more.
on aug 31, 2020
  • Paret USD/CNY sjönk till en ny bottennivå när investerare reagerade på blandade PMI-uppgifter från Kina.
  • Enligt China Logistics sjönk PMI för tillverkningssektorn till 51,0 från föregående 51,1.
  • Paret backade också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn.

Valutaparet USD/CNY backade när investerare reagerade på PMI-data från den blandade tillverkningen i Kina. Paret handlas på 6.8481, vilket är några få punkter över januaris bottennotering på 6.8412. Det är en nedgång med mer än 4 % under de senaste tre månaderna.

USD/CNY
USD/CNY falls as China manufacturing cools

Kinas tillverknings bromsade in i augusti

Den kinesiska tillverkningssektorn expanderade i augusti då landet och världsekonomin fortsatte att öppna igen. Enligt China Logistics var PMI för tillverkningen 51,0 i augusti, något under det tidigare 51,1. Även om PMI minskade är den fortfarande över 50,0, vilket innebär att sektorn expanderade i augusti. I analyser som granskats av Reuters var förväntningen att PMI skulle stiga till 51,2.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt China Logistics ökade indikatorerna för nya ordrar, export, orderstock, inköpspriser, sysselsättning och produktion i augusti. Å andra sidan var indikatorn för leverantörers leveranstider oförändrade medan färdigvarulager, inköpsvolymer och importindex minskade i augusti. Det är ett tecken på att företag fortfarande är försiktiga med att expandera sina verksamheter.

Samtidigt ökade PMI för andra sektorer än tillverkning till 55,2 jämfört med föregående 54,2, medan composite PMI steg till 54,5 från föregående 54,1.

Kinas tillverkningssektor har varit en ljuspunkt för landets ekonomi. Efter att PMI för tillverkningen sjönk till det lägsta värdet på många år – 35 i februari – har sektorn studsat tillbaka. I mars gick PMI tillbaka till 52,0 och har legat stabilt nära den nivån sedan dess.

Paret USD/CNY sjunker också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Dollarindexet, som följer dollarns resultat gentemot en rad olika valutor, sjönk med 0,15 % under den asiatiska handeln. Nedgången beror mest troligt på ett tamt uttalande från Jerome Powell, ordförande för amerikanska Federal Reserve. I torsdags sa han att centralbanken skulle lämna räntorna oförändrade i flera år framöver.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY

Den dagliga grafen visar att USD/CNY-paret har haft en stark nedåtgående trend sedan i maj då toppen låg på 7.1775. Paret ligger under 50-dagars och 100-dagars exponentiella glidande medelvärden. Det ligger också under Ichimoku-molnet, vilket vanligtvis tyder på en baisseartad tendens. Relative Strength Index (RSI) har också flyttat till översåld nivå. Därför verkar björnen ha segrat, vilket innebär att priset troligen kommer fortsätta att sjunka. Jag misstänker dock att paret kommer att nå ned till ett stöd på 6.8400, vilket är den lägsta nivån för året.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust