Warren Buffett tar ett steg tillbaka från den dystra amerikanska ekonomin

Författad av: Ali Raza
september 4, 2020
  • Warren Buffett investerade nyligen 6 miljarder dollar i fem japanska företag.
  • Investeringen anses vara "väldigt olik Buffett" och har lett till många spekulationer.
  • Vissa tror att Buffett kommer ändra sin taktik och kanske rent av satsa på Bitcoin inom kort.

Den legendariska investeraren, Warren Buffett, gjorde nyligen en stor förändring i sina investeringsmönster. Medan många har förutspått att Buffett sannolikt kommer att börja investera i krypto snart, så har det fortfarande inte inträffat. Med tanke på det dystra ekonomiska tillståndet i USA just nu kommer det knappast som en överraskning att investerare som Buffett vill säkra sina förmögenheter på nya sätt.

Buffett skippar amerikanska företag till förmån för Japan

För att förhindra att hans företag Berkshire Hathaway följer den amerikanska ekonomin ner i avgrunden, bestämde Buffett sig för att begränsa företagets beroende av USA:s ekonomi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Han investerade 6 miljarder dollar och köpte upp andelar på 5% i de fem största handelshusen i Japan.

De företag som Buffett hade valt ut var Mitsubishi Corp, Sumitomo Corp, Itachu Corp, Mitsui & Co. Ltd. och Marubeni Corp. Draget, som gjordes samtidigt som Buffett firade sin 90-årsdag, kommer att säkra Berkshire Hathaway genom att minska beroendet av den amerikanska ekonomin och istället öka beroendet av den japanska.

Det faktum att Buffett bestämde sig för att investera i japanska företag, snarare än amerikanska, är inte alls förvånande med tanke på omständigheterna. Investerare ställde sig däremot frågande till hans val av företag att investera i, eftersom de nämnda handelshusen inte har hört till investerarnas favoriter.

Till och med Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities chefsstrateg, Norihiro Fujito, noterade att det är mycket ”olikt Buffett” att satsa på fem företag istället för att investera i bara ett fåtal.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Bitcoin kan fortfarande stå på tur

Utöver att investera i japanska företag som var långt ifrån några investerarfavoriter, investerade Buffet nyligen också i Barrick Gold. Det var detta som fick många att tro att digitalt guld, Bitcoin (BTC), skulle vara det logiska nästa steget.

Andra har dock påpekat att Buffetts höga ålder kan göra det svårt, om inte rent av omöjligt, för honom att framgångsrikt ”komma igång med Bitcoin.” Just nu verkar uppfattningarna vara delade. Antingen kommer Buffett att köpa BTC inom kort – eller så kommer han aldrig göra det under resten av sin livstid.

Vissa tror till och med att BTC närmar sig sin all-time high och att en rörelse i den riktningen kommer tvinga Buffett att ta till handling. Men för närvarande fortsätter ”the Oracle of Omaha” att investera i det han kan och lämnar kryptovalutan åt sidan.