Hedgefondgrundare arresterad för bedrägeri och utpressning i samband med konkursbo

By: Nik Khandelwal
Nik Khandelwal
Nik är en erfaren analytiker, handlare och finansiell konsult hos Global Capital Markets. Han är en Chartered Financial Analyst… read more.
on sep 4, 2020
  • Daniel Kamensky anklagas för bedrägeri, utpressning och att ha försökt hindra rättsväsendet.
  • Kamensky pressade en konkurrerande budgivaren att inte bjuda på tillgångarna i ett konkursbo.
  • Marble Ridge tillkännagav sin likvidationen den 20 augusti efter att Kamenskys beteende började granskas.

Den 3 september anklagades Daniel Kamensky, chef för Marble Ridge Capital, för bedrägeri, utpressning och hinder för rättsväsendet av det amerikanska justitiedepartementet. Den officiella länken finns här.

Daniel Kamensky, 47, påstås ha pressat den konkurrerande budgivaren (investeringsbanken) att inte delta i budgivningen på tillgångarna från Neiman Marcus konkursbo. På så sätt kunde han själv buda på tillgångarna till ett lägre pris. Kamensky försökte sedan övertala den konkurrerande budgivaren att dölja vad som hänt.

Kamp om Neiman Marcus konkursbo

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska lyxvaruhuskedjan Neiman Marcus ansökte om konkurs i maj 2020. I början av konkursförfarandet ansökte Daniel Kamensky om att bli medlem i den officiella kommittén för borgenärerna utan säkerhet. Som ledamot i kommittén hade Kamensky en förvaltningsplikt att företräda alla berörda borgenärers intressen som en grupp.

Under konkursförfarandet förhandlade kommittén med ägarna och kom fram till en förlikning för att erhålla 140 miljoner aktier i MYT Securities som skulle gå till vissa av borgenärerna utan säkerhet i konkursboet.

I juli 2020 började Daniel Kamensky förhandla med den officiella kommittén för Marble Ridges räkning och erbjöd 20 cent per aktie för att köpa MYT-aktierna från de borgenärer som föredrog att ta emot kontanter, snarare än MYT-aktier, som en del av uppgörelsen.

Den 31 juli fick Kamensky veta att en New York-baserad investeringsbank var intresserad av att erbjuda ett pris på mellan 30 och 40 cent per aktie för att köpa MYT-aktierna från alla borgenärer som föredrog kontanter.

Investeringsbanken beslutade därefter att inte lägga något bud på MYT-aktierna och informerade kommitténs juridiska rådgivare om sitt beslut.

Mer om Marble Ridge

Marble Ridge grundades 2015 och är en SEC-registrerad investeringsrådgivare. Daniel Kamensky började sin karriär som konkursadvokat och har över 21 års branscherfarenhet från investeringar i komplexa, flervetenskapliga, nödställda och händelsestyrda situationer. Den 31 december 2019 värderades Marble Ridge Capitals tillgångar till 1,2 miljarder dollar. Hedgefonden meddelade likvidationen den 20 augusti efter att Daniel Kamenskys uppförande började granskas.

Daniel Kamensky inställde sig i den federala domstolen på Manhattan där hans borgen sattes till 250 000 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust